carti despre sport feature

12 cărți inspiraționale despre sport: o incursiune în lumea personalităților care au făcut istorie

Sportul este o metaforă a vieții. Emoția victoriilor remarcabile, înfrângerile dureroase, clipele de îndoială, anticiparea unui moment important sau șocul în fața unui plan perfect care eșuează, toate acestea sunt scenarii prin care fiecare dintre noi trece la un moment dat în viață, dar ele sunt exprimate în forma lor cea mai pură în sportul de performanță.

Indiferent dacă practici un anumit sport sau ai nevoie de mai multă motivație pentru a face mișcare sau a lupta pentru pasiunea ta și lucrurile în crezi, ți-am pregătit o selecție de cărți inspiraționale despre sport. Vei descoperi povești incredibile, lecții de viață și detalii neștiute din spatele unor adevărate legende din lumea sportului.

Lasă-ți mintea să alerge de Deena Kastor

Editura Pilot Books, 2021, traducere de Mihaela Sofonea

Poți comanda cartea aici.

Lasă-ți mintea să alerge este bazată pe povestea de succes și introspecțiile Deenei Kastor, o atletă de elită care a stabilit recordul american de viteză la proba feminină de maraton, dar și pe cercetări științifice despre creierul uman. Deena Kastor dezvăluie cum a reușit să folosească beneficiile psihologiei pozitive în antrenamentul ei de bază, astfel reușind să se așeze pe o traiectorie câștigătoare în cursele de alergare.

Cu o doză puternică inspirație, motivație și optimism, Lasă-ți mintea să alerge este o carte despre muncă, atitudine pozitivă și lucrurile incredibile de care suntem în stare atunci când alegem să credem în noi.

11 inele de Phil Jackson

Editura Pilot Books, 2021, traducere Sorin Niculescu

Poți comanda cartea aici.

În perioada 1991-2010, 11 din cele 20 de finale NBA au fost câștigate de echipe antrenate de legendarul antrenor american Phil Jackson. Mentorul lui Michael Jordan, Kobe Bryant sau Shaquille O’Neal a reușit să alcătuiască echipe victorioase punând laolaltă jucători foarte diferiți. „Antrenorul Zen”, cum l-au numit jurnaliștii, a dezvoltat un concept nou de leadership bazat pe libertate, autenticitate și joc de echipă, care a dat peste cap lumea hiper-competitivă a sportului profesionist.

În 11 inele, Phil Jackosn arată cum a reușit să schimbe radical abordarea psihologică pentru a-i ajuta pe jucători să învețe sensul solidarității de echipă și să înlăture ambiția oarbă, ego-ul, resentimentele și teama. O carte despre ce înseamnă leadership și bucuriile unice pe care ți le poate aduce îndrumarea oamenilor cu iubire, empatie și respect.

În aerul rarefiat de Jon Krakauer

Editura Humanitas Fiction, 2018, traducere Ioana Valcu

Poți comanda cartea aici.

În aerul rarefiat este inspirat dintr-o poveste reală despre supraviețuire și te poartă prin munții Acoperișului Lumii, pe culmile ninse de zăpadă, undeva în anul 1996, când începutul „comercializării” Everestului a adus cu sine zeci de împătimiți și curioși. Jon Krakauer a făcut parte din una dintre expedițiile care au urcat pe vârf pe data de 10 mai 1996, când a avut loc cea mai mare tragedie din istoria ascensiunilor pe Everest.

În aerul rarefiat este o poveste despre supraviețuire, despre prietenie, solidaritate, perseverență, ambiție și despre continua încercare a omului de a-și măsura forțele cu natura. Dincolo de fascinația și idealul de a urca pe Acoperișul Lumii, vei simți durerea, neputința, frica, teroarea și regretul pe care această experiență unică le poate aduce cu sine.

Open. O autobiografie de Andre Agassi

Editura Publica, 2011, traducere de Paul Slayer Grigoriu

Poți comanda cartea aici.

Este unul dintre cei mai iubiți sportivi din istorie și unul dintre cei mai talentați tenismeni din toate timpurile, dar, încă din copilărie, Andre Agassi a urât acest sport. De la o vârstă fragedă, Andre Agassi a fost împins de la spate de un tată dominator pentru a deveni campion la tenis, iar la 22 de ani a reușit să câștige primul dintre cele opt turnee de Grand Slam pe care le-a cucerit de-a lungul carierei. Însă în spatele acestei povești stă istoria unui om adeseori nefericit și confuz, care nu s-a simțit întotdeauna împăcat cu realizările sale profesionale.

Open. O autobiografie este povestea captivantă a unui sportiv remarcabil, care te poartă prin copilăria traumatizantă, prin adolescența rebelă și prin maturizarea ulterioară și întâlnirea cu femeia vieții lui, altă sportivă emblematică. Cu o sinceritate dezarmantă, Andre Agassi vorbește despre succesul dobândit la o vârstă fragedă și despre ce înseamnă cu adevărat celebritatea.

27 de pași de Tibi Ușeriu

Editura Aqua Forte, 2017

Poți comanda cartea aici.

27 de pași este autobiografia lui Tibi Ușeriu, singurul participant care a câștigat de trei ori la rând „6633 Arctic Ultra”, unul din cele mai aprige ultramaratoane din lume. Acum unul dintre cei mai apreciați sportivi și activiști români, Tibi Ușeriu a avut o viață tumultoasă și grea. De la episoadele de violență domestică pe care le-a îndurat în copilărie, la libertatea și euforia primului contact cu o țară civilizată și săvârșirea faptelor care i-au adus și privarea de libertate timp de 10 ani, într-o celulă dintr-o închisoare de maximă securitate.

27 de pași este povestea captivantă și inspirațională a unui om trecut și prin extaz și prin agonie, care a reușit să lase în urmă un trecut tulburător și să devină un sportiv admirabil și un român implicat în dezvoltarea sustenabilă a țării.

Pe urmele Serenei de Gerald Marzorati

Editura Pilot Books, 2021, traducere de Oana Dușmănescu

Poți comanda cartea aici.

Pe urmele Serenei oferă un portret complex al campioanei americane, considerată cea mai bună jucătoare de tenis a tuturor timpurilor și totodată un pop icon. Cartea aduce în prim-plan cel mai dificil sezon al Serenei Williams, cel din 2019, care a însemnat și reîntoarcerea pe teren a marii campioane după nașterea fiicei sale. Gerald Marzorati o urmărește îndeaproape, de la Melbourne la Australian Open, de la Roland Garros la Wimbledon și apoi la US Open, traseu de-a lungul căruia Serena a încercat să cucerească cel de-al 24-lea titlu de Grand Slam.

Pe urmele Serenei este o analiză culturală și un tablou care cuprinde toate zonele în care personalitatea Serenei Williams iese în evidență. De la incursiunile în lumea modei, la strategia de dezvoltare a propriului brand pe rețelele sociale și, nu în ultimul rând, la rolul esențial jucat în procesul de emancipare a tinerelor de culoare din întreaga lume.

Lumea mea de Peter Sagan

Editura Apollo, 2020

Poți comanda cartea aici.

Peter Sagan, supranumit Terminatour, a reușit un lucru ce părea imposibil: să câștige trei Campionate Mondiale de ciclism, asigurându-și un loc special în cărțile de istorie drept unul dintre cei mai mari cicliști ai tuturor timpurilor. Sagan subliniază ideea că pentru fiecare cursă există „o sută de povești diferite”, iar a lui este doar una dintre ele. Fiecare cursă vine cu provocările ei și trebuie să fii alert și capabil să reacționezi.

Printre cărțile despre sport pe care le vei citi cu sufletul la gură, Lumea mea dă la o parte cortina și te lasă să pătrunzi în culisele a ce înseamnă un campionat mondial de ciclism. Cu o franchețe captivantă și cu umorul caracteristic, Peter Sagan emană o pasiune pentru sport și o dorință adorabilă de a aduce zâmbete pe fețele fanilor săi care trece dincolo de paginile cărții.

Nadia și securitatea de Stejărel Olaru

Editura Epica, 2021

Poți comanda cartea aici.

Nadia și securitatea se bazează pe documente din arhiva fostei Securităţi dar şi pe studii de cercetare care cuprind relatări, articole și interviuri despre Nadia Comăneci. Cartea pune în lumină un capitol mai puţin cunoscut din viaţa sportivei, şi anume urmărirea marii campioane de către Securitate. În spatele succesului fulminant din anii ’70 al gimnasticii românești se află o lungă serie de abuzuri fizice și psihice.

Nadia și securitatea este mai mult decât o carte despre sport sau o biografie tradițională și oferă informații despre istoriile din spatele succesului sportivei, dar şi despre pârghiile Securităţii aflată în urmărirea constantă a campioanei. Vei descoperi întregul traseu al Nadiei, de la începuturi şi până la fuga din ţară cu câteva săptămâni înainte de căderea regimului ceauşist din România, în decembrie 1989.

26 de maratoane de Meb Keflezighi

Editura Pilot Books, 2019, traducere de Smaranda Nistor

Poți comanda cartea aici.

Meb Keflezighi este primul om din istorie care a câștigat maratonul din Boston, cel din New York, dar și pe cel olimpic. Povestea lui este plină de lecții de viață pe care le-a învățat din fiecare din cele 26 de maratoane pe care le-a alergat în întreaga lui carieră și prezintă o călătorie despre perseverență, strădanie și despre munca din fiecare zi pentru a da ce e mai bun.

26 de maratoane nu este doar o carte despre sport, antrenamente și nutriție, ci este o poveste despre viață, familie și identitate. Meb Keflezighi vorbește despre puterea de a te ridica și de a o lua de la capăt, chiar și atunci când crezi că nu mai poți. O carte numai bună de citit în momentele în care nu-ți găsești motivația.

Provocarea înălțimilor de Edmund Hillary

Editura Preda Publishing, 2015, traducere de Nicoleta Mitrofan

Poți comanda cartea aici.

Legendarul alpinist, explorator și filantrop Edmund Hillary este primul om care a escaladat Everestul, omul care a condus o echipă de exploratori la Polul Sud și omul care a străbătut fluviul Gange de la ocean pana la cer. Mai mult, Edmund Hillary și-a dedicat o mare parte din viață ajutând populația din Nepal prin Himalayan Trust, o organizaţie non-profit dedicată îmbunătăţirii vieţii locuitorilor din Munții Himalaya, construind școli, spitale, poduri și aerodromuri.

Plină de aventuri remarcabile care îți taie respirația, Provocarea înălțimilor este povestea unei vieți petrecute la limită și oferă un sens mult mai profund alpinismului de mare altitudine și sportului ca stil de viață.

Băieţii din barcă de Daniel James Brown

Editura Pilot Books, 2019, traducere de Smaranda Nistor, Mihaela Sofonea, Daniela Fudulu

Poți comanda cartea aici.

Băieții din barcă spune povestea echipajului american de 8+1 care a reușit, la finalul unei curse infernale, să câștige medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, sub privirile furioase ale lui Hitler și ale miniștrilor săi. În peisajul dezolant al Marii Crize economice și în primii ani de ascensiune a nazismului în Europa, pentru zeci de tineri, studenți la Universitatea Washington din Seattle, șansa de a supraviețui era să intre în echipa de canotaj a universității, una de elită a acelor timpuri.

Nouă băieți, proveniți din familii de muncitori din vestul american, au reușit să arate lumii întregi ce înseamnă curajul, hotărârea și optimismul unei echipe în care fiecare luptă pentru cel de alături. Băieții din barcă este o alegere ideală atât pentru pasionații de sport, cât și pentru oricine vrea să descopere o poveste emoționantă despre spiritul de echipă, ambiție, forță și modul extraordinar în care putem evolua atunci când alegem să credem în noi.

Autobiografia lui Ronnie O’Sullivan de Ronnie O’Sullivan, Simon Hattenstone

Editura Publica, 2015, traducere de Iuliu-Ciupe Vaida

Poți comanda cartea aici.

De pe culmile succesului până la prăbușiri și depresii, Ronnie O’Sullivan, considerat drept unul dintre cei mai talentați jucători de snooker din istoria acestui sport, dezvăluie cu sinceritate momentele și detaliile care l-au făcut campionul imbatabil, dar care, totodată, l-au adus în stadiul de a pierde totul.

Printre cele mai bune cărți despre sport și viață, Autobiografia lui Ronnie O’Sullivan este o poveste impresionantă, inspirațională și sinceră care vorbește despre ce înseamnă geniul, talentul și perspicacitatea uluitoare, dar și ușurința cu care toate acestea pot fi irosite.

Dacă ești cu adevărat pasionat de lumea sportului, ești abia la început de drum sau pur și simplu ai nevoie de inspirație și curaj ca să depășești cele mai dificile momente, cărțile despre sport pot fi exact ceea ce ai nevoie. Descoperă pe rafturile Cărturești mai multe povești remarcabile ale celor mai talentați sportivi din istorie. 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.