foto credit Alexandra Seciu

De vorbă cu Saddo despre cititori, ilustrații și prima colaborare cu Cărturești

Foto: Alexandra Seciu

Ai realizat o serie de ilustrații pentru noua colecție de carnete ROD la Cărturești. Daca ar fi să descriem tema aleasă de tine, ar fi cititori și diverse contexte de lectură. De ce ai ales această temă și cum ți-a venit ideea?

Tema a fost destul de no brainer, pur și simplu m-am gândit că oamenii citesc oriunde, când merg la plajă, când stau pe veceu, când sunt bolnavi în pat, când merg cu metroul, cu trenul, când stau la cafea – în tot felul de poziții, în șezut, pe spate, pe burtă, cu picioarele îndoite, cu picioarele ridicate pe perete, drepți, cocoșați, ascunși sub plapumă etc.

Și am ales eu câteva poziții/contexte/cărți mai atrăgătoare pentru mine: un tip care răsfoiește un album de Matisse (pe care-l am pe masă în cameră), o tipă care stă tolănită în cameră și citește Songs of Ice and Fire….pentru că GoT, hype, unul care citește comics sub plapumă pentru că e răcit, (nu știu exact ce BD pentru că nu pot să citesc comics, nu pot să îmi concentrez atenția); o tipă la plajă, pentru că e fain să citești la plajă, și mă gândeam că citește Murakami (n-am reușit să citesc nicio carte de-ale lui până la capăt, au fost prea plictisitoare. Am început Kafka on the Shore și Dance Dance Dance).

Foto: Cristina Stupiuc

Tu ce citești de obicei și cum te ajută cititul?

Nu prea mai citesc, tot încerc, dar toate mi se par plictisitoare. Fie am avut ghinion să dau doar peste cărți neinteresante în ultimii ani, fie serialele au cam luat locul cărților pentru mine – mi se par un crossover de cinema și literatură.

Momentan încerc să citesc Half of a Yellow Sun, de Chimamanda Ngozi Adichie. Mă chinuiesc un pic cu ea. Dar cititul a fost foarte prezent și important în viața mea, de când eram mic. Am început cu basme, am trecut la fantasy, sci-fi, horror, dup-aia la Thomas Mann, Faulkner, Hesse, Dostoievski, teenager stuff, și dup-aia nu mai știu, destul de random.

 

Ți-am propus să ilustrezi și o serie de căni și ai refuzat. Pe ce obiecte ți-ar plăcea să iți vezi ilustrațiile? 

Am refuzat pentru că voiam să fac niste patternuri care să se potrivească cu ilustrațiile de pe carnete, să repete anumite elemente din hainele personajelor, și să poată fi cumpărate în seturi de carnet + cană, dar până la urmă am considerat că suprafața cănii nu e cea mai potrivită pentru ce am făcut eu, așa că am decis că ar merge mult mai bine ca hârtie de împachetat.

De-a lungul timpului am tot avut tentative de a-mi transpune ilustrațiile pe obiecte sau de a lucra direct pe obiect. Mi-a plăcut pe skate-uri și mi-ar placea mult pe ceramică – farfurii, vaze, etc. Dar cel mai mult îmi doresc să fac covoare sau tapiserii sau broderii cu ilustrațiile mele.

 

Îți mai aduci aminte de prima colaborare cu Cărturești

Cred că prima dată când am făcut ceva pentru Cărturești era acum vreo 10 ani. M-a întrebat Cristi Neagoe dacă vreau să fac ceva, cred că era o pagina în Omagiu, ceva ad pentru librărie, și am făcut un desen rapid în caietul meu de schițe. A fost cool, m-am simțit important că fac ceva pentru Cărturești :))

 

La ce proiecte lucrezi acum?

Momentan încerc să-mi pun ordine în proiectele mai micuțe, să finalizez proiecte începute și încerc să lucrez pentru o nouă expoziție – nu știu exact când o să termin, când o să o fac, dar nu am mai lucrat pentru un solo show de vreo 2-3 ani și simțeam nevoia.

Carnetele ilustrate de SADDO sunt la raft în Cărturești și pot fi luate acasă din librăriei sau online. Proiectele lui SADDO sunt de admirat la saddo.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.