urs-citind-2

Animini.ro | Georgiana Chițac

Georgiana Chițac este ilustratoare și colaboratoare Cărturești, autoarea inimii cu cărți atât de îndrăgită de cititori în cadrul campaniei #ÎndrăgostițiDeCărți, prilejuită de aniversarea a 19 ani de Cărturești.

În acest an, Georgiana a lansat un site cu articole vestimentare pentru copii, imprimate cu ilustrațiile ei. Site-ul se numește animini.ro și găzduiește un univers prietenos de obiecte colorate, minunat desenate și ale căror protagoniști sunt animați de dragostea de carte și de poveste. Deopotrivă pentru cei mari și cei mici, pe animini.ro găsiți obiecte ilustrate – de la tricouri, body-uri, sacoșe de pânză până la jucării de lemn sau printuri. Ne face plăcere să regăsim aici și colecția Riders&Readers în care  tricouri, bluze și body-uri de copii sunt ilustrate cu două familii îndrăgite de nonconformiști – călătorii și iubitorii de carte. Georgiana ne-a povestit un pic despre ce a inspirat-o în crearea acestui univers și cum a început povestea ei ca ilustratoare.

Când ai început să desenezi ?

Fix în urmă cu 30 de ani. Impulsul a venit destul de brusc, ca o furtună. Prin nu știu ce aliniere a planetelor am avut o profă de desen în clasa a 4-a, nu am mai făcut cu învățătoarea, ca de obicei. A fost incredibil de mare diferența. Pur și simplu am început să vreau să desenez. Până atunci îmi făcuse sora mea toate temele la desen pentru școală. Am rugat-o pe profesoară (îmi pare tare rău că nu îi mai știu numele) să mă ajute să intru la Liceul de Artă în clasa a 5-a. M-a învățat să observ natura și să iubesc studiul, m-a pus să muncesc serios… și am intrat. A pus o baza bună, îi sunt recunoscătoare că a aprins scânteia.

Cum ți-a venit ideea acestui business, a site-ului cu hăinuțe ilustrate www.animini.ro ?

Printr-o serie de întâmplări aranjate într-un anume fel și petrecute la momentul potrivit. Prima întâmplare  a fost când o prietena dragă m-a angajat pentru un proiect care mi s-a părut foarte interesant – ilustrații pentru diverse articole dedicate nou-născuților. Dintre toate desenele pe care le-am făcut, cele pe care le-am îndrăgit cel mai mult au fost cele cu animale personificate. Apoi am dat întâmplător peste un concurs organizat de Printoteca care urmărea realizarea unei colecții de tricouri. Și atunci a început să înmugurească dorința de a transpune în această formă practică desenele mele. Nu am câștigat concursul, am fost pe lista scurtă, dar ideea deja începuse să prindă contur. Nu e un secret că m-am gândit întâi la copii, secțiunea pentru adulți de pe site a apărut în urma cererilor, se pare că și adulții vor să poarte haine vesele. A mai durat aproape un an până când totul a fost pus la punct și animini.ro a devenit funcțional. Încă e work in progres, învăț câte ceva cu fiecare nouă comandă, întotdeauna găsesc ceva de îmbunătățit, dar asta ține probabil și de faptul că îmi place ca totul să fie impecabil, mă frământă orice mic detaliu care mi se pare că nu e la locul lui.

Care este sursa ta de inspirație?

Inspirația o pot găsi oriunde, în orice. Viața, sentimentele, senzațiile, experiențele, toate mă inspiră. Desenele mele sunt foarte diferite de la un proiect la altul, iar în funcție de ce am de desenat îmi caut inspirația într-o anumită direcție.
Întotdeauna mi-a plăcut ca personajele mele să spună o poveste, să aibă personalitate, să trăiască o viață a lor, independentă de dorința mea. Uneori simt că desenul meu se conformează cu ceea ce vor ele să fie.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.