navalnii-01

Cine este Alexei Navalnîi, omul căruia Vladimir Putin nu-i rosteşte niciodată numele?

În august 2020, o ştire era preluată în regim de breaking-news de presa din întreaga lume. Alexei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin, se afla în stare critică după ce i se făcuse rău în timpul unui zbor în Siberia. Ajuns la spital este, în cele din urmă, transferat în Germania unde medicii reuşesc să-i salveze viaţa. Analizele de laborator arată că Alexei Navalnîi fusese otrăvit cu o substanţă neurotoxică. Întors în Rusia după patru luni de recuperare, este arestat pe aeroportul din Moscova şi trimis la închisoare. 

Înaintea acestor evenimente, Alexei Navalnîi nu era o personalitate despre care publicul internaţional să se ştie foarte multe lucruri, în afara urmăritorilor atenţi ai vieţii politice din Rusia. Sigur, se ştia că este un opozant şi un critic al lui Vladimir Putin, unul dintre puţinii rămaşi dealtfel, şi un activist împotriva corupţiei. Un personaj care reuşise să se facă vizibil şi să strângă adepţi folosind reţelele de socializare ce îi serveau pentru propagarea mesajelor şi a documentarelor despre corupţia din Rusia, devenite extrem de populare, cu sute de milioane de vizualizări. Încarcerat, Navalnîi nu a fost redus la tăcere. A făcut greva foamei trei săptămâni pentru a obţine acces la tratament medical şi pentru a putea beneficia de consultul doctorilor în care are încredere. A reuşit, cel puţin parţial, iar reacţiile internaţionale nu s-au lăsat aşteptate. La întâlnirile lor cu Vladimir Putin, liderii occidentali au continuat să îi ceară preşedintelui Rusiei eliberarea lui.

Vladimir Putin nu-i rosteşte niciodată numele, îl consideră un trădător şi un blogger fără importanţă  Dar  cine este Alexei Navalnîi, de unde a venit şi care a fost parcursul său până să ajungă cel mai important opozant din Rusia? Cum influenţează el politicile Kremlinului şi sociatatea rusă? 

Biogafia celui mai influent opozant rus, oferită publicului din România de Editura Corint sub titlul Alexei Navalnîi, un democrat împotriva autoritarismului  răspunde acestor întrebări făcând o strălucită analiză a regimului politic din Rusia, departe de clişee şi de mituri, şi nu se fereşte să aducă în lumină aspectele controversate ale personalităţii lui Navalnîi.

Sunt trei autori, specialişti în domeniu,  care au dus la bun sfârşit acestă întreprindere.
Doctor Ben Noble predă cursuri despre Rusia la University College London şi este un cunoscut analist al politicii ruseşti cu contribuţii în presa internaţională. 
Doctor Jan Matti Dollbaum este cercetător la Universitatea din Bremen specializat în activism şi societate civilă din Rusia. El este afiliat la Institutul pentru Studii Avansate şi la Centrul de Cercetare pentru Studii Est Europene al Universităţii din Bremen.
Morvan Lallouet este doctorand la Universitatea din Kent, specialist în relaţii internaţionale şi cercetător axat pe studiul opoziţiei din Rusia şi a lui Alexei Navalnîi.

💡 Născut în 1976, Alexei Navalnîi a intrat de foarte tânăr în viaţa politică din Rusia în anii tumultuoşi de după prăbuşirea URSS. A încercat să valorifice noile oportunităţi ca om de afaceri, pe piaţa de acţiuni. A constatat că nu poate merge înainte pentru că totul este minat de corupţie. A îmbrăţişat discursul naţionalist, fapt pentru care a fost expulzat din rândurile liberalilor cu care începuse viaţa politică. Pragmatic, şi-a dat seama de potenţialul uriaş al reţelelor de socializare pentru a se face cunoscut şi a strânge adepţi, în condiţiile în care accesul la presa tradiţională îi era interzis. S-a concetrat în lupta împotriva corupţiei, demascând legături la cel mai înalt nivel, a devenit protestatarul numărul 1 din Rusia şi un spin în coasta regimului. Arestat de nenumărate ori pentru organizarea de demonstraţii neautorizate, interzis să participe la alegeri, a reuşit să intre într-o singură cursă electorală, pentru primăria Moscovei, situându-se pe locul al treilea. Contradictoriu, carismatic, cu multe faţete, Alexei Navalnîi a dat dovadă de curaj întorcându-se în Rusia, dar venirea lui nu a generat mişcări de masă, deşi proteste au fost, care să afecteze stabilitatea regimului. Autorităţile au trecut rapid la demantelarea platformei sale care s-a văzut rapid în imposibilitate de a-şi continua activitatea ca înainte. 

Las fel de adevărat este, şi autorii subliniază acest lucru, că Navalnîi a rămas o personalitate polarizantă care nu a reuşit să adune o majoritate în spatele său. Va fi opozantul Navalnîi parte din viitorul Rusiei ? Greu de dat un răspuns. Cert este că face parte din prezentul ei. 

✍️ Text semnat de Ion M. Ioniță, coordonatorul imprintului Corint Istorie.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.