carti educatie financiara feature

Cărți de educație financiară care te ajută să-ți extinzi și să-ți îmbunătățești cunoștințele

Fie că ne place sau nu, banii sunt un instrument foarte important și util în societatea de astăzi și ne facilitează accesul la lucrurile de care avem nevoie și pe care ni le dorim. Dacă vrei să-ți gestionezi mai bine banii, să te simți mai încrezător în a prelua controlul asupra finanțelor tale și să investești în viitorul tău, atunci e important să ai cunoștințe cât mai adecvate de educație financiară și economie.

De la informații esențiale despre cum să-ți gestionezi cheltuielile, datoriile și economiile la cum să investești cu cap sau ce ar trebui să facă guvernele pentru ca națiunile să funcționeze mai bine din punct de vedere economic și social, selecția noastră de cărți de educație financiară îți oferă o poartă de intrare accesibilă la aceste informații, alături de multe sfaturi practice.

Planul financiar de o pagină de Carl Richards

Editura Act și Politon, 2021, traducere de Dana Dobre

Poți comanda cartea aici.

Planul financiar de o pagină explică termeni financiari complicați într-o manieră foarte simplă, evitând expresiile complicate și termenii de jargon. Descoperi că cel mai bun plan financiar nu are nicio legătură cu situația economică, ci cu ceea ce este cel mai important pentru tine, iar deciziile, uneori iraționale, în privința banilor sunt cauzate de faptul că emoțiile și informațiile limitate de educație financiară intervin în deciziile noastre de viitor.

O carte practică, scrisă pe înțelesul tuturor, Planul financiar de o pagină te ajută să îți stabilești mai bine obiectivele și îți arată cum să le îndeplinești. Dacă ești în căutarea unei cărți de educație financiară care să-ți deschidă orizonturile, dar pe care să nu te chinui să o înțelegi, Planul financiar de o pagină este alegerea potrivită.

Post Corona. From Crisis to Opportunity de Scott Galloway

Editura Corgi, 2020

Poți comanda cartea aici.

Post Corona vorbește despre faptul că pandemia nu reprezintă neapărat un agent de schimbare, ci mai degrabă este un accelerator al unor tendințe deja existente. Așa cum unele companii precum Amazon sau Zoom vor prospera datorită acestui fenomen disruptiv, altele se vor strădui să se mențină pe linia de plutire, într-o perioadă în care distanțierea socială este foarte importantă.

Cu un stil alert și fluent, un strop de umor și o abordare economică precisă, Post Corona este una dintre cele mai interesante analize, din punct de vedere economic și social, a ceea ce se întâmplă în prezent în lume și a ceea ce ar putea însemna asta în viitor.

Tată bogat, tată sărac de Robert T. Kiyosaki

Editura Curtea Veche Publishing, 2019, traducere de Irina-Margareta Nistor

Poți comanda cartea aici.

Robert Kiyosaki, investitor, om de afaceri și autor american de literatură motivațională, descrie în Tată bogat, tată sărac modul în care banii tind să îl facă pe omul cel mai harnic și dornic de muncă sclavul lor, când de fapt lucrurile ar trebui să stea tocmai invers. Cartea conține baza educației financiare, elemente pe care părinții ar fi bine sa le discute cu copiii lor, dar și exemple clare despre cum gândesc oamenii săraci și oamenii bogați.

Tată bogat, tată sărac te învață cum să-ți asumi responsabilitatea pentru viitorul tău financiar, cum să investești și să-ți cumperi bunuri care produc bani la rândul lor, scopul fiind acela de a nu mai munci pentru bani, ci a face banii să muncească pentru tine.

Coridorul îngust de Daron Acemoglu, James A. Robinson

Editura Publica, 2020, traducere de Adina Avramescu

Poți comanda cartea aici.

Avem nevoie de libertate atât individual, cât și ca națiuni în mai mare măsură decât am avut vreodată, dar coridorul spre aceasta pare să fie mai îngust și mai primejdios. Pericolul nu este dat doar de pierderea libertății politice, dar și de dezintegrarea prosperității și a siguranței care depind atât de mult de libertate.

Coridorul îngust prezintă o nouă perspectivă teoretică menită să te ajute să înțelegi de ce libertatea înflorește în unele state, dar se pierde sub mâna de fier a autoritarismului sau anarhiei în altele. Totodată, îți explică în detaliu cum poate să „înflorească” un stat din punct de vedere financiar.

Economie utilă pentru vremuri dificile de Esther Duflo, Abhijit V. Banerjee

Editura Litera, 2021, traducere de Monica Pîrvulescu

Poți comanda cartea aici.

Economie utilă pentru vremuri dificilese bazează pe cercetări de ultimă oră în economie și pe ani de explorare a celor mai eficiente soluții pentru reducerea sărăciei extreme. Cartea oferă date și soluții concrete prin care demonstrează cât de importantă este o intervenție economică inteligentă și o societate clădită pe compasiune și respect.

Originală, provocatoare și foarte necesară, Economie utilă pentru vremuri dificile te ajută să înțelegi mai bine lumea de astăzi și echilibrul precar în care trăim. Descoperi cum ajută economia la rezolvarea celor mai dificile probleme sociale și politice, atunci când este practicată corect.

Eșecuri de succes ale antreprenorilor români de Vlad Mocanu

Editura Evrika Publishing, 2020

Poți comanda cartea aici.

Eșecuri de succes ale antreprenorilor români este o colecție de povești reale care prezintă mediul de afaceri românesc văzut prin ochii antreprenorilor. Peste 60 de antreprenori din domenii diferite vorbesc despre eșecurile pe care le-au suferit în afaceri dar, totodată, prezintă modul în care aceste experiențe i-au inspirat să dobândească succesul ulterior.

O lectură interesantă și bine structurată, Eșecuri de succes ale antreprenorilor români îți arată că, indiferent dacă ai parte de un eșec, există întotdeauna varianta de a o lua de la capăt și a avea parte de un nou început. O carte din care înveți să te dezvolți nu doar ca antreprenor, ci și ca om.

Femei invizibile de Caroline Criado Perez

Editura Litera, 2021, traducere de Simona Iacob

Poți comanda cartea aici.

Femei invizibile este o analiză puternică, importantă și actuală asupra politicii de gen și a ignoranței în domeniu și scoate în evidență nevoi specifice lumii feminine, despre care „bărbaţii care conduc lumea” nu ştiu că există. De la diferențele la nivel global de remunerare între bărbați și femei, politicile guvernamentale și cercetarea medicală la locuri de muncă, educație financiară și media, cartea dezvăluie cum ignorăm în mod sistematic jumătate din populație, adesea cu consecințe dezastruoase.

Punând la un loc o gamă largă de studii de caz, povestiri reale și cercetări din diferite colțuri ale lumii, Femei invizibile arată modurile în care femeile sunt uitate și impactul pe care îl are acest lucru atât din punct de vedere economic, cât și social.

Richer, Wiser, Happier de William Green

Editura Profile Books, 2021

Poți comanda cartea aici.

În Richer, Wiser, Happier, William Green te invită în viețile a peste patruzeci de investitori din  lume: ai ocazia să le descoperi biroul, casele de vacanță, chiar și locurile lor secrete. Toate acestea pentru a putea împărtăși cât mai bine sfaturile și lecțiile lor de viață, dobândite în urma numeroaselor experiențe de viață.

Scrisă de un renumit jurnalist financiar ale cărui articole au fost publicate în Forbes, Time, New Yorker și Fortune, Richer, Wiser, Happier este o carte profundă, antrenantă, care îți stârnește curiozitatea cu fiecare pagină citită. Cartea se bazează pe sute de ore de interviuri cu unii dintre cei mai renumiți investitori: de la Warren Buffet la Howard Marks sau John Templeton, iar sfaturile prețioase oferite de aceștia te îmbogățesc nu doar finaciar, ci și profesional și personal.

Sfârșitul banilor și viitorul civilizației de Thomas H. Greco Jr

Editura Curtea Veche Publishing, 2019

Poți comanda cartea aici.

Sfârșitul banilor și viitorul civilizației demitizează ideile de bani, bănci și finanțe, urmărind repere istorice și schimbări importante care au distorsionat natura esențială a banilor. În prezent, civilizația trece printr-o criză care se extinde în mai multe direcții, iar anumite tendințe care se manifestă vor duce la un viitor incert și dezastruos. Vorbește despre tendințe ca inegalitatea economică dintre țări, erodarea principiilor democratice, alienarea socială, schimbările climatice, creșterea populației și ineficiența instituțiilor.

Printre cele mai bune cărți de educație financiară, Sfârșitul banilor și viitorul civilizației propune proiecte realizabile pentru sisteme financiare locale, regionale, naționale și globale, oferă strategii pentru punerea lor în aplicare și scoate în evidență acțiunile pe care întreprinderile și guvernele trebuie să le ia pentru a obține succesul.

Păcălit de hazard. Rolul ascuns al norocului în viață și în economie de Nassim Nicholas Taleb

Editura Curtea Veche Publishing, 2019

Poți comanda cartea aici.

Păcălit de hazard. Rolul ascuns al norocului în viață și în economie aduce în discuție cele două elemente care ne controlează într-un fel sau altul viața: norocul și ghinionul. Suntem la discreția unor întâmplări pe care rațiunea nu le poate anticipa și, cu atât mai puțin, controla. Despre modul în care percepem norocul în experiențele noastre personale și profesionale și despre cum ne influențează hazardul rezultatele.

Scrisă într-un stil pe cât de amuzant, pe atât de profund, Păcălit de hazard. Rolul ascuns al norocului în viață și în economie este o carte de educație financiară interesantă, care te face să privești viața cu alți ochi și o meditație filozofică asupra lumii contemporane.

Bancherul Diavolului. Necenzurat de Bradley Birkenfeld

Editura Minerva, 2020, traducere de Lucia Verona

Poți comanda cartea aici.

Bradley Birkenfeld a lucrat mulți ani ca bancher privat pentru cea mai mare bancă din lume, UBS, unde bogații își ascundeau averile de ochii autorităților fiscale. Totul într-o mare și complexă rețea secretă de conturi fără nume și companii offshore. Atunci când și-a dat seama că UBS avea un plan conform căruia urma să-și facă din propriii angajați țapi ispășitori, Bradley Birkenfeld adună informații șocante și liste cu nume de clienți și oferă totul Departamentului American de Justiție.

Parțial carte despre afaceri, parțial thriller plin de suspans, Bancherul Diavoluluieste o poveste adevărată care vorbește despre cea cea mai mare fraudă fiscală din istoria finanțelor. Cartea oferă o imagine fascinantă în spatele scenei industriei bancare elvețiene, te ajută să înțelegi mai bine lumea offshore și ce înseamnă un sistem juridic corupt.

Revoluța blockchain de Alex Tapscott, Don Tapscott

Editura Act și Politon, 2021, traducere de Romica Lixandru

Poți comanda cartea aici.

Revoluția blockchain este o introducere în domeniu și oferă o explicație pentru cei care vor să înțeleagă de ce din ce în ce mai mulți oameni fac tranzacții cu o monedă care nu poate fi văzută. Cartea vorbește despre modul în care tehnologia blockchain va putea fi aplicată, în viitor, aproape în orice domeniu al vieții care implică o anumită colaborare, un nivel de încredere și un sistem de recompense.

Revoluția blockchain este o carte de educație financiară bună de citit dacă vrei să înțelegi mai bine cum funcționează Bitcoin (BTC) și blockchain-ul în general, dar aduce în discuție și problemele de implementare ale acestei tehnologii.

Mindful business de David Gelles

Editura Vellant, 2018, traducere de George Chiriță

Poți comanda cartea aici.

Ai crede că nu exista loc pentru meditație în lumea agitată a afacerilor sau că CEO-ul unei companii nu are timp să se gândească la echilibrul interior pentru a avea mai mult succes. Toate tipurile de afaceri și orice fel de angajat pot beneficia de meditație și de alte tehnici mindful care scad nivelul de stres, sporesc concentrarea și ameliorează depresia.

Mindful business este o relatare fascinantă a modului în care din ce în ce mai multe companii folosesc această disciplină în mediul de afaceri. Cartea te poartă în interiorul companiilor de top precum Google, General Mills, Aetna și Patagonia pentru a-ți arăta cum meditația poate transforma un loc de muncă.

Analiza financiară pe înțelesul tuturor de Cosmin Baiu

Editura Evrika, 2018

Poți comanda cartea aici.

Cu o abordare nonconformistă și folosind un limbaj accesibil, Analiza financiară pe înțelesul tuturor oferă peste 50 de exemple și studii de caz practice, inspirate din experiența personală a autorului. De la ce înseamnă mindset-ul de antreprenor la cunoștințele de care ai nevoie pentru a realiza o analiză financiară coerentă și de calitate.

Analiza financiară pe înțelesul tuturor este utilă atât antreprenorilor și oamenilor care lucrează în domeniul bancar, dar și oricui este dispus să capete mai multe cunoștințe în domeniul financiar-bancar.

Dacă vrei să ai mai multe informații despre cum să-ți asumi responsabilitatea pentru viitorul tău financiar, cum să economisești sau să investești și cum au procedat cei mai mari investitori din lume, descoperă o întreagă colecție de cărți de educație financiară pe rafturile Cărturești și pe carturesti.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.