browser-carturesti-color

BROWSER Cărturești: de citit | de văzut | ascultat | BEST OF 2019

🔵 Ce pot învăța oamenii din industria cărții de la HBO, H&M și alții? 

📚👀Strategii și inspirație pentru soluții out of the box.

🔵 Unde se întâlnesc cartea și noncartea pe piață?

🛍📚Cum iau naștere și se diversifică ideile (“We curate ideas — big ideas”) și cum cărților le șade uneori bine în compania altor produse, de la șosete la un habitat de lectură atent curatoriat.

🔵 Librăriile și oamenii din jurul lor

🚸📚Un articol despre importanța și rolul librăriilor în comunitate și cum autoritățile pot încuraja dezvoltarea lor și, implicit, dezvoltarea orașelor și a comunităților locale.

🔵 Arta librăritului

📚🕵Cum arată librăritul în viziunea lui James Daunt, CEO Waterstones și Barnes & Noble:

If you apply normal retailing discipline to bookstores, you wind up with something huge and full of books, but they don’t have soul.

🔵 De ce uităm ce citim? 

📚🤔Despre memorie în epoca binge-reading și binge-watching, despre capacitatea creierului de a reține informații și la ce mai e bună lectura dacă, totuși, uităm.

🔵 Give Poetry a Chance

💪Un articol din care reiese că poezia nu e doar pentru visători și inadaptați, ba dimpotrivă, că lectura de poezie te face un lider și un manager mai bun 🙂

🔵 Could a Daily Poetry Podcast Save Your Mental Health?

🤕🌈Despre efectele lecturii de poezie, pornind de la prezentarea unuia dintre cele mai faine proiecte de felul acesta din ultima vreme: proiectul de podcasturi 👉Slowdown👈 care ne propune un poem audio de cinci minute în fiecare zi, în lectura poetei americane Tracy K. Smith.

🔵 O farmacie de poezie

⚕️Literatura ca prim-ajutor, Poeți de Urgență și biblioterapie.

🔵 Despre lectură și literatură

📖📲„Reading in the Age of Distraction” – o analiză pe marginea cărții lui Sven Birkerts, The Gutenberg Elegies: The Fate of Reading in an Electronic Age, apărută în 1994.

«Ten, fifteen years from now the world will be nothing like what we remember, nothing much like what we experience now», Birkerts wrote. «We will be swimming in impulses and data—the microchip will make us offers that will be very hard to refuse.» (…)  The choice presented in The Gutenberg Elegies, between embrace and skepticism, hardly seems like a choice anymore: the new generation is born swaddled in the digital world’s many arms.

🔵 Viitorul aparține scriitorilor de SF

📚👉🤖 Nike and Boeing Are Paying Sci-Fi Writers to Predict Their Futures.

O discuție interesantă atât din perspectivă tehnologică și de business, cât și literară – despre evoluția scriiturii sf și cât mai rămâne sf în cele din urmă 🙂

In 2017, PricewaterhouseCoopers, the professional services firm that advises 440 of the Fortune 500 companies, published a blueprint for using science fiction to explore business innovation. The same year, the Harvard Business Review argued that “business leaders need to read more science fiction” in order to stay ahead of the curve.  

🔵 Sinestezia textului

👉📖Înțelegând lectura pentru nevăzători și evoluția ei: istoria căutării mijloacelor alternative de redare a textului tipărit, de la scrierea în relief la secvențe sonore și tehnologii mai puțin cunoscute. Un articol frumos despre traducerea vizualului prin celelalte simțuri și o dovadă a universalității actului de a citi ce transcende convențiile.

[…] the history of blindness and reading shows that the way we read has always been in flux. Many media scholars and book historians make the point that reading doesn’t happen in the eyes, or the ears, or the fingers. It happens in the brain.

🔵 Cum crește un cititor?

🚸📖Tiparele care prezic cititorii în devenire.

🔵 Literatura toujours

📚💡O adaptare a discursului lui Knausgaard de la Târgul de Carte din Frankfurt, care propune examinarea modurilor în care literatura persistă, de-a lungul istoriei și în fiecare dintre noi, scoțând din nou și din nou la lumină noi înțelesuri.

🔵 Două la primărie, două la prefectură… Revistele literare și culturale din România.

📰Un articol al lui Ion Simuț care a stârnit multe reacții în lumea presei literare (a se vedea și la finalul articolului).

🔵 Geniu târziu

💡👴Un articol de Malcom Gladwell despre „înflorirea” artistică târzie, încredere și răbdare, cu o paralelă interesantă Picasso – Cézanne.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.