carti bestseller feature

Cărți bestseller: top 18 cele mai citite volume din 2022

Fie că ai nevoie de povești de viață care să te inspire, fragmente de istorie care să te poarte până în cele mai vechi timpuri, cărți de dezvoltare personală care să te ajute să-ți găsești echilibrul, thrillere pline de suspans sau povești de iubire care să-ți dea speranță, inspiră-te din lista noastră de cărți bestseller din 2022, un top al celor mai citite volume de pe rafturile Cărturești.

Când corpul spune nu de Gabor Maté

Editura Curtea Veche Publishing, 2021, traducere de Adriana Ionescu

Poți comanda cartea aici.

Când corpul spune nu cuprinde poveștile emoționante ale unor oameni cunoscuți publicului, dar și ale unor clienți de-ai autorului care, puse laolaltă cu cu cele mai recente studii clinice, dezvăluie consecințele imediate și deseori ignorate provocate de stres, dar și cât de important este rolul pe care îl are acesta în apariția bolilor cronice.

Deși faptul că stresul are o influență negativă asupra sănătății nu este o informație nouă, Când corpul spune nu vine cu foarte multe exemple și interviuri care susțin și explică de ce, cum și în ce fel ne afectează stresul zi de zi. Cartea oferă informații practice, detalii privind mecanismele biologice care sunt activate atunci când trecem prin momente stresante sau traumatice, dar și un ghid către vindecare. Găsești Când corpul spune nu și în variantă audiobook via AudioTribe.

It Starts with Us de Colleen Hoover

Editura Simon & Schuster, 2022

Poți comanda cartea aici.

Continuarea fenomenului It Ends With Us, It Starts with Us este scris din perspectiva lui Lily și a lui Atlas, pe măsură ce își redescoperă legătura și reaprind flacăra dragostei din adolescență. Lily și Ryle pare că și-au găsit echilibrul și împart în mod civilizat custodia asupra fiicei lor, Emerson, însă toată această liniște se transformă în coșmar în momentul în care Atlas și Lily încep o relație. Ryle, un bărbat impulsiv, crede că Atlas e unul dintre motivele destrămării căsniciei lui cu Lily.

Cu o tensiune palpabilă care crește pe măsură ce te apropii de final, dar echilibrată cu momente pline de dragoste și speranță, It Starts with Us surprinde suferința și bucuria de a o lua de la capăt. Cartea aduce în discuție teme ca divorțul, întemeierea unei familii și începerea unei noi vieți după abuzul domestic. Găsești disponibilă și varianta tradusă în română – Totul începe cu noi, publicată de Editura Epica, în traducerea Ioanei Socolescu.

Cărțile Negre, 7 volume – C.G. Jung

Editura Trei, 2022, traducere de Oana Badea

Poți comanda volumele aici.

Prezentat într-o colecție impresionantă, în șapte volume, experimentul pe care C.G. Jung l-a numit „confruntarea cu inconștientul” este o înregistrare minuțioasă a fanteziilor sale în stare de veghe, pe care le-a conturat într-o serie de manuscrise numite Cărțile Negre. Cele șapte volume au fost scrise de celebrul psihiatru elvețian între 1913 și 1932 și oferă un portal unic către mintea lui Carl Jung și originile psihologiei analitice. Un demers unic în istoria psihologiei: întâlnirea cu Sinele și analiza conținutului propriului inconștient manifestat prin vise, imagini și fantasme interioare.

If We Were Villains de M. L. Rio

Editura Titan Books Ltd, 2017

Poți comanda cartea aici.

Cu zece ani în urmă, Oliver Marks a fost condamnat pentru uciderea unuia dintre prietenii săi cei mai apropiaţi. După ce își ispășește pedeapsa și este eliberat, Oliver rememorează întâmplările care l-au băgat după gratii. În ziua eliberării, este întâmpinat de detectivul care l-a arestat și care, înainte de a ieși la pensie, vrea să ştie ce s-a întâmplat cu adevărat cu zece ani în urmă. Există atât de multe versiuni ale poveștii și o singură persoană care poate spune cu exactitate care dintre ele este cea reală.

Pe lista celor mai citite cărți din 2022, If We Were Villains este un thriller dark academia intens, plin de suspans, pe care cu greu îl lași din mână. Încet și sigur, cu întorsături incredibile de situație, iubire, prietenie şi obsesie, If We Were Villains te conduce către ultimul act, finalul care îți taie răsuflarea și care îți va rămâne pentru mult timp întipărit în minte. Găsești disponibilă și varianta tradusă în română – Dacă am fi ticăloși, apărută la Alice Books în traducerea Anacaonei Mîndrilă-Sonetto.

Theodoros de Mircea Cărtărescu

Editura Humanitas, 2022

Poți comanda cartea aici.

Theodoros este un roman pseudo istoric plin de aventuri extraordinare, imaginație și profunzime, a cărui acțiune se petrece în secolul al XIX-lea și care cuprinde trei zone geografice și culturale total diferite. Theodoros zboară, devine invizibil, nu poate fi atins de foc și sabie și își învinge dușmanii doar cu puterea gândului. Eroul apare și se descoperă prin trei ipostaze diferite: Tudor, rodul unui scurt episod de iubire, Theodoros, un temut pirat printre insulele egeene și, sub numele de Tewodros al II-lea, împărat al Etiopiei.

Theodoros te poartă înapoi în timp, te face să trăiești în viu imaginile, mirosurile, locurile, oamenii. Vei descoperi o poveste fabuloasă în care imposibilul devine posibil în alte lumi, cu alte raiuri și alți zei. Personajul principal traversează pe rând aceste locuri, încercând să extragă magia, farmecul, poezia, pitorescul, dar și nebunia fiecăruia dintre ele.

Umbrele care ne despart de Tricia Levenseller

Editura Storia Books, 2021, traducere de Simona Ștefana Stoica

Poți comanda cartea aici.

Umbrele care ne despart te poartă pe un tărâm fantastic, la o curte regală unde competiția este condusă de Alessandra, o nobilă nemiloasă și încrezătoare care își dorește să-l detroneze pe Regele Umbrelor și să devină regină. Planul ei este să-l curteze pe rege, să se căsătorească și să devină regină, apoi să-l ucidă. Însă nu este singura care încearcă să-l ucidă pe rege, iar pe măsură ce au loc tot mai multe tentative de asasinare, Alessandra se trezește luptând să-l țină în viață și străduindu-se să nu-și piardă inima.

Printre cărțile fantasy aflate în topul bestseller pe care le citești dintr-o suflare, Umbrele care ne despart te cucerește cu intrigile savuroase, cu o protagonistă puternică și seducătoare, un Rege al Umbrelor greu de atins, secrete întunecate și tentative de asasinare care te țin în suspans până la final.

Țigan. Țăndări de Valeriu Nicolae

Editura Asociația Casa Bună, 2022

Poți comanda cartea aici.

Textul din Țigan. Țăndări cuprinde o serie de experiențe dure, complicate, deloc confortabile, dar filtrate cu umor și multă autoironie. Sărăcia, rasismul, prejudecățile, alcoolismul incurabil al tatălui, violența domestică sunt experiențele formatoare pe care Valeriu reușește să le depășească, dar care, fără îndoială, au rămas acolo și l-au marcat.

Țigan. Țăndări este o introspecție vie, antrenantă și autentică, despre viața lui Valeriu Nicolae, despre cum a crescut, locurile în care a ajuns, poveștile de dragoste pe care le-a trăit și o călătorie șocantă printre mahalalele lumii care îți arată că sărăcia chinuie și ucide la fel peste tot. 

The Seven Husbands of Evelyn Hugo de Taylor Jenkins Reid

Editura Simon & Schuster Ltd, 2021

Poți comanda cartea aici.

Evelyn Hugo, o actriță de film legendară, ajunsă la vârsta de 79 de ani, este pregătită să-și relateze povestea de viață fabuloasă și scandaloasă deopotrivă. De la drumul către Los Angeles în anii ’50 până la decizia de a părăsi lumea divertismentului în anii ’80 și, bineînțeles, cele șapte mariaje, Evelyn dezvăluie totul. Vorbește despre ambiție, prietenie necondiționată și o mare dragoste interzisă.

Alternând între relatarea lui Evelyn despre ascensiunea ei către statutul de vedetă și observațiile lui Monique, femeia aleasă aparent la întâmplare pentru a-i scrie biografia, The Seven Husbands of Evelyn Hugo încearcă să ofere un răspuns la întrebarea: merită faima prețul pe care îl ai de plătit? O poveste plină de strălucire, intrigă și întorsături de situație care te vor ține cu sufletul la gură. Cartea dispune și de varianta în română – Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo, tradusă de Loredana Frăţilă-Cristescu la Editura Leda.

Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor de Prof. Dr. Alexandu Vlad Ciurea

Editura Bookzone, 2022

Poți comanda cartea aici.

Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor este un ghid cuprinzător scris într-o manieră accesibilă, în care Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic și profesor de neurochirurgie, oferă sfaturi despre cum să-ți formezi obiceiuri sănătoase pentru a preveni instalarea epuizării nervoase, a depresiei sau a unor boli degenerative, precum Alzheimer. Grijile din viața de zi cu zi, stresul, alimentația nepotrivită, oboseala, toate pot avea o influență negativă asupra creierului nostru.

Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor poate fi de ajutor dacă ești interesat de un stil de viață sănătos și vrei să descoperi ce schimbări poți face pentru a-ți menține creierul într-o stare optimă, dacă te simți în permanență obosit sau te confrunți cu sindromul de burnout și ai nevoie de sfaturi avizate pentru a depăși această stare sau dacă ești pur și simplu curios să afli mai multe despre acest organ uimitor numit creier.

Cartea femeilor care merită mai mult de Shefali Tsabary

Editura Bookzone, 2021, traducere de Tamara Laura Miron

Poți comanda cartea aici.

În Cartea femeilor care merită mai mult Dr. Shefali Tsabary își folosește atât experiența îndelungată ca psiholog, cât și experiența personală, pentru a te ghida pe calea dificilă a descoperirii și asumării propriei identități. Cartea vorbește despre modul în care societatea și cultura în care te-ai născut te-au modelat și au împiedicat sinele interior să se exprime și să se dezvolte. Vei descoperi sfaturi parctice despre cum să depășești teama de respingere, de conflict, de eșec, să impui limite și să renunți la rolurile care nu ți se potrivesc.

Dacă ești în căutarea unei cărți de dezvoltare personală care să-ți ofere o altă perspectivă asupra lumii și asupra sinelui și care să te ghideze dincolo de tiparele comportamentale moștenite de la o generație la alta și de prejudecăți, Cartea femeilor care merită mai mult este o alegere potrivită. Și, dacă îți place să te delectezi ascultând cărțile preferate, Cartea femeilor care merită mai mult dispune și de audiobook via AudioTribe.

Demon Slayer Complete Box SetVolumes 1-23 de Koyoharu Gotouge

Editura Viz Media, 2021, vârstă recomandată: 14-16 ani, 16-18 ani

Poți comanda volumele manga aici.

Demon Slayer Complete Box Set cuprinde saga completă a popularei serii manga care te poartă într-o aventură extraordinară și periculoasă. Povestea este plasată în Japonia, în epoca Taisho, unde demonii pândesc în pădure gata să vâneze suflete nevinovate. Tanjiro Kamado este singurul supraviețuitor al unui masacru brutal care i-a răpit întreaga familie, iar sora lui mai mică a fost transformată în demon. Tanjiro jură din acea zi să facă parte din Hashira, un grup de luptători de cel mai înalt rang din Corpul Vânătorilor de Demoni. Aceștia sunt cei mai puternici și mai de elită războinici ai organizației, având un rol esențial în războiul lor împotriva lui Muzan Kibutsuji și a celor doisprezece demoni terifianți controlați de el.

Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți de Holly Jackson

Editura Corint, 2020, traducere de Daniel Silviu Bivol

Poți comanda cartea aici.

Pippa, o adolescentă curajoasă, curioasă și inteligentă, își alege ca studiu de caz pentru un proiect școlar o tragedie petrecută cu cinci ani în urmă. Andie Bell, una din cele mai frumoase și populare fete din liceu a fost declarată dispărută, iar iubitul ei, suspectat de crimă, n-a mai ajuns să fie judecat, deoarece s-a sinucis la câteva zile de la dispariția fetei. Pippa nu a crezut niciodată că Sal ar fi fost capabil să înfăptuiască acea crimă și redeschide cazul. Din acel punct totul devine o cursă nebună și periculoasă în căutarea adevărului. 

Aflată pe lista cu bestselleruri Cărturești, Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți este o carte pentru adolescenți care are toate ingredientele pentru a fi un thriller grozav, plin de suspans. O crimă învăluită în mister, un cerc larg de suspecți, care aveau cu toții motive, și o eroină neconvențională care nu fuge din fața pericolelor și pe care nu ai cum să nu o îndrăgești. Povestea îți rezervă mai multe întorsături spectaculoase de situație și scoate în evidență cât de ușor poate fi manipulată opinia publică și cât de tare te pot înșela aparențele.

Ierburi uitate de Mona Petre

Editura Nemira, 2021

Poți comanda cartea aici.

Mona Petre, un graphic designer pasionat de botanică, pune la un loc în Ierburi uitate o colecție de căutări botanice, asocieri de gusturi și experimente culinare inspirate de flora spontană și reconstituie rețete vechi de sute de ani. Aflată pe lista cărților bestseller din 2022, Ierburi uitate vorbește despre plăcerea de a experimenta și este o sursă de inspirație pentru un alt fel de a găti, care să pornească nu de la rețete, ci de la ingredientele pe care le ai la îndemână.

Dezumanizat de Osamu Dazai

Editura Alice Books, 2021, traducere de Iolanda Prodan

Poți comanda cartea aici.

Yozo Oba, fiul unei prestigioase familii japoneze, consideră că nu este o ființă umană. Încercările lui Oba de a se reconcilia cu lumea din jurul său încep din copilărie, continuă pe durata liceului, când devine un „clovn” pentru a-și masca înstrăinarea, iar în cele din urmă conduc la o tentativă eșuată de suicid la maturitate.

Dezumanizat spune povestea tulburătoare a unui tânăr prins între destrămarea tradițiilor unei familii aristocratice din nordul Japoniei și impactul ideilor occidentale asupra societății. Printre cărțile bestseller din 2022 și al doilea cel mai cel mai bine vândut roman japonez din toate timpurile, Dezumanizat aduce în prim-plan teme precum suicidul, alienarea socială și depresia.

Death Note Complete Box Set Volumes 1-13 de Tsugumi Ohba

Editura VIZ Media, 2009, ilustrații de Takeshi Obata, vârstă recomandată: 16-18 ani

Poți comanda volumele aici.

Una dintre cele mai apreciate serii manga, Death Note are în centrul poveștii un elev de liceu care intră în posesia unui caiet magic, care îi oferă posibilitatea de a ucide pe oricine, atât timp cât știe cum arată și îi scrie numele în caiet. Yagami Light, folosește această putere în dorința de a crea o utopie – infractorii și răufăcătorii trebuie pedepsiți în speranța unei societăți perfecte. Este oare posibilă o astfel de lume? Unde poate să ajungă un om obișnuit după ce primește deodată puterile unui zeu? E greșit să iei dreptatea în mâinile tale? La toate aceste întrebări vei găsi un posibil răspuns în seria Death Note

Atomic Habits de James Clear

Editura Trei, 2019, traducere de Otilia Tudor

Poți comanda cartea aici.

Printre cele mai citite și vândute cărți se numără în continuare și Atomic Habits, ghidul ideal pentru momentele în care ai nevoie de inspirație și de instrumentele potrivite în încercarea de a dobândi o nouă rutină sau de a elimina anumite obiceiuri care te sabotează. Cartea te ajută să înțelegi comportamentul ca pe ceva mai mult decât un simplu produs al gândurilor tale. Este într-adevăr posibil să-ți dezvolți noi obișnuințe și să te ții de ele – și, ca rezultat, să fii mai fericit, mai creativ și mai productiv. Dacă preferi să o parcurgi în variantă audio, Atomic Habits este disponibilă și sub formă de audiobook via AudioTribe.

Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl

Editura Vellant, 2018, traducere de Florin Tudose

Poți comanda cartea aici.

O poveste impresionantă despre tărie de caracter și voință. Renumitul psihiatru austriac a fost închis, timp de trei ani, în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Experiențe de neimaginat l-au făcut să înțeleagă cât de important este cum alegi să faci față suferinței și să găsești un scop și o lecție în ea, chiar și în urma celor mai traumatice întâmplări.

Aflat în topul bestsellerurilor 2022 din Cărturești, Omul în căutarea sensului vieții este o lecție despre acceptarea traumelor, un ghid care te poate ajuta să navighezi printre propriile emoții, să depășești mai ușor obstacolele de zi cu zi, și, într-un final, să-ți găsești sensul în viață. Este o carte în care vei descoperi cum oamenii simpli fac față situațiilor extraordinare.

The Song of Achilles de Madeline Miller

Editura Bloomsbury Publishing Plc, 2017

Poți comanda cartea aici.

The Song of Achilles, primul roman al Madelinei Miller, este un retelling al legendarului război troian, scris din perspectiva lui Patroclu. Exilat de tatăl său după ce a ucis accidental un băiat, Patroclu ajunge la curtea lui Peleu, acolo unde se îndrăgostește de semizeul Ahile. Între cei doi se naște o dragoste profundă înlesnită de prietenia sinceră și deschisă pe care au legat-o de copii. Sfâșiat între dragoste și teamă, Patroclu îl urmează pe Ahile în război, fără să știe că anii care vor urma le va pune la încercare dragostea, prietenia și tot ce au învățat până atunci.

Profund emoționantă și uluitoare, The Song of Achilles este o odă închinată dragostei fără bariere, care vorbește despre oameni și zei, tragedia războiului, pace, glorie și faimă nemuritoare. Madeline Miller Miller îl dezbracă de armura războinică și ne povestește despre omul Ahile, despre frica de a nu se ridica la înălțimea așteptărilor, despre dragostea pe care a trăit-o, despre nesiguranța, despre blândețea, despre speranțele și visurile lui. Găsești The Song of Achilles și în variantă audiobook via AudioTribe.

Sperăm că ți-ai găsit aliații pentru momentele în care îți dorești să te delectezi cu cele mai bune și mai bine vândute cărți, care îți vor întregi cu succes lista de lectură de anul acesta. Descoperă mai multe volume aflate pe lista de bestseller 2022 în librăriile Cărturești și pe carturești.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.