browser carturesti color

BROWSER Cărturești: de citit | de văzut | ascultat în săptămâna 22 – 28 iulie

🚫Rebel without a cause

O explicație interesantă de la un psiholog de top pentru înclinația oamenilor spre nonconformism și sfidarea regulilor “bunului simț”. Unde e granița dintre a nu face ce trebuie ca scop în sine și a sfida norma sau corectitudinea prin pura libertate de alegere?

👉📖Sinestezia textului

Înțelegând lectura pentru nevăzători și evoluția ei: istoria căutării mijloacelor alternative de redare a textului tipărit, de la scrierea în relief la secvențe sonore și tehnologii mai puțin cunoscute. Un articol frumos despre traducerea vizualului prin celelalte simțuri și o dovadă a universalității actului de a citi ce transcende convențiile.
[…] the history of blindness and reading shows that the way we read has always been in flux. Many media scholars and book historians make the point that reading doesn’t happen in the eyes, or the ears, or the fingers. It happens in the brain.

📑📈Trasee narative

Despre urcușurile și coborâșurile dintre rânduri: cum transpui o carte în grafice și diagrame? Ții cont, printre altele, de înclinația către anumite cuvinte, parcursul personajelor, oscilațiile emoțiilor și vezi ce formă au poveștile, de la Odiseea la Frankenstein.

📚👧La raft – O reconstituire a unei cititoare printre cărți

Despre încercările de restaurare a bibliotecii lui Jane Austen și puțin din ce înseamnă de fapt statutul de cititor al cuiva important în lumea literelor.

 🔭 Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la misiunea Apollo 11, o selecție de articole faine cu și despre Lună:

Cum au reacționat la aselenizare newyorkezii care au urmărit-o în direct – mărturii publicate de The New Yorker în iulie 1969.
Expoziția aniversară de fotografii de la MoMA și câteva detalii de curatoriat.
Despre teoriile conspirației și motivațiile din spatele speculațiilor celor care nu cred că misiunea Apollo 11 a avut loc.
Cum se vede luna în cărțile pentru copii.

🌍📣Vești despre cărți

⏺Emergența audiobook-ului și avantajele și dezavantajele de a asculta o carte. De ce atât de multe audiobook-uri în ultima vreme? O contextualizare a ce înseamnă azi piața de carte la căști. 
⏺Genericul dintre coperți: despre menționarea necesară a tuturor celor care contribuie, din culise, la publicarea unei cărți.
⏺Ce face o librărie “bună”? Din Delhi despre librăriile independente din întreaga lume și importanța lor definitorie.
⏺Cum să promovezi autoare: idei dintr-o librărie din Jakarta.
⏺Strategii de rezistență ale librăriilor independente din SUA la Amazon’s Prime Day.

🛫🎧De la Sol – balada dirijorilor de trafic aerian

Povești presante despre ce înseamnă să administrezi autostrăzile cerului. Un text lung, dar foarte bine scris (și ilustrat), despre una dintre cele mai stresante meserii din lume.
 

🚘⛵It’s the journey, not the destination

BONUS: în ton cu perioada de vacanță, 4 scurtmetraje care abordează pe căi și în stiluri diferite tema călătoriei.

🌬Give poetry a chance

Săptămâna asta, 4 poezii scrise de un grup de elevi din Săcele – în care răspund la întrebările puse de V. Leac în poemul S. face o anchetă


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.