carti anxietate feature

Cărți despre anxietate: 15 recomandări pentru un echilibru interior mai bun într-o lume incertă

La baza sănătății noastre emoționale stă o bună înțelegere a trăirilor din interiorul nostru, dar și a celor din jur. Înțelegerea de sine are nevoie, însă, de aliații potriviți care să ne ajute să descoperim alte perspective de gândire, să înțelegem blocajele și să descoperim soluții pentru nevoile noastre emoționale. Cărțile pot fi unii dintre acei ghizi care să ne îndrume de-a lungul procesului și să ne ofere unele dintre soluțiile de care avem nevoie.

De aceea îți propunem o selecție de cărți despre anxietate care te vor ajuta să înțelegi, la un nivel mai profund, mecanismele din subconștientul tău, să te eliberezi de frică și panică, să nu te mai compari mereu cu ceilalți și care să te însoțească în aventura autocunoașterii.

Anxietatea de Scott Stossel

Editura Humanitas, 2019, traducere de Vlad Vedeanu

Poți comanda cartea aici.

Ce face deosebită această carte despre anxietate, una foarte actuală, este faptul că pornește de la experiența adevărată, sinceră și nefiltrată a autorului cu anxietatea. Pe lângă propria poveste, Scott Stossel oferă și o imagine de ansamblu a acestei tulburări, din totul felul de perspective diferite și relevante. Vei explora anxietatea din punct de vedere medical, cultural, filosofic și social, din Antichitate până în prezent.

Anxietatea vorbește despre diversele moduri prin care se manifestă această afecțiune, despre cauzele și modalitățile de a lupta cu ea. Este o lectură utilă tuturor celor care trăiesc emoția pe propria piele, o studiază sau, pur și simplu, vor să afle mai multe despre una dintre tulburările care ne afectează viața din ce în ce mai mult.

Îmblânzirea anxietății de Judson Brewer

Editura Curtea Veche Publishing, 2021, traducere de Ioana Mihalache

Poți comanda cartea aici.

Atunci când spunem anxietate, vorbim atât despre o ușoară stare de neliniște, ale cărei cauze nu sunt întotdeauna cel mai ușor de deslușit, cât și despre înfricoșătoarele atacuri de panică. Și, uneori, ca să scapi de ea, doar voința nu este suficientă. Anxietatea este și motorul care declanșează comportamente asociate diferitelor dependențe și obiceiuri nocive precum: mâncatul pe fond de stres, procrastinarea sau verificarea îndelungată a rețelelor de socializare.

În Îmblânzirea anxietății, Justin Brewer îți arată cum să descoperi factorii declanșatori, cum să-i dezamorsezi și să-ți resetezi creierul, ajutând mintea să își înțeleagă mai profund procesele interioare și să funcționeze mai liber. Un ghid pas cu pas, bazat pe mai mult de două decenii de cercetare și experiență clinică.

Statut și anxietate de Alain de Botton

Editura Vellant, 2019, traducere de Bogdan Lepădatu

Poți comanda cartea aici.

Dorința de a fi mai bun și de a avea un anumit statut social poate fi considerată un motor al competiției, care ne ambiționează și ne motivează să evoluăm și să fim perseverenți în atingerea țelurilor. Aceeași dorință, însă, poate genera anxietate și o constantă îngrijorare legată de felul în care ne situăm față de ceilalți. Sentimentul eșecului, invidia, rușinea față de propriile greșeli, sentimentul de inferioritate sunt teme care ne ating pe toți și care pot ajunge să ne controleze viața.

Statut și anxietate vorbește despre cauzele pentru care ne pasă atât de mult ce cred oamenii despre noi și de ce tindem să ne comparăm mereu cu ceilalți, oferind totodată și soluțiile prin care ne putem elibera de povara anxietății. Folosind referințe filozofice, istorice, din domeniul artei sau economiei, cartea nu este doar o reflecție despre condiția umană, ci și o lectură care te ajută să adaugi cunoștințe la cultura ta generală.

Ready for Anything. How to Build Resilience and Cope with Daily Stress de Dr. Samantha Boardman

Editura Penguin Books Ltd, 2021

Poți comanda cartea aici.

Provocările cu care ne confruntăm zi de zi, cum ar fi fi blocatul în trafic, problemele în familie, grija banilor, relațiile disfuncționale sau luarea unor decizii ne testează rezistența și ne suprasolicită psihic și sufletește. Există însă moduri prin care ne putem întări, ca să depășim mai ușor aceste obstacole.

În Ready for Anything. How to Build Resilience and Cope with Daily Stress, Dr. Samantha Boardman, psihiatru și wellness expert, te învață cum să faci față provocărilor accesând acele mici cantități de forță și rezistență care există chiar și în stres. O carte despre anxietate plină de sfaturi și tehnici practice despre cum să-i vii de hac fricii și să nu o lași să te controleze.

Fii stăpân pe viața ta de Wayne W. Dyer

Editura ACT și Politon, 2021, traducere de Dana Dobre

Poți comanda cartea aici.

Fii stăpân pe viața ta vorbește despre dificultățile cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, atât personal, cât și profesional și despre cum fiecare dintre noi am vrea să gestionăm mai bine relațiile cu cei din jur. Astfel, pe tot parcursul cărții descoperi studii de caz și strategii pentru a nu te mai lăsa controlat de trecut, pentru a relaționa cu ceilalți de pe o poziție de putere personală și încredere în sine, pentru a nu te mai lăsa sabotat de propriile gânduri nerealiste și pentru a nu te mai lăsa doborât de ce cred sau spun ceilalți.

Fii stăpân pe viața ta este o carte utilă deopotrivă tinerilor aflați la început de drum, dar și celor care nu au reușit să corecteze acele comportamente care i-au împiedicat să-și trăiască viața așa cum își doresc.

Gata cu tampeniile. Nu te mai sabota, ia-ți viața în mâini de Gary John Bishop

Editura Lifestyle, 2020, traducere de Florin Tudose

Poți comanda cartea aici.

Continuarea bestsellerului Unfu*k Yourself, Gata cu tâmpeniile. Nu te mai sabota, ia-ți viața în mâini este un ghid practic pentru oricine vrea să învețe cum să recunoască și să evite posibilele capcane ale subconștientului. Dacă ai un blocaj în carieră sau în viața personală, dacă nu-ți poți găsi partenerul potrivit, nu reușești să te redresezi financiar sau să-ți atingi scopurile, totul se întâmplă din pricina autosabotării.

Cu bogate referințe filozofice, literare și din psihologie, Gata cu tâmpeniile te angajează într-un dialog cu Gary John Bishop, a cărui miză este înțelegerea factorilor care te împiedică să devii ceea ce îți dorești. Una dintre cele mai interesante cărți despre anxietate care te ajută să-ţi cunoşti şi să-ţi controlezi cele mai profunde mecanisme subconștiente și cele mai negative gânduri și să le transformi în viața pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna.

Libertatea interioară de Christophe André, Alexandre Jollien, Matthieu Ricard

Editura Trei, 2020, traducere de Oltea-Mihaela Cătineanu

Poți comanda cartea aici.

Încă din copilărie ești copleșit de temeri, prejudecăți și condiționări care stau în calea fericirii tale. Dacă vrei să-ți câștigi libertatea, este nevoie să ridici rând pe rând toate aceste bariere, pe care tu însuți le-ai creat sau care au fost impuse de societatea de azi, dominată de performanţă, consum și competiţie.

Dacă ești în căutarea unei cărți despre anxietate care să te ajute să-ți găsești calmul și liniștea, Libertatea interioară este alegerea potrivită. Scrisă pe trei voci de un psihiatru, un filosof și un călugăr budist, cartea te invită să parcurgi, cu bucurie senină, un itinerariu menit să te scoată din închisorile mentale care te țin închis.

Cum să-ți controlezi anxietatea de Bret A. Moore

Editura Trei, 2016, traducere de Cătălina Petria

Poți comanda cartea aici.

Anxietatea este o afecţiune care a câştigat tot mai multă atenţie în ultimii ani și îşi face simţită prezenţa tot mai des în viețile oamenilor. După ce discută despre tiparele mentale care accentuează temerile, precum gândirea în alb și negru sau gândirea catastrofică, cartea propune mai multe tehnici pentru gestionarea anxietății, de la contestarea gândurilor iraționale la meditația de tip “mindfulness”, de la modificarea rutinelor cotidiene de somn și alimentație la exercițiile fizice și de relaxare.

Cum să-ți controlezi anxietatea vine atât în ajutorul terapeuților, cât și al oricărei alte persoane care dorește să descopere cum se vindecă anxietatea. O lectură practică și deosebit de utilă pentru toți cei care se confruntă cu situații foarte stresante, cu îngrijorare, frică sau panică.

Curajul de a fi fericit de Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

Editura Litera, 2020, traducere de Irina Nicolaescu

Poți comanda cartea aici.

Curajul de a fi fericit vine ca o continuare a primei cărți semnată de cei doi autori japonezi, Curajul de a nu fi pe placul celorlalți. Pornind de la psihologia adleriană, cartea are la bază ideea că singurul care îți poate controla viața ești tu. Mai mult, propune un mod nou și îndrăzneț de a trăi și gândi, și te ajută să scapi de traumele din trecut, dar și de presiunea de a te ridica mereu la înălțimea așteptărilor.

Curajul de a fi fericit pune la un loc sfaturi pe cât de utile, pe atât de profunde despre cum să descoperi fericirea și să găsești răspunsuri la dilemele existențiale cu care se confruntă lumea în prezent, despre cum să-ți trăiești viața cu mai mult curaj și să te eliberezi din lanțurile anxietății și depresiei.

Traumă, anxietate și iubire de Franz Ruppert

Editura Trei, 2019, traducere de Laura Karsch, Violeta Dincă

Poți comanda cartea aici.

De ce sunt mai anxioși oamenii care au suferit diverse traume? Ce-i face să treacă mult mai rapid la stări de panică și depresie? Traumă, anxietate și iubire vorbește despre cum, prin metoda „constelării intențiilor”, oamenii pot fi ajutați să se desprindă, atât la nivel practic, dar și psihic, de părinții traumatizanți care, la rândul lor, au fost traumatizați și să elimine treptat relațiile simbiotice din sistemul lor familial.

Cum să fii tu însuți de Ellen Hendriksen

Editura Trei, 2019, traducere de Irina-Marina Bortoi

Poți comanda cartea aici.

Pe măsură ce practici încrederea în sine, pe măsură ce te provoci să depășești frica, anxietatea se va altera. Prima și cea mai importantă strategie este înlocuirea criticului interior cu un avocat al apărării. Compasiunea față de propria persoană este abilitatea de a ne trata pe noi înșine așa cum îi tratăm pe cei din jur și una dintre cele mai importante unelte cu care putem lupta împotriva fricii și gândurilor negative.

Printre cele mai bune cărți despre anxietate, Cum să fii tu însuți te ajută să înțelegi mai bine rădăcinile anxietății sociale, dar și modul în care mintea noastră poate fi resetată prin schimbarea unor comportamente și prin reducerea la tăcere a criticului interior. Cu umor fin, explicații științifice clare, sfaturi directe și povești de viață încurajatoare, Ellen Hendriksen te învață cum să-ți recapeți încrederea și să lupți împotriva anxietății sociale.

Îmbunătățește-ți stima de sine! de Laurie Hawkes

Editura Philobia, 2021

Poți comanda cartea aici.

Stima de sine este o idee din ce în ce mai dezbătută în prezent și una extrem de importantă, pentru că, în lipsa ei, este foarte dificil să te bucuri de viață, să conștientizezi că ai dreptul de a avea locul tău, de a te face înțeles, văzut. Însă cum faci rost de mai mult stimă de sine? Care sunt abilitățile de care ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți constant stima de sine de-a lungul vieții sau de a o redobândi dacă ai pierdut-o?

Îmbunătățește-ți stima de sine! propune 50 de exerciții practice inspirate din analiza tranzacțională, o metodă utilizată în psihoterapie, psihologie organizațională, consiliere psihologică și psihologie educațională. Cartea vine în ajutorul oricui vrea să-și amplifice într-un mod echilibrat stima de sine și să iasă învingător în lupta cu problemele inerente vieții de zi cu zi.

Boli provocate de stres de Dr. Tim Cantopher

Editura Litera, 2021, traducere de Elena Arhire, Roxana I. Nicolescu

Poți comanda cartea aici.

Unul dintre aspectele cele mai importante care separă stresul inofensiv de stresul care te îmbolnăveşte este durata. Putem face faţă unei scurte perioade de stres, atâta timp cât nu este prea traumatizant sau copleşitor. Problemele apar când rămânem stresaţi pentru perioade lungi de timp, pentru că nu aşa am fost proiectaţi. Prea mult stres și incapacitatea de a rezista la acesta te pot îmbolnăvi.

Boli provocate de stres te ajută să înțelegi în profunzime cauzele stresului, atât cele trecute, cât  și cele prezente și să recunoști oamenii care îl pot agrava. Totodată, oferă tratamente și strategii pentru a face față bolilor provocate de stres, fie că sunt de natură fizică sau psihologică, și te sfătuiește cum să te vindeci.

Născut anxios de Daniel P. Keating

Editura Curtea Veche Publishing, 2019, traducere de Bianca Stănescu

Poți comanda cartea aici.

Născut anxios este cea mai cunoscută lucrare a psihologului și pediatrului american Daniel P. Keating. Cartea pornește de la ideea că stresul la care este expusă o persoană în primul an de viață poate avea o influență hotărâtoare asupra dezvoltării ei ulterioare. Nivelul neobișnuit de stres cu care o mama se poate confrunta înainte de naștere este transmis, printr-un soi de conta­minare, copilului, printr-un proces epigenetic descris pe larg.

Printre cele mai bune cărți despre anxietate și depresie, Născut anxios a primit prestigiosul premiu Eleanor Maccoby, oferit de Asociația Americană de Psihologie. Pe lângă soluțiile propuse de Keating părinților care trăiesc într-un mediu stresant, cartea identifică inegalitatea socială drept cauză profundă a epidemiei de stres din societatea modernă și recomandă elaborarea unor politici sociale care să o combată.

Explorează rafturile Cărturești și descoperă mai multe cărți despre anxietate care te ajută navighezi, cu mai multă încredere în tine, pe ape necunoscute, să te obișnuiești cu luarea deciziilor în incertitudine și să te deschizi către opțiuni la care nu te-ai gândit înainte.

Dacă ești cu adevărat pasionat de misterele psihicului uman, ai pornit pe drumul cunoașterii de sine sau pur și simplu ai nevoie de aliați de nădejde într-o lume incertă, te invităm să descoperi printre recomandările noastre și cele mai bune cărți de psihologie sau cărți de dezvoltare personală.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.