unnamed

(C)ARTE CU POEZIE

Dublă lansare de carte
Aurel Șorobetea
Himere Valahe – carte augmentată
Cartea lui Șoroboroș

Miercuri, 4 decembrie, ora 18:00
Modul Cărturești

Recital Tibor Cari (pian) și Monica Odagiu (voce)
În prezența a Simona Jecza – Fundația Triade, Ioana Nicoară- ilustrator și animator, Himere Valahe

Titlurile propuse (C)ARTE CU POEZIE ilustrează orientarea editurii spre o reciprocă punere în valoare a poeziei și artei vizuale. Fundaţia Interart TRIADE a urmărit constant, în cadrul programului său de editare, impunerea conținutului unor cărți printr-o susținere grafică de excepție. În acest context, cartea de poezie poate fi perfecta întâlnire între forme de percepție diferite: intelectuală – emoțională – vizuală – tactilă, receptare sincretică, aptă să așeze imaterialitatea textului alături de materialitatea imaginii vizuale și tactilitatea suportului.
Proiectul de carte de poezie pentru copii propus acum, continuă această opțiune, prin creația unui poet ce s-a exersat în jocul ludic al cuvântului și prin alte creații apărute la editura Triade : Aurel Șorobetea.
Primul volum propus continuă un alt proiect, tipărit anterior, cu titlul ”Himere Valahe”. Himerele sunt, precum se știe, creaturi hibride, imaginare, îmbinări neobișnuite ale unor vietăți care se combină, transformându-se în altele. Pornind de la principiul aglutinării acestora, poetul Aurel Șorobetea a creat, printr-o ”joacă” lingvistică, un bestiar fantast, născut din împreunarea numelor unor făpturi reale și ireale, din lumea și mintea vorbitorilor limbii noastre.
Proiectul actual continuă seria ”himerelor” imaginate de poet, sub forma unui experiment editorial inedit: însoțirea textului de ilustrații ce se animă, ”se însuflețesc”, pe parcursul lecturii.
Procedeul tehnic presupune folosirea unei aplicații ce transformă imaginea grafică în imagine animată, exact după principiul ”transformării” folosit de textul poetic însuși.
Artista Ioana Nicoară a transformat, dinamic, prin animație, o făptură animalieră în alta.
Procesul identifică un model de creativitate fluidă, de proteism al unui text literar ce poate inspira multiple transpuneri vizuale, forme de dialog – interpretări, convertire a unui limbaj în alt limbaj, act critic de interpretare a textului poetic de către un alt creator. Modelul oferă posibilitatea unei deschideri infinite.
Cartea folosește tehnologia realității augmentate (AR), un nou tip de experiență multimedia, pentru a arăta animațiile fiecărei himere. Cu ajutorul unui telefon mobil inteligent, sau a unei tablete, cititorul instalează aplicația Reniform App din Google Play sau App Store, conform instrucțiunilor din carte. Aplicația folosește camera telefonului pentru a integra conținutul AR peste imaginea afișată prin cameră. Dacă utilizatorul îndreaptă camera telefonului spre pagina cu ilustrația himerei, animația se va desfășura pe hârtie, vizualizată prin ecranul telefonului, suprapusă peste himera ilustrată.
Animația este însoțită de muzică de pian compusă de Tibor Cári.
Cel de-al doilea volum, ”Cartea lui Șoroboroș”, cuprinde o colecție de perechi de cuvinte, ce se diferențiază doar prin faptul că sunt scrise cu sau fără diacritice. Concepându-le ca ”poeme într-un vers”, poetul inventează contexte care dezambiguizează sensul cuvintelor, marcând deosebirile dintre ele. Volumul exploatează, astfel, valențele limbii, într-o manieră ludică.
Creatorul din cartea aceasta este un poet-lingvist, ce se joacă cu vocabulele limbii, așa cum te joci cu mărgelele de sticlă. Joacă și lecție deopotrivă, Cartea lui Ș oroboroș este un volum ludic, pe de o parte, dar și unul extrem de instructiv, fiind un omagiu implicit adus limbii române, în forma pe care trebuie să o respectăm, scriind-o corect.
Fundația Triade
fundatia.triade@gmail.com
www.triade.ro



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.