cdedb7e8-b000-43bf-8c9e-86f79d3629f1

Baroque Books&Arts | Am avut curajul și nebunia să creăm o nișă de haute-couture editorial

Apărută pe piața de carte din România în 2012, editura Baroque Books&Arts a avut încă de la început un aer distinctiv pe rafturile librăriei. Cu grijă pentru grafică și hârtie, cu ilustrații originale, cu o selecție și o identitate vizuală foarte clar conturate, atât librarii, cât și cititorii au ajuns să identifice cu ușurință cărțile Baroque. 
Dana Moroiu, directoarea editurii, un nume de care se leagă o îndelungată activitate editorială, ne povestește cum a început aventura Baroque
între antreprenoriat și experieță editorială, rafinament și atenție la detalii, fantezii nevinovate și mici plăceri vinovate…

Care este povestea editurii Baroque Books&Arts? Cum a început ea?

Într-o lume a producțiilor masificate, am avut curajul și nebunia să creăm o nișă de haute-couture editorial, volume cu grafică elegantă, pline de subtilitate, ironie și imaginație, care se adresează unui public capabil să prețuiască micile comori din viața de zi cu zi.

Cât de greu e să dezvolți o afacere în România? Mai ales când ea e o editură? 

Priceperea mea la afaceri este minimă, la limita bunului-simț. Nu ne-am gândit că vom avea o afacere, ci o editură. Am creat un mod de viață plăcută și grea, pe măsură. Știu că fiecare factură trebuie plătită la timp, nu mai vorbim despre impozite. Și apoi despre facturile personale. Am reușit să ne plasăm pe o orbită existențială onestă și, recunosc, la fel de mare este echilibristica inteligentă de a ne păstra acolo. Partea cea mai bună a lucrurilor este că nu s-a inventat impozitul pe bucurie, pe bucuria de a face ce-ți place. Cât despre ceea ce nu ne place, avem un contract cu o firmă de contabilitate care guvernează riguros fanteziile noastre nevinovate și micile plăceri vinovate. 

Și mai ales când e o editură care își propune să păstreze un standard ridicat în ceea ce privește identitatea vizuală a titlurilor și a investiției în hârtie și în realizarea grafică?

Nu e important să faci lucruri neobișnuite, ci lucruri obișnuite într-un mod neobișnuit. Căutăm întotdeauna imperfecțiunea studiată, cât mai departe de perfecțiunea mecanică, într-un elitism nonșalant guvernat de farmecul firescului. Adică șic & șui, cum spune cel mai bun prieten al nostru. 
Volumele Baroque angajează cititorii într-o aventură a cunoașterii simplă, exuberantă, cu o bogăție de detalii lipsite de ambiguitate, ce lasă ușa deschisă realismului cotidian. Dacă mergem la etimologie, baroque, dincolo de perlă, înseamnă migală, ingredient care nu poate fi trecut niciodată în fișa postului. Adică să îți pese. Despre asta este vorba. Și, nu în ultimul rând, trebuie să amintim că volumele Baroque vin din zone extrem de diverse, dar toate au un numitor comun: inteligență, imaginație, ironie și grație și își propun să formeze și să rafineze bunul-gust și personalitatea à la légère, fără nicio declarație de intenție programatică.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre cărțile editurii Baroque. Ce ar trebui să știe cititorii despre selecția de autori și teme? Pentru cei care n-au ajuns încă la ele, dar și pentru cei care sunt deja atașați de cărțile Baroque, ca o formă de dialog cu propriile lor gânduri. 

Conținutul colecțiilor Baroque susține o sinteză permanentă între tradiții și modernitate, între valori clasice și avangardiste, într-o notă de ironie subtilă și o imperfecțiune studiată, cât mai departe de perfecțiunea mecanică, în condiții grafice impecabile, mult apreciate de cititori, dar și de partenerii noștri – autori și editori din lumea largă, tipografii și importatori de hârtie. Lucrăm copertele cu cei mai mari graficieni din România și tipărim pe cele mai bune materiale din lume, să amintim numai de cartonul cu fibră de bambus sau de bumbac. 
Cititorii noștri apreciază nișa de eleganță pe care am creat-o, cu micile ei bucurii de a risipi și de a fi generoși, și pasul pe care l-am făcut spre cartea inteligentă-obiect estetic.

Cum v-a afectat această criză? 

Din spirit de autoprotecție nu am făcut asemenea calcule. Pentru că noi nu am greșit cu nimic, ca să putem corecta cu instrumentele de care dispunem. Ceea ce nu a funcționat trebuie să își revină pe cale naturală, desigur sub supraveghere profesionistă și prin mijloace comportamentale oneste și binevoitoare, mă refer la comportamentul partenerilor plătitori de facturi care cu toții, și împreună cu noi, formează un lanț trofic. Din păcate, mulți au ales calea canibalizării, fără să se gândească simplu că dacă omoară albinele vor muri și panterele, nu după mult timp.
Canalele online au funcționat peste așteptări, cititorii noștri au fost la înălțime, iar curierii ne-au dat o lecție frumoasă despre cum viața merge înainte din clic în clic.
În ce privește activitatea noastră editorială, nu pot spune că s-a oprit sau că și-a încetinit ritmul, nici gând, de la inventivitate până la rutină totul a funcționat ca un mecanism bine uns, doar că liniștea din jur ne-a făcut să îi auzim mult mai limpede tic-tacul. „Omul și timpul, nimic altceva: umple-l!”, spunea Nicolae Steinhardt.

Care sunt planurile editurii pentru perioada următoare? 

Avem multe proiecte editoriale la care ținem foarte mult. Și toate sunt un semn de prețuire pentru cartea frumoasă. Iar apoi pentru cartea și mai frumoasă. În fiecare zi înveți ceva, inventezi ceva, te bucuri și dăruiești bucurii. Desigur, nu ikebana și nici sfaturi pentru carieră. Rămânem tot pe teritoriul umorului fin și al subtilității, guvernat de alianța dintre etică și estetică. Pentru cititorii care își caută identitatea într-o lume a speranțelor amânate. Ce înseamnă o carte? O mică bucurie, o întoarcere la normalitate, o hrană pentru creier, alături de festinul pentru ego și stomac.

În ciuda vremurilor grele, păstrăm undeva în minte, licărind, gândul la vacanță. Ne recomandați trei cărți Baroque de citit vara aceasta? 

Kassia St Clair, Istoria văzută prin urechile acului sau Firul de aur
Thorsten Havener, Știu ce gândești
David Scott Kastan și Stephen Farthing, Culorile. Pasiune și mister [Cartea va fi publicată în curând]

Un gând pentru colegii de breaslă în această perioadă? 

Un gând bun în fiecare zi, nu numai în această perioadă. Valoarea ta crește doar într-o competiție de valori. Nu poți fi bun de unul singur și nici nu poți duce pe umeri admirația tuturor. 


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.