128424053_3762585263792272_8168887031447668972_n

Croșeta mamei | Larisa & Daniela Vasile

Croșeta și Croșeta mamei s-au unit într-un proiect colaborativ de a aduce mai aproape spiritul sărbătorilor de iarnă, printr-un brad decorat cu ornamente croșetate, în librăria din Piața Victoriei, din centrul Timișoarei. Mai multe despre ce le motivează, cum găsesc inspirație, dar și care este povestea business-ului lor, puteți citi în acest interviu simpatic pe care ni l-au acordat. De altfel, dacă sunteți din Timișoara, vă invităm să descoperiți bradul frumos decorat, sau să aruncați un ochi aici.

🧶📖 Tuturor oamenilor le plac poveștile, așa că vrem să o știm și pe a voastră. Cum a început totul?

Bunica mea a avut grijă ca mama să plece de acasă învățată, printre altele, să „mânuiască” ața – fie că vorbim de croșetat sau împletit.
Să despletim haine și să facem gheme era o joacă pentru noi și, totodată, o muncă în echipă. În lunile friguroase – când toate activitățile se desfășoară la gura sobei – mama transforma bluzele împletite pe care nu le mai purtam în ciorapi călduroși sau „ilice care țin la spate”. În urmă cu cinci ani, croșetatul a devenit un hobby serios pentru mama și a început să dea forme și culori care, negreșit, aduc zâmbete. De atunci, zi de zi – cu excepția sărbătorilor – mâinile mamei și croșeta ei devin o ramură a artei.
Mama nu a fost niciodată o cunoscătoare a online-ului, fapt pentru care munca ei nu a ajuns sub privirile multor oameni. De curând, am început să promovez articolele croșetate pe pagina de Facebook și Instagram: Croșeta mamei.

🧶📦 Ce v-a determinat să creați acest business?

Poate că business este mult spus acum, cert este că tot ce lasă Croșeta mamei în urmă sunt articole realizate cu pasiune, cu multă atenție. Pe scurt, Croșeta mamei a apărut natural, „s-a copt” în timp. Iar acum, mama își depășește limitele, vrea să croșeteze cât mai diversificat, dar de ceva timp funcționăm mai bine când ne facem o logistică. Ne axăm pe colecțiile specifice fiecărui sezon.

🧶🔎 Care este cel mai greu lucru cu care vă confruntați?

Mama nu are piedici când ține croșeta în mână și ața înfășurată pe deget. Singurul lucru care a împiedicat-o să se dezvolte a fost lipsa informațiilor legate de mediul online și cum funcționează această „unealtă” într-un hobby. Dar, totodată, ne confruntăm cu reticența oamenilor în a achiziționa articole handmade, comparându-le cu cele din comerț în ceea ce privește prețul lor.  Ne bucurăm că totuși există comunități care apreciază lucrul manual, iar noi ne mândrim că avem oameni frumoși care ne susțin.

🧶⏳ Ce simțiți că ați învățat în perioada asta?

În vremurile acestea, am deprins arta răbdării, a acceptării, ne agățăm de micile bucurii ale vieții, de timpul petrecut acasă. Fie vorba între noi, mama este un nucleu calm în mijlocul haosului, cu atât mai mult atunci când croșetează!

🧶👩‍👧 Ce ați vrea să știe lumea despre voi și despre obiectele voastre decorative?

În primul rând, decorațiunile realizate de mama sunt rezultatul unei munci de Sisif, multe ochiuri ieșite din croșetă, multă meticulozitate și atenție deplină. Multe ore!
În al doilea rând, croșeta mamei este ca o baghetă magică, oferă forme și culori, unde imaginația-i fără orizont. Realizează atât obiecte decorative – care sunt o mică ramură din ceea ce a croșetat până acum – cât și altele. De asemenea, ața folosită este special cumpărată pentru fiecare comandă: dacă-i bebe, ața este prietenoasă cu pielea lui; dacă-i accesoriu călduros, lâna-i pe măsură; dacă-i îngeraș de pus în brad, bumbacul e bumbac!

🧶🎶 O melodie, o carte și un film cu care asociați Crăciunul și care credeți că ar întregi atmosfera unei zile de sărbătoare…

Cărți cu și despre magia sărbătorilor sunt multe, dar O amintire de Crăciun (A Christmas Memory) de Truman Capote este reprezentativă, unde prăjiturile cu fructe pregătite de cei doi protagoniști se transformă în dramul de lumină pe care îl oferim în prejma Crăciunului. O carte care dezgheață suflete. Când mă gândesc la melodii festive, totul se reduce la colindele pe care le ascultă mama, cât e ziua de lungă, mereu ale artiștilor români, în fiecare an de la jumătatea lunii noiembrie – dar rămâne între noi secretul.Mama are tabieturile și ritmul ei, de aceea când croșetează preferă să o facă în liniștea singurătății, cu muzică în surdină și, la final, cu mândria rezultatelor. O plasez pe mama în filmul Singur acasă, unde o regăsim pe ea și micile confruntări în procesul de croșetare. De altfel, un film pe care cu toții îl asociem Crăciunului, un film cu care am crescut și care a devenit o tradiție.

🧶🎨 Ce culori va avea Crăciunul acesta? (De la decorațiuni la emoții…)

Crăciunul de anul acesta ne dorim să fie alb, presărat cu sclipiri din sufletele oamenilor, fără umbre și problemele întregii lumi să dispară. Bradul din librărie este integral decorat cu ornamente croșetate în alb, iar printre ele sunt strecurate mii de emoții din partea mamei.

P.S.: Dacă vă imaginați o mămică bătrână care stă și croșetează, e greșit, mama are 46 de ani și este o croșetăreasă tare cochetă. 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.