make peace not war

Cum să ajuți în aceste zile

Suntem în primele zile ale unui război care ne-a făcut pe mulți dintre noi să ne simțim neputincioși. Cum putem ajuta? este întrebarea pe care o auzim tot mai des în jur și la care încercăm să răspundem mai jos. 

Donează pentru eforturile de sprijinire a refugiaților și a presei independente din Ucraina. Alege o organizație cu o istorie în spate și care are mijloacele necesare să intervină în acest moment. Am compilat mai jos o listă neexhaustivă:

În Ucraina:
Crucea Roșie din Ucraina, care derulează diverse acțiuni umanitare, de la ajutorarea refugiaților la trainingul personalului medical. Poți dona aici
Nova Ukraine, un ONG care ajută populația civilă din Ucraina cu produse de strictă necesitate. Poți dona aici.
Sunflower of Peace, un ONG care pune la dispoziția medicilor rucsacuri echipate pentru intervenția pe front. Poți dona aici.
Voices of Children, o organizație caritabilă care ajută copiii din Ucraina să treacă peste traumele războiului. Mai multe informații aici.
United Help Ukraine, care distribuie alimente și echipament medical civililor care au fost obligați să-și părăsească domiciliul din cauza conflictului. Poți dona aici.
The Kyiv Independent, un jurnal de limbă engleză cu redacția bazată în Ucraina. Poți sprijini știrile relevante din regiune prin donații făcute pe conturile de Patreon și GoFundMe ale redacției.  

În România:
Crucea Roșie România, care ajută acum refugiații de la granița cu Republica Moldova și Ucraina. Poți dona aici.
Code for Romania, o comunitate care dezvoltă soluții IT, care a creat deja o platformă în limba ucraineană cu resurse pentru persoanele refugiate și un sistem de administrare a voluntarilor și a resurselor, pus la dispoziția Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Poți dona aici.

În Moldova:
Casa Bună, organizație comunitară care adună ajutoare pentru refugiați
Moldova For Peace, grup de lucru pe lângă Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul Republicii Moldova. Poți dona aici.
Ajutor ucraineni în Moldova, cel mai mare grup inițiat de societatea civilă pentru a ajuta refugiați 
https://uarefugees.web.app/ , aplicatie creată în Moldova pentru refugiații ucraineni, cu informații despre transport, cazare, etc. 

Alătură-te acțiunilor umanitare doar acolo unde ai competențele necesare, altfel poți îngreuna procesele și-așa dificile de organizare a ajutorului oferit refugiaților.
Dacă te-ai implicat într-un astfel de proces, citește și acest ghid foarte util despre cum ar trebui să arate un răspuns umanitar în această fază a crizei prin care trec refugiații ucraineni. Dacă poți contribui cu diverse materiale sau servicii la efortul de ajutorare a refugiaților, completează acest formular al Departamentului pentru Situații de Urgență. Și dozează-ți eforturile. Deși totul pare urgent în acest moment, este bine să păstrezi energie și pentru perioada următoare.

Informeaza-te din surse verificate, verifică pe mai multe fluxuri de știri înainte să dai mai departe informații, mai ales pe cele care induc panică.
Ai câteva surse de știri recomandate de ONG-ul Funky Citizens, aici.

Fă-ți timp și pentru lecturi mai lungi, care pun lucrurile în context și te ajută să ai o înțelegere mai profundă asupra cauzelor războiului și asupra mersului istoriei. O vorbă spune că istoria nu se repetă, dar deseori rimează, așa că o mai bună cunoaștere a trecutului îți poate da o cheie de lectură a evenimentelor de acum. Dacă vrei să explorezi istoria Rusiei și relațiile sale cu lumea, ți-am pregătit aici o selecție de titluri.

Nu consuma în exces știrile care curg non-stop în social media. Poți rămâne informat urmărind la sfârșitul sau la începutul zilei update-urile strânse până atunci de un agregator de știri. Fă-ți timp pentru lucruri care să te protejeze de gândurile obsesive care apar într-o astfel de perioadă: citește o carte, urmărește un documentar, vorbește cu cineva drag despre cum te simți. 

Militează pentru pace. Orice gest care susține eforturile de restabilire a păcii cântărește un pic mai mult când este făcut de un număr mare de oameni. Ieși la demonstrațiile pentru pace din orașul tău, sancționează mesajele false întâlnite în social media raportându-le pe platformele respective și păstrează-ți calmul în discuțiile despre război. Circulă tot felul de mesaje neverificate și spiritele se încing rapid în social media, așa că nu contribui la atmosfera toxică care se formează adesea în astfel de cazuri. Spune cu blândețe ce ai de spus și părăsește discuțiile atunci când lucrurile escaladează.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.