dsc04232

Idei de cadouri pentru pasionații de filosofie

⏳ Indiferent cum va arăta Crăciunul anul acesta, dacă vom reuși sau nu să ne reunim cu cei dragi în jurul mesei sau al bradului, liniștea și răgazul de reflecție pe care le aduce cu sine sărbătoarea Crăciunului nu ni le poate lua nimeni. Schimbările dramatice la care ne-a făcut martori complicatul 2020 ne-a forțat să ne gândim, poate într-o lumină cu totul nouă, la noțiuni precum libertate, boală, adevăr, umanitate, suferință sau prietenie. Pentru toate aceste concepte, și multe altele, v-am pregătit o listă de recomandări care să vă ghideze prin tumultul minții și al lumii, și care să ne ajute să ne înțelegem mai bine fricile, limitările și obsesiile. 

🎁 Numai bune de oferit în dar, dar și de păstrat, promițând să fie bandaje pe răni încă deschise, titlurile din lista de mai jos sunt sfătuitori de nădejde pentru un viitor mai optimist și mai bine conștientizat.

Credit foto: Diana Cosma

Gânduri către sine însuși, de Marcus Aurelius

📖 Într-o ediție nouă apărută anul acesta la Humanitas, clasica lucrare a filosofului antic este una dintre cărțile esențiale de pe noptieră, la care merită să ne întoarcem de fiecare dată când simțim că suntem în impas.

Cartea este presărată cu meditații despre eu, ego și sine, precum și cu învățăminte despre cum să domolim accesele egoiste, dar și sfaturi înțelepte, de folos în diversele etape ale vieții.

Un prieten de nădejde și un sfătuitor veritabil, Gânduri către sine însuși este una dintre cele mai îndrăgite cărți de filosofie din librărie, o oază de liniște în haosul care ne înconjoară, chiar și azi, la atât de multă vreme după ce a fost scrisă.

Culorile. Pasiune și mister, de David Scott Kastan

📖 O carte frumoasă și inspirațională totodată, lucrarea explorează istoria culorilor în operele de artă, pe multiple paliere: vizual, literar, simbolic, poetic, istoric și științific. O conversație încărcată de spirit și culoare între David Scott Kastan, profesor la Yale University și autor a prețioase lucrări de literatură și arte vizuale, și Stephen Farthing, artist plastic și membru al Royal Academy of Arts din Londra. Cartea ne poartă prin diferite ere și sfere artistice, dezvăluind o istorie fascinantă, amplu cercetă, minunat scrisă și extraordinar ilustrată.

De la Homer la Picasso și Vrăjitorul din Oz, de la John Baldessari, Van Gogh, Schilling, Giotto și Monet la Nabokov, James Joyce, Oscar Wilde și Marco Polo, de la Pissarro, Turrell, Chanel, Malevich, Frank Stella la Arthur C. Clarke și Lord Byron, de la Kandinsky, Zola, Proust, Baudelaire, Borges, Rimbaud și Matisse la Henry James și Goethe, o carte despre lumina culorilor. 

Vă invităm să descoperiți bogata și strălucitoarea istorie a culorilor cu această carte ca o sărbătoare creatoare pentru ochi, minte și inimă. 

Mică istorie a filosofiei, de Nigel Warburton

📖 Pentru prietenii cu cele mai multe întrebări și cele mai puține răspunsuri, cărora îți e dificil să le găsești cadoul perfect, îți propunem o carte prietenoasă de istorie a filosofiei, care ne poartă prin cele mai cunoscute și dezbătute idei.

Accesibilă și frumoasă, această „mică istorie a filosofiei” ne propune un studiu asupra naturii realității și a modului în care trăim, pornind de la filosofii antici și ajungând până în zilele noastre. Nu ne putem înțelege viitorul decât reflectând asupra trecutului, astfel că această lucrare este mai mult decât binevenită într-o epocă a confuziei, a adevărurilor parțiale și a clătinării principiilor morale de la baza acțiunilor noastre.

Warburton nu doar că face filosofia mai accesibilă, dar oferă inspirație pentru a gândi, a argumenta, a raționa și a întreba. El deschide totodată un dialog cu cititorul, care este invitat să aibă propria interpretare asupra subiectelor discutate.

Despre trup, de Victor Ieronim Stoichiță

📖 Printre cele mai importante apariții de non-ficțiune din 2020, se numără și fascinanta lucrare „Despre trup” a lui Victor Ieronim Stoichiță, strălucitul profesor și istoric de artă român. 

Deși îndelung studiat în anatomie, artă, antropologie sau istorie, corpul nu ne-a revelat încă toate misterele lui. Folosind un instrumentar provenind din istoria imaginilor, deosebita lucrare a profesorului investighează istoria corpului ca istorie a unei construcții, analizând mai ales ipostazele de reprezentare vizuală ale acestuia.

Dedicată atât celor fascinați deja de corp și varietatea felurilor lui de reprezentare, cât și celor curioși, dornici să exploreze noi perspective de interpretare, cartea lui Victor Ieronim Stoichiță este o lectură încântătoare, erudită, bine documentată și exemplar redactată. O călătorie prin timp și istorie.


Mama tuturor întrebărilor, de Rebecca Solnit

📖 În această colecție de eseuri feministe, Rebecca Solnit scrie despre femeile care refuză să fie reduse la tăcere, despre violență în multiplele ei forme, despre prejudecăți rasiale, despre masculinitatea fragilă a canonului literar, istoria recentă a glumelor despre viol, dogma binarității de gen și despre multe alte fețe întunecate și deopotrivă chestionabile ale realității.

Activistă și scriitoare, Rebecca Solnit îmbină umorul cu o analiză incisivă și bine documentată, producând o lucrare care pune sub semnul întrebării multe dintre realitățile taken for granted pe care suntem prea obișnuiți să le luăm ca atare. 

Recomandăm cartea Rebeccăi Solnit pentru o evaluare nuanțată, profundă și scrutătoare a lumii din jur, dar una echilibrată de speranțe, și nu abandonată disperării. Fix ce avem nevoie în perioada Crăciunului.

Cum merge lumea, de Noam Chomsky

📖 Tot din categoria cărților care deconstruiesc lumea trăită, vă prezentăm și ultima carte publicată de lingvistul și filozoful american Noam Chomsky, și apărută în limba română la editura Curtea Veche.

Lumea pe care ne-o înfățișează Chomsky, făcând apel la o întreagă serie de documente istorice, este una capabilă să șocheze cititorul; este o lume față de care primul gest este acela de respingere, iar cel de al doilea – de revoltă. Însă dacă vrem să știm „cum merge lumea“, adică să discernem ce se întâmplă în spatele ușilor închise, ceea ce trebuie să facem este nu să ne acoperim ochii, ci să ne îndreptăm atenția, pentru început, către deciziile militare, politice și economice luate în ultimele decenii de guvernele Statelor Unite ale Americii. Sigur că sunt lucruri despre care am prefera să nu vorbim sau să nu știm, dar trecerea lor sub tăcere nu este doar o ofensă la adresa celor care au avut de suferit de pe urma lor, ci și o modalitate de a îngădui barbariei să își facă loc, încetul cu încetul, în sânul societăților și al comunităților noastre.

Ești ceea ce citești, de Jodie Jackson

📖 Încheiem lista de lecturi cu o carte frumoasă, la propriu și figurat, și cu un îndemn adaptat vremurilor noastre zbuciumate, traversate de conspirații și adevăruri parțiale. Îți spunem și noi, laolaltă cu autoarea, „Ești ceea ce citești”.

Cartea investighează riscurile și efectele secundare ale lumii mediatice, culisele presei și ale știrilor, și imperiului lor de negativity bias.

Alimentându-ne continuu cu informații adaptate la ceea ce ne face plăcere, social media creează o bulă informațională, îngustându-ne percepția asupra lumii și privându-ne de posibilitatea de a învăța, de a fi înfruntați și de a gândi altfel. Dezvoltăm, în schimb, preferința de a ne consolida convingerile existente, care nu fac decât să perpetueze modul nostru curent de înțelegere a lumii. Este înfricoșător că ni se livrează mereu numai ceea ce vrem să aflăm, și nu ceea ce avem nevoie să știm.

Cu o luciditate admirabilă, și cu expertiză în domeniu, autoarea ne oferă un studiu de care avem atât de mare nevoie azi, pentru educarea unei capacități critice de a discerne și interpreta informațiile care ajung la noi, pentru a ne feri de manipulare, fake news și dezinformare.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.