festivalya-1200px

Adolescent în ficțiune | Adolescent în FestivalYA

Există un festival dedicat exclusiv literaturii pentru adolescenți: FestivalYA, organizat de librăriile Cărturești și Editura Trei, îi invită anual pe cei mai în vogă scriitori la discuții online cu cititorii, direct în limba engleză. FestivalYA este un spațiu de întâlnire foarte animat, unde fanii întreabă autorii de ce nu au fost mai blânzi cu personajele favorite sau le spun cum i-a ajutat povestea sau își fac declarații de dragoste în direct unii altora. Festivalul este o dovadă în plus a puterii de comunicare cu care ne încarcă literatura.
Episodul de podcast Față/Verso, „Adolescent în FestivalYA”, zumzăie festiv de vocile unora dintre scriitorii invitați — Adam Silvera, Ruta Sepetys, Caroline O’Donoghue și Gayle Forman —, ale organizatorilor (am stat de vorbă, din partea lor, cu Măriuca Munteanu, Diana Petruț și traducătoarea Iulia Dromereschi) și ale publicului curios și energic.
Imaginea de Festival este completată cu un interviu scris, preluat de pe blogul Cărturești, cu Clara El Jisr, adolescenta care a câștigat concursul de afișe pentru ediția de anul acesta a Festivalului YA.

Ascultați episodul de podcast:

Citiți interviul cu Clara El Jisr, ilustratoarea posterului celei de-a treia ediții FestivalYA:

Librar care acum librărește numai în lumea social media.
În Cărturești de opt ani, timp în care am reușit să îmi aduc biblioteca la aproape 1000 de cărți — de la YA și manga la Tolkien și poeziile lui W.B. Yeats.

PR al librăriilor Cărturești de 11 ani. Îi place să gândească și să pună în practică evenimente: FestivalYA, Ministory: târg de carte online pentru copii, Playground. Festival de joc și joacă și SHORT. Festival de proză scurtă. Pasionată în egală măsură de film și de carte, fapt pentru care nu a spus și nu ar spune  NU și rolului de PR de film.

Gayle Forman este una dintre cele mai iubite autoare de romane Young Adult din Statele Unite. În 2007, inspirându-se dintr-unul din articolele sale dinrevista Seventeen, și-a publicat primul roman pentru adolescenți, Sisters in Sanity. Printre cele mai cunoscute cărți ale ei se numără: Dacă aș rămâne (traducere de Manuela Bulat, RAO, 2014), câștigătoare al Indies Choice Book Award; Where She Went (2011), Just One Day (2013); Just One Year (2013); Just One Night (2014), I Was Here (2016), I Have Lost My Way (2018). Cel mai recent roman al său, Suntem inevitabili (traducere de Cristina Nan, Nemira, 2021), a fost deosebit de apreciat atât de public, cât și de critici. Puteți vedea înregistrarea întâlnirii cu Gayle Forman la FestivalYA aici.

Adam Silvera este un autor intrat deja în topul bestsellerurilor New York Times cu romanele More Happy Than NotTrecutul e tot ce m-ai lăsat (traducere de Andrei Dósa, Young Art, 2019) și cel mai recent titlu, Amândoi mor la sfârșit (traducere de Irina Stoica, Storia Books, 2021). A primit distincția „Publishers Weekly Flying Start” pentru debutul lui. Adam a fost librar înainte să lucreze în industria editorială de cărți pentru copii. A lucrat pentru o companie de dezvoltare literară, pentru un website de scriere creativă pentru adolescenți și a fost critic de carte pentru cărți de copii și adolescenți. Puteți vedea înregistrarea întâlnirii cu Adam Silvera la FestivalYA aici.

Ruta Sepetys este considerată o romancieră „crossover”, deoarece cărţile ei sunt citite atât de adolescenţi, cât și de adulţi din întreaga lume. Printre tonuri cenușiiAdio, New OrleansO mare de lacrimi și Fântânile tăcerii (traduse în limba română de Gabriela Stoica) au câștigat sau au fost selectate pentru mai mult de patruzeci de premii literare și sunt incluse în peste șaizeci de liste de premii de stat. În urma vizitelor în România, autoarea a scris romanul Sfârșitul soaptelor. Decembrie 1989 (traducere de Gabriela Stoica și Ioana Socolescu). A depus o muncă de cercetare enormă, având inclusiv numeroase întâlniri cu supraviețuitori și martori ai Revoluției române. Cărțile ei sunt traduse la Editura Epica. Puteți vedea înregistrarea întâlnirii cu Ruta Sepetys la FestivalYA aici.

Caroline OʼDonoghue este jurnalistă și autoarea volumului Promising Young Women, romanul ei de debut. Scrie regulat pentru Irish Times. A scris pentru Independent, GlamourBuzzFeed și Vice. De asemenea, are un podcast numit Sentimental Garbage, în care discută împreună cu alți autori despre „cărți clasice ale literaturii de tip chick-lit”. Darurile noastre ascunse (traducere de Gabriela Stoica, Epica, 2022) este primul ei roman Young Adult. În prezent, Caroline locuiește la Londra. Puteți vedea înregistrarea întâlnirii cu Caroline OʼDonoghue la FestivalYA aici.

Iulia Dromereschi este traducătoare din 2006 și moderatoare a întâlnirilor dintre adolescenți și scriitori în FestivalYA. Inițial, a stat departe de lumea literară, dar vortexul îmbietor de personaje și situații paralele și alternative a târât-o curând dincolo de orice apărare. Fiți la curent cu tot ce se publică în traducerea ei aici. În plus, Iulia este jurnalistă, formatoare și coordonatoare a unor programe de voluntariat și implicare comunitară (re)cunoscute. O găsiți la cârma Asociației Informale pentru Incluziune, sau exersându-și parentingul pe 2+1 pisoi cu nume de condimente.

Foto: Ușa spre Narnia (Oxford, 2020)



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.