carti de aventura

Top 15+ cele mai frumoase cărți de aventură, acțiune și călătorii

Nu uiți niciodată prima carte de aventuri pe care ai citit-o. Ne amintim cu nostalgie de prima dată când imaginația ne-a fost aprinsă de comori îngropate, lumi pierdute și jungle îndepărtate. Iar cu această primă aventură se naște pofta de mai mult: de călătorii din ce în ce mai primejdioase, de evadări din ce în ce mai uluitoare, de încercări care de care mai cutezătoare. 

Pentru sufletul celor care visează cu ochii deschiși, cărțile de aventură sunt la fel de prețioase ca bogățiile îngropate pe Insula Comorilor. Ele te atrag în lumi fantastice și te ajută să descoperi acea scânteie de aventură care zace în tine și care poate face diferența dintre o viață monotonă și una plină de peripeții fascinante.

Explorează recomandările noastre de cărți în care aventura, acțiunea și adrenalina stau la loc de cinste.

Moby Dick de Herman Melville

Editura Alma Books LTD, 2017

Căpitanul Ahab navighează pe mări îndepărtate cu un singur scop: vânarea lui Moby Dick, balena albă care în tinerețe l-a lăsat fără un picior. Deși primejdiile se țin lanț și însăși ideea de a omorî cașalotul ucigaș e aproape imposibilă, Ahab este orbit de dorința de răzbunare. Moby Dick este o obsesie care pune stăpânire pe el și, în cele din urmă, îl distruge. Literalmente. 

Deși nu este o lectură tocmai ușoară, Moby Dick îți rămâne în minte mult timp după ce-o termini. Poți să-l percepi ca pe o alegorie a societății mânate de ură, ca pe o parabolă a consecințelor răzbunării sau ca pe o carte de aventuri care explorează veșnica dilemă a omului în fața naturii. 

Împăratul muștelor de William Golding

carti de aventura pentru adolescenti
Editura Humanitas Fiction, 2017, traducător Constantin Popescu

Un avion se prăbușește pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului, iar supraviețuitorii sunt numai copii care, treziți dintr-odată fără adulți și fără reguli, s-ar putea afla față-n față cu aventura vieții lor. Tot ce le rămâne de făcut este să se joace, să mențină focul aprins și să supraviețuiască. Ce ar putea merge rău?

Deși pare a fi o carte de aventuri pentru copii și adolescenți, Împăratul muștelor este, de fapt, o alegorie potrivită pentru toate vârstele. William Golding oglindește realitatea societății în care trăim cu scopul de a ne scoate din zona de confort. Îți arată cum universul inocent al copilăriei se poate transforma într-unul al urii, al luptelor pentru putere, al crimelor și răutății. 

Marțianul de Andy Weir

carti de actiune pentru adolescenti
Editura Paladin, 2015, traducător Iulia Anania

O furtună puternică pe Marte dă peste cap toate planurile echipajului expediției Ares 3, iar aceștia se văd nevoiți să se întoarcă pe Pământ. Printr-o întâmplare nefastă, astronautul Mark Watney rămâne singur pe planeta roșie, cu rezerve limitate de apă și mâncare, și cu șanse mici de a contacta Pământul și chiar de a supraviețui. Însă chiar și în fața unei situații ce pare imposibilă, Mark, inteligent, inventiv și stăpân pe sine, reușește să treacă peste obstacole cu un optimism debordant. 

Marțianul este o carte care te ține în priză, care te poartă prin aventuri fantastice la 90 milioane de kilometri distanță de Pământ, într-un viitor îndepărtat. Un fel de Robinson Crusoe al secolului XXI, care îmbină science fiction-ul cu aventura într-un mod de-a dreptul captivant. 

Hobbitul de J.R.R. Tolkien

cele mai frumoase carti de aventura
Editura RAO, 2012, traducător Irina Hidrea

Una dintre cele mai bune cărți de aventură, apreciată de cititori de toate vârstele, Hobbitul spune povestea lui Bilbo Baggins, un hobbit cât se poate de obișnuit, care se trezește în fața unei aventuri deloc obișnuite. 

Deși este un preludiu pentru Stăpânul inelelor, această carte merită să fie citită de oricine, nu doar de fanii trilogiei. Măiestria cu care J. R. R. Tolkien făurește lumi fantastice, dă viață, istorie și tradiții feluritelor creaturi este neîntrecută. 

Săgeata lui Poseidon de Clive Cussler

carti de aventura pentru adulti
Editura RAO, 2019, traducător Mihaela-Alina Ifrim

Proiectul Sea Arrow, o inovație tehnologică militară revoluționară – un submarin de atac ce poate atinge viteze incredibile – se confruntă cu o problemă de proporții. Prototipul proiectului a dispărut, inventatorul acestuia este mort și numeroase vase dispar din mijlocul oceanului numai pentru a reapărea pline de cadavre. Cine altcineva să salveze situația dacă nu Dirk Pitt, directorul NUMA (National Underwater and Marine Agency)?

Săgeata lui Poseidon, al 26-lea volum al seriei Dirk Pitt, este o adevărată delectare pentru iubitorii cărților de aventură. Un roman cu acțiune, intrigă și mister, care se citește aproape ca un scenariu de film, și în care aventurile primejdioase ale lui Dirk și ale copiilor săi gemeni te vor ține cu sufletul la gură. 

Viața lui Pi de Yann Martel

cele mai bune carti de aventura
Editura Polirom, 2014, traducător Andreea Popescu

Piscine Molitor Patel, numit de toți Pi, fiul directorului unei grădini zoologice din India, are două pasiuni: dragostea pentru animale și cea pentru religie. Viața tânărului se transformă într-o veritabilă aventură când familia sa decide să se mute în Canada, iar nava pe care avea loc călătoria se scufundă. Pi și câteva animale – o zebră oloagă, o hienă, un urangutan, un roi de gândaci și paraziți și un tigru care are rău de mare –  sunt singurii supraviețuitori, aceștia devenind tovarăși de călătorie în încercarea de a ajunge la țărm.

 Viața lui Pi, această carte despre supraviețuire, curaj și aventuri de neimaginat, aduce aminte de copilărie. Pe cât de complexe, pe atât de captivante, aventurile lui Pi și ale noilor săi prieteni încântă cititori de toate vârstele. Adulții o citesc cu nostalgie, iar copiii cu ardoarea de a trăi experiențe fantastice. 

În inima mării de Nathaniel Philbrick

cele mai frumoase carti de aventura
Editura Corint, 2015, traducător Sorin Șerb

Tragică, plină de aventuri, acțiune și mister, În inima mării spune povestea reală care stă la baza celebrului roman, Moby Dick. Este, totodată, și o incursiune captivantă în viața și tradițiile vânătorilor de balene din Nantucket. 

În 1820, nava Essex este atacată și scufundată de un cașalot înfuriat, iar echipajul își începe lupta pentru supraviețuire în apele tulburi ale mării. Cartea îi surprinde pe temerarii vânători de balene pe toată durata tragediei, trecând printr-un larg spectru de emoții, de la curaj la frică, de la deznădejde la acceptarea sorții. 

În inima mării este o carte care merită citită fără a mai sta pe gânduri, pentru că îți arată partea întunecată a aventurilor pe mare. 

Latitudine zero. 40000 de kilometri pentru a descoperi lumea de Mike Horn

carti de aventura si calatorii
Editura Polirom, 2019, traducător Nicolae Constantinescu

Pentru orice aventurier, oricât de experimentat, una dintre cele mai riscante provocări este să facă singur înconjurul lumii pe linia Ecuatorului. Este o călătorie incredibilă, de aproximativ 40000 de kilometri, pe care exploratorul Mike Horn a făcut-o într-un an și jumătate exact la granița dintre secole. 

Latitudine zero. 40000 de kilometri pentru a descoperi lumea este genul de carte de aventură care e atât de interesantă, încât o citești acasă, în parc, în tren, în drum spre mare sau când vii acasă după o zi lungă la birou. Nu poți s-o lași din mână până nu afli fiecare dintre întâmplările celor 17 luni de călătorie. Dacă vrei să vezi lumea cum nu ai mai vazut-o, să traversezi oceane, să escaladezi munți, să străbați jungle – și toate fără a te da jos de pe canapea – e lectura perfectă.

Căzând în gol de Joe Simpson

recomandari carti de aventura si calatorii
Editura Polirom, 2015, traducător Elena Malnai 

Povestea adevărată a unei experiențe terifiante, Căzând în gol este cartea de aventuri pe care o citești cu sufletul la gură, chiar dacă știi de la bun început finalul. 

Doi prieteni alpiniști, Joe Simpson și Simon Yates, își propun să escaladeze pentru prima dată masivul Siula Grande din Anzii Peruvieni. În timp ce urcarea se desfășoară fără peripeții, la coborâre Joe cade și își rupe piciorul. Simon încearcă fără succes să-l coboare, însă pentru a nu-și pierde amândoi viața, decide să taie coarda. Autorul surprinde clipele de coșmar prin care trece în lupta pentru supraviețuire, dar și momentele pline de remușcări ale lui Simon din următoarele trei zile. 

Scriitura sinceră, povestea incredibilă de supraviețuire, lupta protagoniștilor cu fricile lor cele mai ascunse, cu natura ostilă – toate acestea fac din această biografie o lectură specială, care te face să apreciezi și mai mult viața. 

Între păduri și ape de Patrick Leigh Fermor

carte de calatorie si aventura
Editura Humanitas, 2016, traducător Mariana Pitoreală

Între păduri și ape spune povestea autobiografică a lui Patrick (Paddy) Leigh Fermor care își amintește de aventura tinereții sale. La mijlocul anilor ‘30, el a hotărât să renunțe pentru o vreme la studii și să pornească la pas de la Dunărea de Mijloc la Porțile de Fier – o călătorie în care autorul explorează minunățiile adunate pe traseul din Olanda la Constantinopol, face cunoștință cu oameni deosebiți și ajunge să se cunoască mai bine pe sine. 

Felul în care autorul surprinde, prin altele, Transilvania interbelică, pare să ne situeze țara la granița între legendă și fantastic – un tărâm pe care îl vedem cu nostalgie prin ochii drumețului străin. Între păduri și ape este genul de carte de aventuri și călătorie pe care ești tentat să o citești cu o hartă alături, trasându-ți itinerarul pentru o nouă escapadă. Este un roman autobiografic care, cu siguranță, va stârni dorul de ducă al călătorului din tine. 

Assegai de Wilbur Smith

carte de aventura pentru copii de 12 ani
Editura RAO, 2020

În Assegai, Wilbur Smith își poartă cititorii într-o aventură prin Africa de Est. Acțiunea se desfășoară în Kenya, colonie britanică la vremea aceea, în pragul declanșării Primului Război Mondial. Romanul îl are în centru pe Leon Courtney, un fost soldat în vârstă de doar 19 ani, care ajunge unul dintre cei mai celebri vânători de pe continentul african. Dar odată cu faima, vine și pericolul. 

Un roman cu fascinante povești de vânătoare, în care își face loc și spionajul, iar  aventurile incredibile devin din ce în ce mai pasionante cu fiecare pagină. În plus, Wilbur Smith este un maestru când vine vorba despre crearea unei lumii pe care cititorul nu mai vrea s-o părăsească. De fiecare dată când închizi ochii, te vezi admirând Kilimanjaro, te uiți cu nesaț cum aleargă leii și zebrele și cum elefanții trâmbițează la avioanele militare care parcă nu-și au locul printre minunile naturale ale savanei africane. 

O plimbare în pădure de Bill Bryson

top carti de aventuri
Editura Polirom, 2015, traducător Marius-Adrian Hazaparu

Să nu moară în sălbăticie. Cu acest gând pornesc la drum Bill Bryson și prietenul său. Carte de aventuri și totodată volum de memorii, O plimbare în pădure spune poveste unei călătorii fascinante: 3.400 de kilometri pe cărările munților Apalași, în care parcă toate forțele naturii se întorc împotriva exploratorului, de la animalele sălbatice la vremea dușmănoasă și hărțile greșite. Dar în ciuda tuturor obstacolelor, protagonistul reușește să-și urmărească obiectivul, luând în piept toate obstacolele cu optimism, entuziasm și curaj.   

Scriitura lui Bryson, abundând în umor fin și anecdote interesante, face din această lectură una pe care n-o vei putea lăsa din mână până când nu te asiguri că cei doi prieteni reușesc să-și încheie nevătămați și cu succes drumeția. 

Aventura arctică de Peter Freuchen

carte de aventura pentru adolescenti
Editura Art, 2017, traducător Dan Sociu

Aventura arctică este o incursiune reală într-o lume ostilă, dar maiestuoasă. Cu o onestitate brutală, Freuchen schițează un portret al Groenlandei, așa cum a văzut-o el în cei 15 ani pe care i-a trăit printre inuiți: cu schimburi de neveste, călătorii cu sania, vânători de balene și urși polari, amputări fără anestezie, morți, sacrificii, situații extreme și multe alte aventuri care, pentru cei mai mulți dintre noi par desprinse din tărâmul fantasticului, dar pentru inuiți fac parte din viața de zi cu zi. 

Aventura arctică este o carte pentru cei care vor să afle mereu ceva nou despre viața și cultura altor popoare. Toate fațetele personalității lui Peter Freuchen – explorator arctic, actor, antropolog și scriitor – se regăsesc în această carte plină de aventuri și peripeții, care este deopotrivă un jurnal de explorator, dar și un veritabil studiu antropologic despre viața și cultura oamenilor Nordului. 

Cei trei muschetari de Alexandre Dumas

Editura Litera, 2016, traducători Ticu Archip și Milton Fanny Lehrer

Romanul clasic al lui Alexandre Dumas, Cei trei muschetari, nu poate lipsi de pe listele celor mai memorabile cărți de aventuri pentru copii, adolescenți și adulți deopotrivă. Tânărul D’Artagnan se alătură celor mai celebri muschetari, Athos, Porthos și Aramis. Împreună, aceștia  pornesc într-o serie de aventuri care încep de la prințese și dueluri și se termină cu spionaj, intrigi și conspirații. Cei trei muschetari te transpune în lumea nobililor cavaleri din Evul Mediu, unde aventurile de școală veche se țin lanț, iar romantismul, acțiunea, sarcasmul și umorul sunt presărate iscusit pe fiecare pagină. 

Robinson Crusoe de Daniel Defoe 

top cele mai bune carti de aventura
Editura Gramar, 2018, traducător Brebeanu Alina Loredana

Dornic de aventură și necunoscut, tânărul Robinson Crusoe nu ia în seamă sfatul tatălui său și pornește spre tărâmuri îndepărtate și ajunge naufragiat pe o insulă pustie. În cei 28 de ani pe care îi petrece departe de civilizație, Robinson are parte de pățanii de tot felul, de la altercații cu pirați sau canibali, la rebeliuni și acte de eroism care se sfârșesc cu prietenii pe viață.  

Chiar și peste 300 de ani de la publicare, Robinson Crusoe rămâne o carte care încântă cititorii și trezește dorul de ducă și de aventură. 

Lumea dispărută de Arthur Conan Doyle

carti de actiune
Editura Minerva 2019, traducător Dan Starcu

După ce este refuzat de femeia de care este îndrăgostit pentru că nu are destul spirit de aventură, tânărul jurnalist Edward Malone pornește alături de controversatul profesor Challenger în aventura vieții sale – aventură ce are ca scop explorarea unei lumi dispărute, unde pterodactilii și alte creaturi preistorice trăiesc libere. 

Conan Doyle, scriitorul din spatele seriei Sherlock Holmes, demonstrează prin Lumea dispărută că este la fel de iscusit în scrierea romanelor de aventuri cum este și în a celor polițiste. Fanii Jurassic Park, iubitorii de science fiction, și, în general, toți cei care apreciază o aventură bine construită, vor iubi această carte. 

Jane Eyre, protagonista emblematică a lui Charlotte Bronte spunea că “este inutil să spui că ființele omenești ar trebui să se mulțumească doar cu liniște. Ele au nevoie de acțiune și dacă nu o pot găsi, o creează”. Și ce metodă mai bună să găsești acțiune decât în cărțile de aventură?

Fie că îți dorești aventuri pe mări tumultuoase, insule misterioase sau pe alte planete; aventuri printre pirați, călători temerari sau animale fioroase, pe rafturile Cărturești cu siguranță vei găsi ceva pe gustul tău, care să-ți cultive spiritul de aventură și pasiunea pentru necunoscut. 

Descoperă mai multe cărți de aventură care te vor ține cu sufletul la gură!



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.