bursa-februarie

Bursa cititorilor – recomandări din februarie

Eli Bădică, Laura Câlțea, Ema Cojocaru și Constantin Piștea trăiesc printre cărți. Citesc cu mult peste media europeană de titluri pe an și, la un moment dat în existența lor de cititori frenetici, s-au decis să împărtășească și cu alții idei din lecturile lor. Așa au ajuns să își deschidă bloguri, să scrie pentru ziare și reviste, să ia interviuri scriitorilor sau chiar să lucreze în edituri. Pentru că ne inspiră pasiunea lor pentru citit, am hotărât să îi aducem laolaltă la Bursa cititorilor, locul de unde puteți lua ponturi de cărți în care să vă investiți timpul. Găsiți recomandările lor online, pe blogul Cărturești, dar și offline, în librăria Cărturești Verona, la raftul dedicat proiectului. Mai multe despre ei în interviul de aici.
Recomandările din februarie aduc la raft mai multe perspective asupra iubirii:
bursa-februarie
poezii pentru acea necunoscută, de Andrei Crăciun
Recomandat de Constantin Piștea | constantinpistea.ro
„cea mai frumoasă poezie din lume/ n-a fost scrisă niciodată/ cea mai frumoasă poezie din lume/ e când ai iubit o femeie/ care locuia la etajul al şaselea// şi în toate lifturile în care călătoreşti/ apeşi pe butonul pe care scrie 6/ fără să te gândeşti// şi apoi urci/ şi apoi cobori/ trepte.”
Andrei Crăciun i-a spus acestei poezii „epilog II”. Pentru că mai avea şi „primul epilog”. Oricum, mai sunt şi alte epiloguri, inclusiv unul pe care l-a numit „ultimul”. Însă din cartea lui am învăţat că dragostea nu are epilog. Poate doar pauze, pe care le numim cum vrem noi. Chiar şi cartea asta este tot o pauză.
#iubire #poezie #optimism

 

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, ed. David H. Lowenherz
Recomandat de Laura Câlțea | lauracaltea.ro
O antologie de colecție, realizată de un celebru anticar și colecționar împătimit ce și-a dorit să ofere și altora bucuria de a descoperi clipe efemere de iubire din viața unor celebri (ne)cunoscuți. Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale volumului este dat de eterogenitatea lui: pe lângă faptul că stilurile de scriitură diferă de la o scrisoare la alta, editorul nu și-a dorit să ofere doar o viziune romantică asupra iubirii și a dorit să prezinte iubirea așa cum o trăim, nu doar așa cum o visăm. Iar iubirea trăită nu înseamnă doar cuvinte dulci și inimioare, ci și pasiune, minciună, obsesie, răceală și suferință. Toate aceste aspecte ale iubirii sunt organizate în 6 capitole cu titluri sugestive: „Dragostea tandră”, „Nebun după tine”, „Proză pasională”, „Despărțiri dureroase”, „Foc și gheață”, „Dragoste interzisă”. Recomandare de lectură: a se savura în liniște, cu un ceai alături.
#iubire #iubiricelebre #scrisoridedragoste

 

Drumul către libertate, de Yeonmi Park
Recomandat de Ema Cojocaru | lecturile-emei.blogspot.com
Există cel puțin o țară în care nu se va sărbători Valentine’s Day: Coreea de Nord, unde tot ce vine de la americani este considerat impur și depravat. De altfel, nord-coreenii nici nu prea știu să-și exprime sentimentele, iar singura „iubire” adevărată pe care o cunosc este venerarea familiei Kim, dinastia de dictatori care conduce țara de trei generații. „Când crești în Occident, poți crede că poveștile de dragoste se întâmplă de la sine, dar nu e așa. Înveți cum să fii romantic din cărți și din filme sau observându-i pe alții”, spune Yeonmi Park, care a reușit să fugă din țară în 2007 și a devenit activistă pentru apărarea drepturilor omului.
#altfeldeiubire #CoreeadeNord #autobiografie

 

Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov
Recomandat de Eli Bădică
Nu trebuie să-l fi citit pe Nabokov până acum pentru a te cuibări într-un fotoliu cu volumul acesta în brațe. Nu cunosc o poveste de dragoste mai frumoasă decât cea dintre faimosul scriitor și soția sa, Vera, un cuplu care a fost împreună mai bine de 50 de ani. Îndrăgostit de literatură și de Vera, de Vera și de literatură, Nabokov ne bucură cu scrisorile către aceasta, ele sunt un dar pentru orice cititor, un model de tandrețe, iubire, căldură, generozitate, uniune. A propos, veți descoperi că volumul este presărat și cu fotografii, poeme, rebusuri, desene, note, lucru care vă va face lectura și mai incitantă.
Vă las cu un fragmențel din prima scrisoare a lui Vladimir Nabokov către Vera: „Da, am nevoie de tine, basmul meu. Fiindcă tu eşti singura persoană cu care pot să vorbesc despre nuanţa unui nor, despre cântecul unui gând – şi despre cum, când am ieşit astăzi la muncă şi am privit în faţă o floarea-soarelui înaltă, ea mi-a zâmbit din toate seminţele”.
#50deanideiubire #scrisoricătreVera #ceamaifrumoasăpovestedeiubire


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.