fata verso cover

Adolescent în ficțiune / Adolescent în filosofie

Filosofia începe cu întrebările, cu mirarea, așa că nici nu avea cum să lipsească dintre temele discutate la „Adolescent în ficțiune”. Fie că e văzută ca un cheat code care te ajută să capeți abilități noi în viață, fie ca un digestiv pentru asaltul de informații căruia suntem nevoiți să-i facem față, filosofia poartă în ziua de azi multe nume și are multe fețe.

Pornind de la cartea Socrate în blugi de Laurențiu Staicu (Editura Trei), mai puțin încruntați — și mai puțin bărboși — decât filosofii, disecăm chestii și chestiuțe cu Mihai Drugă, de la Liceul „Tudor Vladimirescu” din București, și cu Nona Rapotan, profesor și jurnalist cultural.
Vă invităm să vă mirați la rândul vostru ascultând un episod de podcast cu schepsis și citind textul scris de Mihai sub îndrumarea Adinei Popescu: Despre libertate și „Socrate în blugi”.

Despre libertate și „Socrate în blugi”

– un eseu de Mihai Drugă

Sunt Mihai Drugă. Am 18 ani și sunt elev la științe sociale, în Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” din București. Îmi plac filmele, jocurile video, muzica și cărțile. Am practicat baschet de performanță timp de zece ani. Sunt cel mai mare fan Kendrick Lamar. De asemenea, ador manga Berserk a lui Kentaro Miura.

Dintre cărțile citite de curând, lui Mihai i-a plăcut Amurg de Osamu Dazai.

Nona Rapotan este profesoară (de științe sociale) de un sfert de veac, jurnalist cultural, coordonează Bookhub.ro de șase ani, loc unde și scrie despre cărți, concerte, expoziții și spectacolele de teatru. Crede că e complicat de găsit răspunsul la întrebarea „cum faci să ai timp pentru toate?”, așa că preferă să citească, să asculte o muzică bună sau să meargă la teatru.

Laurențiu Staicu este consilier filosofic și profesor în cadrul Departamentului de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie, unde predă cursuri de introducere în filosofie, metafizică, filosofia biologiei și etica științei. Cea mai recentă carte a sa, Socrate în blugi sau filosofia pentru adolescenți, apărută în 2020 la Editura Trei, este o pledoarie discretă, dar entuziastă pentru importanța cunoașterii de sine și un îndemn la reconfigurarea rolului reflecției filosofice în educația și dezvoltarea personală a tinerilor.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.