moleskine

Bullet Journal sau ce să faci când productivitatea ta are nevoie de un impuls

În ultimii ani milioane de oameni din întreaga lumea au îmbrățișat bullet journals ca instrument de organizare, transformând această tehnică într-o adevărată cultură. Fie că deja ești un adept convins sau abia faci cunoștință cu acest tip de jurnal, dacă vrei să-ți crești productivitatea și în același timp cauți un spațiu de reflecție și meditație, ar trebui să acorzi o șansă bullet journal-ului. 

Ce este un Bullet Journal, mai exact?

bullet journal
Credit: Flickr/ClaudiaGonzalezCasanova | Moleskine Classic Dotted Paper Notebook

În esență, un bullet journal, sau BuJo, este un sistem de organizare pe care poți să-l personalizezi după bunul plac. Este în egală măsură un planner, un jurnal și o formă de meditație care te ajută să combați haosul cotidian, să-ți crești productivitatea și să te dezvolți atât în viața personală, cât și în cea profesională. Pe scurt, BuJo este o metodă de a înregistra tot ce se întâmplă zilnic în viața ta prin intermediul listelor de tip “to do”, care te ajută să reflectezi asupra scopurilor tale atât la cele pe termen scurt, cât și la cele pe termen lung.

Bullet journaling este o tehnică relativ nouă. În 2013, Ryder Carroll a luat pe toată lumea prin surprindere dezvoltând o nouă metodă de organizare care nu îl restricționa la plannerele clasice, care urmează de obicei un șablon predefinit. Potrivit cărții lui Carroll, Metoda Bullet Journal, acest sistem îi permite utilizatorului să urmărească trecutul, să ordoneze prezentul și să-și planifice viitorul. Când vine vorba despre bullet journals nu există reguli sau șabloane. Ești doar tu și ce funcționează pentru tine. 

BuJos sunt 100% personalizabile, astfel, fiecare poate să-și creeze propriul format în funcție de scopul pe care îl urmărește.  

Poți să incluzi categorii direct legate de necesitățile tale. Vrei o metodă să-ți urmărești îndeaproape obiceiurile? Vrei să-ți planifici mesele sau să-ți urmărești cheltuielile ca să dezvolți obiective financiare sănătoase? Ții să incluzi liste cu filmele pe care vrei să le vezi sau cărțile pe care vrei să le citești? Un bullet journal e o metodă excelentă să ai toate aceste lucruri în același loc. 

De ce să ții un Bullet Journal?

Înșiratul gândurilor pe hârtie vine la pachet cu un vast areal de beneficii. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Bullet journals te ajută să te concentrezi. Un BuJo este o platformă unde îți poți externaliza gândurile. Odată ce-ți pui ideiile pe hârtie, ajungi să gândești mai clar, iar capacitatea de a te concentra asupra unei sarcini crește. 
  • Este un instrument pentru dezvoltarea memoriei. Faptul că scrii de mână angajează mai multe simțuri – vizual, chinestezic și tactil – astfel devine mai ușor să memorezi unele lucruri. 
  • Ținând un bullet journal devii mai productiv. Idea de bază a unui BuJo este să-ți crească productivitatea, fiindcă îți planifici sarcinile și responsabilitățile atât pe parcursul zilei, cât și lunar sau anual.
  • Devii mai organizat. Un bullet journal te ajută să planifici și să prioritizezi sarcinile. 
  • Este un mod excelent de a ține cont de obiceiurile și obișnuințele tale. Într-un BuJo poți să incluzi categorii importante pentru dezvoltarea ta și să folosești diferite sisteme ca să le urmărești (poți nota de câte ori faci sport, citești sau bei apă – oricât de trivial, dacă e important pentru tine, își are locul în jurnal)
  • Un bullet journal poate avea efect terapeutic întrucât te ajută să-ți procesezi emoțiile și să-ți examinezi gândurile.
  • Numeroase studii au demonstrat beneficiile directe pe care le are actul de a ține un jurnal pentru sănătate – de la scăderea tensiunii arteriale și ridicarea imunității la stabilirea unui regim de somn sănătos. 
  • Mai multe studii au demonstrat că persoanele care țin un jurnal se bucură de relații mai fericite, dar și de mai mult succes la locul de muncă

Este potrivit pentru tine?

Nu există un sistem de organizare care să fie universal valabil pentru toți, iar bullet journals nu sunt o excepție. 

Însă, dacă hârtia și pixul sunt cei mai buni prieteni ai tăi, dacă mereu te regăsești făcând liste și lipind post-it-uri cu sarcini peste tot, dacă ai o pasiune aparte pentru agende deosebite și dacă, în general, tinzi spre o viață mai organizată – atunci ar trebui să dai o șansă acestei tehnici. 

Cum începi un Bullet Journal? 

Când vine vorba despre bullet journaling, partea bună e că poți să dai frâu liber creativității și imaginației. Poți să-ți personalizezi jurnalul în totalitate. Important este ca rezultatul final să fie ușor de parcurs și să fie eficient.

Deși nu există un cadru prestabilit cum trebuie să arate un BuJo, sunt unele sugestii care te vor ajuta, mai ales dacă ești la început de drum, să-ți organizezi jurnalul. 

  1. Începe cu un index. Indexul este “coloana vertebrală” a întregului jurnal. Această pagină te va ajuta să navighezi pe tot parcursul lui .
  2. Creează module:
  • Future log – organizare în general – paginile care te ajută să ai o privire de ansamblu asupra întregului an. Adaugă date de naștere, cele mai importante sărbători, planuri de călătorie.
  • Monthly log – organizare lunară – în care marchezi cele mai importante evenimente sau planuri în fiecare lună
  • Daily log – organizarea zilnică – planurile pentru fiecare zi. 

    3. Odată ce ai aceste module definite, este important să stabilești simboluri cheie care te vor ajuta să pui intrările pe categorii. Deși ai libertate absolută să folosești orice simboluri, unele sugestii generale folosite de comunitate BuJo includ:
  • Sarcini: •
    • Sarcini  completate: X
    • Sarcini programate: <
    • Sarcini transferate pentru mai târziu: >
  • Evenimente: O
  • Notițe (idei, observații): – 
  • Lucruri care au prioritate: *
  • Lucruri care te inspiră: !

Ca să-ți fie mai ușor să indexezi intrările pe parcurs, ar fi indicat să numerotezi paginile jurnalului. De asemenea, este util să folosești abrevieri și propoziții cât mai scurte și concise. 

Cât de important este cum arată jurnalul? 

O simplă căutare pe Instagram sau Pinterest va rezulta în mii de BuJos care arată ca adevărate opere de artă. Însă un bullet journal eficient nu este neapărat determinat de designul elaborat. Prin urmare, te poți bucura de beneficiile acestui jurnal chiar dacă nu ești o persoană foarte artistică. Până la urmă, contează cum te face să te simți și cum te ajută această metodă să ajungi mai aproape de scopurile tale.

Dacă ești o persoană extrem de creativă, iar desenul are un efect calmant pentru tine, simte-te liber să introduci acest detaliu în jurnalul tău. Să ai un BuJo decorat poate duce la dezvoltarea ta personală, te poate ajuta să fii mai puțin stresat, mai organizat, dar și să îți dezvolți noi abilități. Doar ține cont că trebuie să existe un echilibru între partea artistică și partea funcțională a jurnalului.

Ce instrumente folosești?

Este extrem de simplu să-ți creezi un bullet journal. Dacă ai la dispoziție un jurnal și un pix sau creion, poți să te apuci de treabă. 

Dacă totuși vrei să depui mai mult efort în jurnalul tău, acestea sunt câteva dintre lucrurile de care ai nevoie. 

Un jurnal: Unul dintre cele mai populare notebook-uri pentru bullet journaling sunt cele de la Moleskine, dar, în principiu, poți să optezi pentru orice jurnal, indiferent că are foile complet albe, punctate sau este de tip dictando

Pix sau creion: Mai ales dacă ești începător, poți opta pentru un creion, fiindcă îți dă șansa să ștergi în cazul în care ai greșit, dar și un pix Moleskine este o alegere excelentă

Creioane colorate sau sharpies dacă vrei să adaugi note de culoare jurnalului tău. 

Chiar dacă nu poți să desenezi, asta nu înseamnă că nu poți sa ai un BuJo creativ. Trebuie doar să gândești un pic outside-the-box. Folosește stickere care vor da un aer jucăuș jurnalului tău sau încearcă diferite colaje. Benzile adezive decorative (washi tape), de asemenea, pot fi folosite drept elemente care îți vor înfrumuseța jurnalul. 

Bullet journals în era digitalizării? 

Din fericire, există numeroase metode care îmbogățesc experiența de a ține un bullet journal prin aportul tehnologiei. 

Poți opta pentru un set smart writing de la Moleskine, care îți oferă șansa să-ți pui ideile pe hârtie, iar acestea vor apărea în timp real și pe dispozitivele tale. Astfel, vei avea mereu bullet journal-ul la îndemână, chiar dacă ai uitat carnetul acasă. 

Indiferent ce nume îi dai – planner, jurnal, agendă – bullet journal-ul este calea spre o viață mai productivă și mai plină de sens. Este o metodă de organizare pe care poți să o personalizezi în funcție de nevoile și prioritățile tale. E important să ai răbdare – nici un skill nou nu poate fi învățat peste noapte. Alocă câte 15 minute în fiecare zi să-ți completezi jurnalul și ai să simți pe propria piele că uneori cele mai mari schimbări sunt aduse de lucruri mici.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.