carti dezvoltare personala adolescenti

Cărți de dezvoltare personală pentru adolescenți: 10+ recomandări care să te inspire în drumul către autocunoaștere

Adolescența este vârsta marilor provocări, perioada de tranziție spre maturitate și un moment în care tinerii trec printr-o serie de schimbări, atât fizice, cât și psihice, își conturează personalitatea și caută modalități de exprimare care să se potrivească cel mai bine felului lor de a fi. Acești ani sunt adesea plini de decizii, provocări, nesiguranțe, iar adolescenții experimentează o gamă largă de emoții, încep să se gândească la viitorul lor și își pun mai multe întrebări importante despre dragoste, rostul lor în viață și dreptate.

Pornește în această aventură a căutării cu lista noastră de cărți de dezvoltare personală pentru adolescenți și ia recomandările noastre drept busolă. Nu îți vor arăta destinația finală, dar îți vor oferi informațiile, instrumentele și încurajarea de care ai nevoie, pentru a învăța cum să depășești toate provocările pe care le vei întâlni în cale, cum să-ți găsești drumul și încrederea în tine.

Cunoaște-ți drepturile și revendică-le, de Angelina Jolie și Geraldine van Bueren

Editura Curtea Veche Publishing, 2022, traducere de Elena Tătaru

Poți comanda cartea aici.

Primul pas ca să te înarmezi cu resursele potrivite și să profiți din plin de drepturile tale este să le cunoști și să le înțelegi. În Cunoaște-ți drepturile și revendică-le, un ONG de talie mondială, alături de actrița Angelina Joile și o avocată expertă în drepturile copilului au creat un ghid necesar și bine documentat, care să-i înarmeze pe adolescenți cu toată cunoașterea de care au nevoie pentru a înțelege legile. Astfel, vor ști cum să acţioneze ca să revendice ceea ce le aparţine de drept.

Din Cunoaște-ți drepturile și revendică-le adolescenții vor învăţa despre istoria drepturilor copilului, despre articolele din Convenţia ONU, despre ce pot face pentru a schimba lumea în bine și vor descoperi munca fascinantă pe care o depun tinerii activiști din întreaga lume.

Metoda GTD pentru adolescenți de David Allen

Editura Act și Politon, 2021

Poți comanda cartea aici.

Metoda GTD pentru adolescenți este un ghid practic care oferă strategii simple și clare pentru cum să fii mai eficient, să îți gestionezi timpul mai bine și să duci lucrurile la bun sfârșit. Premisa lui David Allen e simplă: productivitatea este direct proporțională cu abilitatea noastră de a ne relaxa. Doar cu o minte limpede și gânduri organizate ne putem atinge maximul de productivitate și putem să ne descoperim potențialul creativ.

De la principii de bază la trucuri dovedite, Metoda GTD pentru adolescenți te va ajuta să înțelegi mai bine modul cum funcționează creierul tău, să-ți gestionezi mult mai bine viața și sarcinile pe care le ai de îndeplinit și să te bucuri de mai mult timp liber pentru tine și activitățile care îți plac. E o carte de dezvoltare personală potrivită pentru adolescenții care trebuie să facă față provocărilor școlare din ce în ce mai stresante, dar și pentru cei care vor să-și maximizeze productivitatea.

Ghid practic anti-bullying pentru fete de Jessica Woody

Editura Niculescu, 2022, traducere de Mihaela Veronica Busuioc, ilustrații de  Mary Kate McDevitt

Poți comanda cartea aici.

Ghid practic anti-bullying pentru fete oferă instrumentele necesare de care ai nevoie pentru a lua decizii înţelepte în ceea ce privește bullyingul, una dintre cele mai dificile provocări cu care se confruntă foarte mulți adolescenți. Totodată, cartea te ajută să-ţi descoperi şi să-ţi cultivi curajul și puterea interioară, dar și să-ți faci auzită vocea pentru a contribui la oprirea acestui comportament.

În Ghid practic anti-bullying pentru fete, Jessica Wood explică într-un mod cuprinzător ce este bullyingul, care sunt posibilele cauze ale apariției acestui comportament, care este diferenţa dintre tachinare şi bullying și care este modul în care cel practicat de băieţi diferă de cel practicat de fete. De asemenea, cartea oferă sugestii despre cum să identifici relaţiile toxice, cum să-ţi exprimi în mod respectuos dezacordul faţă de alte persoane şi să legi prietenii sănătoase.

Ikigai. Cum să-ți găsești drumul în viață de Héctor García și Francesc Miralles

Editura Humanitas Junior, 2022, traducere de Camelia Dinică

Poți comanda cartea aici.

Pornind de la ideea că o viață fericită și împlinită poate fi atinsă atunci când găsești răspunsurile la patru întrebări – ce iubești? la ce ești bun? pentru ce poți fi plătit? și ce are nevoie lumea? – Héctor García și Francesc Miralles îi încurajează pe adolescenți să se cunoască mai bine și să înțeleagă cum și-ar putea fructifica punctele forte și aptitudinile atât în anii de studiu sau în viitoarea profesie, cât și în relațiile cu ceilalți.

Ikigai. Cum să-ți găsești drumul în viațăeste o carte de dezvoltare personală utilă pentru toți copiii și adolescenții care încep să se gândească la viitorul lor, care se întreabă ce vor să facă sau care este scopul lor. De asemenea, împletind povești, parabole, sfaturi și exemple din lumea reală, cartea îi ajută pe tinerii cititori să-și descopere pasiunile și să-și găsească propriul drum.

Cele 7 obișnuințe ale adolescenților extraordinar de eficace de Sean Covey

Editura ACT și Politon, 2020

Poți comanda cartea aici.

Cele 7 obișnuințe ale adolescenților extraordinar de eficace aduce în discuție problemele pe care fiecare tânăr le-a întâmpinat la un moment dat și oferă instrumentele necesare de care adolescenții au nevoie pentru a lua decizii importante și a-și îndeplini visurile și obiectivele. Într-un stil distractiv și un limbaj pe înțelesul tuturor, Sean Covey oferă sfaturi, idei creative și povestiri reale extraordinare cu scopul de a-i ajuta pe tineri să-și îmbunătățească imaginea de sine, să capete mai multă încredere, să se înțeleagă cu părinții și să facă față provocărilor moderne.

Feminin. Cum să fii puternică, inteligentă, remarcabilă de Mayim Bialik

Editura Curtea Veche Publishing, 2019, traducere de Theo Herghelegiu

Poți comanda cartea aici.

Dr. Mayim Bialik a devenit cunoscută datorită rolului pe care l-a interpretat în celebra comedie ame­ricană Teoria Big Bang, rol pentru care a fost nominalizată la patru ediții Emmy și a câștigat Premiul Criticilor. Între timp, Mayim și-a dat doctoratul și a obținut o diplomă în neuroștiințe la UCLA. Folosind noțiuni din neuroștiințe, alături de mărturisiri și experiențe personale, Mayim Bialik îți arată cum să faci față momentelor dificile cu care te vei confrunta în drumul de la adolescență la maturitate, oferind informații interesante despre felul în care ți se schimbă corpul, emoțiile, percepția de sine și raportarea la lume și la cei din jur.

Feminin. Cum să fii puternica, inteligentă, remarcabilă este o carte de dezvoltare personală utilă fetelor aflate în proces de maturizare. Vei descoperi în paginile cărții informații prețioase despre cum se dezvoltă și cum funcționează corpul tău, despre procesul de învățare, despre iubire, sex și relații.

Cum să-ți îmblânzești anxietatea de James Withey

Editura Pagina de Psihologie, 2022, traducere de Diana Ciornenschi

Poți comanda cartea aici.

Adolescența este o perioadă cu numeroase schimbări, de la cele hormonale și implicit  fiziologice, până lacele din mediul social. Toate aceste schimbări, eforturile de a se integra în anumite grupuri de prieteni, regulile impuse de societate, bullyingul, schimbările de dispoziție creează premisele unor dezechilibre emoționale care pot duce la anxietate. Într-o manieră empatică și amuzantă, James Withey abordează un subiect extrem de serios și îți pune la dispoziție patruzeci de modalități de a-ți îmblânzi anxietatea.

Cum să-ți îmblânzești anxietatea este o carte de dezvoltare personală potrivită pentru adolescenți și adulți deopotrivă, care se adresează tuturor celor care suferă de tulburări de anxietate de orice fel, de la anxietate generalizată la tulburare de panică, socială sau stres posttraumatic. James Withey vorbește din experiența personală și împărtășește povestea lui despre speranță și supraviețuire, ca dovadă că, în ciuda adversităților, este posibil să duci o viață plină de sens și de bucurie dacă înveți cum să-ți schimbi relația cu anxietatea. 

Cum să crești și să te porți ca o pisică de Stephane Garnier

Editura Polirom, 2021, traducere de Anastasia Gavrilovici

Poți comanda cartea aici.

În Cum să crești și să te porți ca o pisică,Ziggy, o pisică inteligentă, cu multă experiență și idei grozave, îi învață pe copii și adolescenți cum să se poarte, cum să fie cool, cum să se simtă bine în pielea și în mintea lor. Un ghid ingenios și prietenos, cu tot felul de trucuri și de „fraze” atribuite felinelor, o invitație la bucurie, libertate și încredere în sine. Cartea a avut ca sursă de inspirație bestseller-ul Acţionează și gîndește ca o pisică, fiind o adaptare optimistă, originală și haioasă scrisă special pentru tineri.

10 lecții despre emoții de Enrico Castelli Gattinara

Editura For You, 2020, traducere de Timea Bodoni

Poți comanda cartea aici.

Adolescența este vârsta entuziasmului, a curiozității, a tranziției, a dorinței de a explora, de închidere în sine și deschidere către lume, amestecată cu teamă, rebeliune, plictiseală și, uneori, furie. 10 lecții despre emoțiieste o carte de dezvoltare personală care îi ajută pe adolescenți să înțeleagă și să-și gestioneze mai bine emoțiile și trăirile, să descopere care e valoarea esențială a ascultării, cum să trateze momentele dificile, crizele sau falsele prietenii.

Body Image Book for Girls de Charlotte Markey

Editura Cambridge University Press, 2020

Poți comanda cartea aici.

La vârsta adolescenței, fetele se pot simți nemulțumite de corpul lor și de cum arată, iar acest lucru poate duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi depresia și tulburările de alimentație. Dr. Charlotte Markey, expertă în imaginea corporală și profesor de psihologie, ajută adolescentele să-și înțeleagă, să-și accepte și să-și aprecieze corpul, oferind toate informațiile necesare despre pubertate, îngrijire, anatomia corpului, schimbările firești și sănătate.

Un ghid ușor de citit, cu ilustrații frumoase și reprezentative, Body Image Book for Girls aduce în prim plan aspectele pozitive ale imaginii corporale. Adolescentele vor găsi răspunsuri la întrebările pe care și-au dorit întotdeauna să le pună, adevărul din spatele multor mituri legate de cum ar trebui să arate corpul lor și povești reale de la fete care își împărtășesc propriile experiențe.

Povești ca să te iubești mai mult de Álex Rovira și Francesc Miralles

Editura Humanitas, 2020, traducere Raluca Popescu, ilustrații de Raquel Diaz Reguera

Poți comanda cartea aici.

Povești ca să te iubești mai multcuprinde 35 de versiuni moderne ale unor povestiri tradiționale din diferite culturi, al căror obiectiv principal este întărirea stimei de sine la copii și adolescenți. Fiecare dintre noi avem la un moment dat nevoie să știm că ceea ce facem contează pentru cei apropiați, pentru cei din jur, iar tinerii sunt cei mai afectați de răspunsul societății în care trăim la acțiunile pe care aceștia le întreprind, iar mesajele negative sau criticile le pot afecta personalitatea în dezvoltare.

O lectură potrivită atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți, Povești ca să te iubești mai mult vorbește despre bunătate, despre a ști când să renunți la o luptă care nu merită dusă, despre cum nu trebuie să te lași dezarmat de un simplu eșec și cum să găsești soluții chiar și atunci când acest lucru pare imposibil. 

Ești mai inteligent decât crezi de Thomas Armstrong

Editura Curtea Veche Publishing, 2019, traducere de Laura Dana Boga

Poți comanda cartea aici.

Psihologul dr. Howard Gardner a studiat modul în care învață copiii și adulții și a descoperit că există mai multe feluri în care poți da dovadă de inteligență. Acest lucru înseamnă mai mult decât să iei note bune, să rezolvi rapid probleme de matematică și să memorezi lucruri. De exemplu, poți avea inteligență muzicală, inteligență socială sau chiar inteligența naturii.

În Ești mai inteligent decât crezi, Thomas Armstrong propune un ghid util prin care copiii și adolescenții vor învăța cum să folosească toate cele opt tipuri de inteligență la școală, acasă și oriunde se duc, vor descoperi cum să profite la maximum de cele mai dezvoltate tipuri de inteligență ale lor, îi vor înțelege mai bine pe oamenii din jur și, totodată, se vor înțelege mai bine cu ei.

Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți de Gary Chapman

Editura Curtea Veche Publishing, 2018, traducere de Ioana Gabriela Dumitrescu

Poți comanda cartea aici.

Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți explorează universul adolescenților și continuă cu expunerea limbajelor iubirii, dar și cu modalitatea de a gestiona aceste limbaje în beneficiul lor. La baza conceptului celor cinci limbaje de iubire stă următoarea idee: fiecare dintre noi vrem să fim înțeleși și iubiți. Însă modul în care vrem să se întâmple aceste lucruri este unic pentru fiecare dintre noi.

O carte utilă atât pentru tineri, cât și pentru părinți, Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți dezvăluie relația dintre libertate și responsabilitate, cum să identifici aceste limbaje ale iubirii și să le folosești în interacțiunea cu ceilalți.

Cărțile de dezvoltare personală te inspiră, te îndrumă și te pot ajuta să navighezi, cu mai multă încredere în tine, pe ape necunoscute, să te obișnuiești cu luarea deciziilor în incertitudine și să te deschizi către opțiuni la care nu te-ai gândit înainte. Poți descoperi mai multe povești și aspecte diferite ale vieții tinerilor printre recomandările noastre de cărți pentru adolescenți care te vor ajuta să-ți vezi propria lume cu alți ochi.

Răsfoiește rafturile librăriilor Cărturești sau intră pe carturesti.ro și descoperă sute de alte cărți pentru adolescenți.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.