browser-carturesti-color

BROWSER Cărturești: de citit | de văzut | ascultat în săptămâna 2 – 8 decembrie

🐦Twitter, emoji și noul roman

Cititul în era digitală și evoluția literaturii în ultimul deceniu: o ipoteză despre succesul improbabil al unor autori ca Elena Ferrante sau Karl Ove Knausgaard.

📖🎨Povestea din spatele ilustrațiilor

Cum o duce ilustrația de carte în România și cât de prețuiți sunt ilustratorii? Ce șanse are să se dezvolte în viitor pe piața de la noi? Au editorii responsabilitatea de a-i educa pe cititori? De ce cărțile ilustrate sunt importante în educația copiilor? Răspunsuri aici: https://www.revistasinteza.ro/si-ei-sunt-vectorii-alfabetizarii-ilustratorii-de-carte

🚑📚 Doctorii buni citesc literatură

Un text interesant despre medicina narativă, practică deja cu vechime, care se folosește de beneficiile extinse ale literaturii pentru a oferi sprijin doctorilor și a-i apropia de pacienții lor, propunând schimbări menite să umanizeze sistemul de îngrijire medicală.

📑🍴 Gustul cărților

Cititul este adesea descris prin metafore culinare, într-o alăturare a plăcerilor lecturii cu plăcerile gurmande: lecturile ne hrănesc, textele sunt savurate, citim cu lăcomie, devorăm cărți, le dăm gata pe nerăsuflate, iar cititorii pasionați sunt „șoareci de bibliotecă”, la rândul lor vietăți devoratoare de cărți.De unde decurge analogia carte-hrană și de ce contează limbajul folosit pentru a descrie actul lecturii?

📷Vizită la fotograf

În intimitatea amintirilor păstrate de minunata Nora Iuga – 8 minute dintr-o conversație înduioșătoare între un fotograf și o poetă.

Își păstrează copilăria într-un album roșu, din piele, în care mama ei i-a ordonat atent fotografiile făcute de tatăl său, cu un aparat Goerz. Le privește uneori și le analizează, pe rând. Fiecare are povestea unei perioade din viața ei. Fotografii – perioadă, nu fotografii – momente, așa cum au devenit ele acum, strânse cu miile în memoriile device-urilor.

https://recorder.ro/vizita-la-fotograf

📖Cărți care ne fac mai buni

Librarii Waterstones au ales două titluri care „fac apel la o lume mai bună” drept cărțile anului.

Both choices, said bookseller Kate McHale, are “testament to the extraordinary power of books to move and shape us”.

https://www.theguardian.com/
books/2019/nov/29/waterstones-
books-of-the-year-better-kinder-world-greta-thunberg

📝Watchlist

Topul anual al revistei Sight&Sound cu cele mai bune 50 de filme din 2019 sau de toate pentru toți: https://www.bfi.org.uk/best-films-2019

🌍📣Vești despre cărți și librării, din Montréal până-n Helsinki

📗De ce vrea primarul Parisului ca Amazon să plătească taxe suplimentare pentru livrările făcute în capitala franceză.

📙Care sunt efectele gentrificării asupra librăriilor independente din Canada.

📘Cum a construit Helsinki un rai al cărților.

📔Din New Jersey, povestea unei librării ca un cabinet de curiozități, „whose vibe is pure Narnia”.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.