Dor de Viscri

Despre cât de mare și frumos e Dorul de Viscri

Album fotografic, 2021. Autori: Rareș Beșliu (foto), Adrian Năsturică (foto) și Ioana Flangea (text și traducere) album fotografic, 2021

Foto: Adrian Năsturică

A venit toamna, anotimpul ideal în care să răsfoiești Dor de Viscri, albumul fotografic care te ademenește încă de la copertă, cu ale sale gutui în geam. Știi de la prima vedere că e vorba despre Viscri, satul cu case albastre și „cercevele oacheșe”, cum sunt descrise în carte. Studiezi cu atenție coperta și observi că e un volum scris în trei limbi: română, engleză și germană, iar asta îți stârnește și mai mult curiozitatea. Iubitorii de cărți știu cât de greu e să găsești cea mai bună formă în care să înglobezi textele în limbi diferite, fără să fie obositor pentru ochi sau neplăcut vizual. Dar credem că Dor de Viscri a găsit formula fericită: fiecare text e scris integral într-o limbă și-ți dă voie să-l citești ușor, ca pe o carte de povești.

Foto: Rareș Beșliu

Cartea e scrisă din perspectiva fotografului – cel care s-a mutat pentru o vreme în Viscri și a trăit un timp o viață simplă și liniștită, departe de agitație, dar aproape de oameni buni și locuri frumoase. Doar așa poate el observa mai bine cum decurge o zi din viața satului și poate surprinde sincer și autentic momente de poveste, tocmai ca acelea pe care ți le și arată în imaginile selectate cu atenție. Dar despre asta vorbim puțin mai încolo.

Prima parte a volumului cuprinde povestea satului, are 11 capitole și poartă cititorul prin istorie, îl ghidează pe drumul către Viscri, apoi îl plimbă pe ulițe și îi prezintă casele, arhitectura și cele mai de preț obiective. Îi face apoi cunoștință cu iureșul de dimineața până seara, cu vietățile care animă atmosfera și completează peisajul natural. Ultimul capitol aduce în lumină oamenii și selecția celor mai frumoase portrete. Printre toate acestea, textul e presărat cu picături de visare, fragmente care te fac și pe tine să te întrebi cum ar fi fost dacă ți-ai fi trăit copilăria la Viscri. Ai fi mers desculț pe uliță? Ai fi visat sub cerul liber, ai fi numărat stelele? Ai fi mâncat mâncare de gutui de la bunica cu basmaua înflorată? Citești și nu încetezi să te întrebi „cum ar fi fost dacă…”.

Iar dacă te întrebai de la ce vine numele de Viscri, ei bine, iată o posibilă variantă:

Viață

Istorie

Strădanie

Credință

Rezistență

Iubire

Iar dacă te întrebi de la ce vine numele de Viscri, ei bine, iată o posibilă variantă: 
 Viață
 Istorie
 Strădanie
 Credință
 Rezistență
 Iubire
Foto: Rareș Beșliu

A doua parte a albumului este alcătuită din 86 de fotografii, care te mai trec o dată prin tot ce înseamnă viața satului transilvănean. Dacă povestea scrisă reușește foarte bine să transpună cititorul în lumea din Viscri, atunci imaginile sunt ca cireașa de pe tort, acel element care te transportă cu totul în visare, așa încât la finalul volumului ajungi să te întrebi dacă nu cumva chiar ai fost acolo și nu mai ții bine minte. Asta se întâmplă pentru că, pe parcursul cărții, ajungi să cunoști atât de bine locurile, personajele și poveștile, încât îți devin familiare și parcă i-ai cunoaște de o viață pe Caroline, Liladia, tanti Rafira sau pe Istvan.

Foto: Adrian Năsturică

Volumul este un adevărat album de artă, construit după modelul fotografilor de renume, așa cum e Steve McCurry. Iar asta se observă mai ales în modul în care e structurat, prin separarea completă a textului de fotografii, lucru ce îl face să fie curat, elegant și îi permite cititorului să observe cu atenție fiecare imagine fără să fie distras de alte elemente vizuale din jurul ei. Mai ales că pagina de pe verso este albă, iar asta le dă ocazia celor care ajung să iubească anumite fotografii, să le desprindă din carte și chiar să le înrămeze.În loc de concluzie, Dor de Viscri este un album pentru orice iubitor de frumos. Indiferent că te pasionează fotografia, satul românesc, că-ți place arta ori ești un cititor înrăit, atunci merită să ai acest volum în bibliotecă. E un album și pentru cei mai pretențioși dintre noi, care vor să cumpere unul dintre puținele volume printate la cele mai înalte standarde de calitate din țara noastră. Cu atât mai mult până pe 20 septembrie 2021, când aveți posibilitatea să câștigați un weekend la Viscri între 1 și 3 octombrie. Mai multe detalii, în pagina campaniei, pe carturesti.ro.



There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.