Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      Documente fundamentale ale regimului comunist din România 1948-1989

      Documente fundamentale ale regimului comunist din România 1948-1989

      2.0 / 10 ( 2 voturi)
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2013
      Nr. pagini:
      407
      ISBN:
      9786065371477
      Dimensiuni: l: 17cm | H: 24cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Acest volum reuneşte o bună parte din documentele cu caracter fundamental pentru regimul comunist din România, elaborate atât în timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, cât şi al lui Nicolae Ceauşescu, documente care în mare măsură conturează limpede cadrul politic în care a evoluat România după al doilea război mondial. Este vorba în mod deosebit despre: rezoluţiile Congreselor Partidului Comunist Român, Hotărâri ale şedinţelor Plenare ale Comitetului Central al PCR, Declaraţii şi alte documente cu rol fundamental în orientarea şi explicarea politicii interne şi externe a României în perioada comunistă.

      La mai bine de două decenii de la căderea regimului comunist, studierea acestor documente a devenit extrem de dificilă deoarece documentele selectate nu se găsesc astăzi pe piaţa editorială din România, îngreunând astfel cercetarea atât pentru studenţi şi cercetători, cât şi pentru elevi, cadre didactice, publicul larg. Ele reflectă momente istorice diferite, precum sovietizarea şi impunerea modelului sovietic în economie, politică şi cultură, însoţită de decizii cu un impact major asupra societăţii româneşti, precum naţionalizarea industriei şi colectivizarea agriculturii, rusificarea culturii sau caracterul profund ideologic pe care îl dobândesc în timpul lui Gheorghiu-Dej atât percepţia României asupra situaţiei internaţionale, cât şi relaţiile sale cu ţările occidentale.

      De asemenea, volumul surprinde foarte bine şi reversul medaliei, respectiv îndepărtarea României de modelul sovietic în contextul disputelor din cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc, pe tema specializării şi dezvoltării economice a României. Publicarea textului integral al celebrei „Declaraţii din aprilie” surprinde foarte bine starea de spirit respectivă, argumentele, aprecierile dar şi limitele implicite ale unei poziţii de dizidenţă. Încrederea regimului în dezvoltarea economică a ţării este la rândul său reflectată de textele rezoluţiilor Congreselor partidului, precum şi de alte hotărâri cu caracter similar adoptate de Comitetul Central.

      Un alt moment cheie al evoluţiei regimului comunist asupra căruia îşi concentrează atenţia prezentul volum este renunţarea la liberalizarea internă şi publicarea nefastelor „teze din iulie” care au favorizat afirmarea a ceea ce va rămâne cunoscut drept cel mai sever regim neostalinist din Europa răsăriteană. Textul integral al tezelor enunţate de Nicolae Ceauşescu în 1971 este necesar pentru orice apreciere justă a momentului, pentru orice încercare de a explica fie cultul personalităţii, fie abuzurile de care s-a făcut vinovat regimul Ceauşescu în special în ultimii săi ani. Aceste documente reproduc în mod fidel imaginea regimului comunist din România, văzută din interior, din prisma obiectivelor pe care şi le propunea şi a mesajelor pe care vroia să le transmită.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.