DSC06538

Dejunul Marinei

Lila Passima

Delicios, apetisant, crocant.

Recenzie de Lila Passima.

Lila conduce departamentul de Educație muzeală de la Muzeul Țăranului Român și este coordonatoarea proiectului Cu Tenda.

Editura Frontiera a publicat la sfârșitul anului trecut un volum de poezii pentru copii semnat de Marina Debattista: Dejunul unei frunze.

Marina Debattista ne amuză (și se amuză) ca un cititor în stele, cu capul în nori și inima în poezie, imaginând un univers vorbitor, ritmat și plăsmuit cu animale fabuloase. Rețeta ei, plină de cuvinte care se joacă, te poartă în galop pe Șaua literaturii pentru a cutreiera o lume în care parcă bate vânt ba de Nina Cassian, ba de Arghezi, Harry Nilsson sau folclorul copiilor:

Un pitic aşa de mic

făcea baie-ntr-un ibric…

Nu, nu, nu, m-am încurcat,

nu-i vorba aici

de piticul decedat

în albia de scăldat,

ci despre acei pitici

pitiţi prin tufe de arnici,

acei pitici

foarte, foarte kitsch

(dacă vreţi să ştiţi

ce-nseamnă kitsch,

întrebaţi-i pe bunici).

Marina dă cu var luna, repară crăpăturile lui Marte, îl spală pe Neptun cu apă și săpun, își face cărare printre astre și ne anunță nu cumva să ne rătăcim ! sistemul solar e-n renovare. Ne însoțesc în călătorie Piticul de grădină, domnișoara Tarabă, care e de treabă, Grădinarul – știutor de tehnici și trucuri, Domnul Val și Doamna Vale sau lerinul, un animal fantastic care paște fulgi de zăpadă:

Lerinul e un animal fabulos,

cu miros de lup

ascuns într-un stup,

de lună nebună

şi de praz breaz.

Lerinul nechează

cu haz.

Personajele pornesc pe autostradă, altădată o livadă, pe-o Șa Și-un Și, trec cu brio de greci și barbari, priviți îndelung de pe celălalt mal de un șacal, se opresc un timp la Domnul Hai și Doamna Hui, dau peste o cireadă de cireșe și pleacă mai departe, spre altă carte.

Și asta nu e tot. Ce dejun poate fi acela în care poți gusta din desert încă de la bun început? Irezistibil, nu-i așa? Cocktailuri de imagini vii, incizate, ștanțate, serigrafiate, colate și caligrafiate într-o manieră la fel de incitantă și ludică precum cea a scrisului său ridică lumea pop-infra-suprarealistă a Marinei ca printr-o suflare sau la un simplu gând.

Nu ne rămâne decât să furăm rețeta dejunului: supă de raze de soare, friptură de foton, dulceață de lumină, iar la sfârșit, soare filtrat prin nor. Și să vă urăm: Poftă bună!

Marina Debattista este este doctor în fizică și susține cursuri de popularizare a științei în cadrul Universității Oxford din Marea Britanie. Este pasionată de tipografia manuală și face parte din Breasla tipografilor din Oxford. „Dejunul unei frunze” reprezintă cartea sa de debut. Cartea a apărut cu sprijinul AFCN.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.