fata verso

Adolescent în ficțiune / Adolescent în repovestiri

Repovestirile sunt un gen de literatură de inițiere în lumea clasicilor, de la antichitate până aproape de secolul XX. Se adresează celor aflați la începutul carierei de cititor (8-10 ani), pentru a le îmboldi curiozitatea. L-am invitat pe Rami Cristescu să ne ajute cu un experiment literar: să citească în paralel originalul Divinei Comedii de Dante, la o vârstă la care îl poate parcurge ca atare, și repovestirea Corinei Anton într-o versiune pentru copii. Dezbatem importanța călăuzei în literatură, scara de valori a lui Dante și noile păcate ale generației noastre. Corina Anton completează cu provocarea de a citi și cărți grele, un antrenament pentru minte și o cale sigură pentru o medalie de cititor. Rami face un exercițiu de lectură și repovestire în scris, interpretând în cheie proprie poemul Plumb de George Bacovia.

Ascultați episodul de podcast

Repovestire de plumb
– poemul bacovian repovestit de Rami Cristescu

Mă numesc Rami Cristescu, am 18 ani și sunt din Hunedoara. Îmi plac dezbaterile, fotbalul, călătoritul și multe altele. Cea mai bună bere este cea gratis, pe locul 2 este cea rece și doar de aici putem începe să vorbim de branduri. Cele mai bune povești le auzi stând pe bordură. Corvinul n-a promovat în liga a doua. Nu știu cum să mă descriu cum trebuie. 

Corina Anton este conferențiar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, unde predă literatură italiană medievală și renascentistă. A publicat cărțile Spațiul imaginar în poemele cavalerești italiene. Analiză de caz: „Orlando furioso“ (EUB, 2009) și „Grandissima e smisurata paura“. Una proposta di lettura di novelle del Cinquecento (Casa Cărții de Știință, 2021). A tradus în limba română autori italieni contemporani, precum Umberto Eco (2004), Giovanni Papini (2013), Dino Buzzati (2019), Alberto Moravia (2020). În italiană, a tradus o selecție din scrierile lui N. Iorga (2015).

Ilustrația sonoră a acestui episod de podcast a fost realizată cu ajutorul băncii de sunete freesound.org.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.