DSC_3141

Despre Oameni şi cărţi

Ioana are 25 de ani şi este dependentă de poveşti. Proiectul Oameni şi cărţi a fost pornit, aşa cum se întâmplă cu multe lucruri dezarmant de frumoase, dintr-o joacă.

Am văzut una dintre fotografiile Ioanei pe Facebook, iar peste câteva minute i-am cerut permisiunea pentru a o adăuga în albumul nostru, Cititoarea de miercuri. Cu ocazia asta am descoperit o întreagă colecţie, strânsă pe pagina Poveşti din sertar, aşa că ne-am întrebat, firesc, de ce şi-ar folosi cineva timpul liber pentru a fotografia oameni şi cărţi.

Ne-am întâlnit cu Ioana săptămâna trecută la Cărtureşti şi am schimbat câteva vorbe la un ceai. Între noi se afla un aparat de fotografiat aproape “profi” şi un pic poate  cam mare pentru mâinile ei, dar asta nu părea să o deranjeze. Dimpotrivă, abia aştepta să mai tragă nişte cadre, iar noi eram următoarele victime.

Oameni şi cărţi a pornit de la un autoportret, iar apoi am simţit nevoia unei serii de imagini asemănătoare cu cea iniţială. Am început să imi contactez prietenii şi cunoscuţii, iar pe parcurs lucrurile au început să vină cumva de la sine. În linii mari, persoana fotografiată trebuie să işi aleagă o carte dragă, iar apoi stabilim împreună un loc de întâlnire unde vom face poza.

Toate fotografiile au în comun faptul că cei fotografiaţi îşi ascund faţa în spatele unei cărţi deschise, devenind una cu aceasta; cartea ia locul trăsăturilor. Unele imagini au o atmosferă stranie, austeră, în care spaţiul pluteşte în jurul subiectului, în timp ce în altele perspectiva este anulată şi toate elementele din cadru par să spună aceeaşi poveste, prin forme şi culori. Privirea caută elemente care pot susţine naraţiunea, eşti repede atras în joc.

Pentru fotograf, imaginile obţinute nu sunt totul.

Proiectul mi-a permis să cunosc o mulţime de oameni frumoşi şi calzi, alături de care chiar şi pentru câteva minute m-am simţit incredibil. M-a ajutat să descopăr cărţi şi autori de care nu ştiam, pe care mi-am propus să îi citesc. Toate mesajele primite şi încurajările m-au copleşit şi m-au bucurat, pentru că nu mă gândisem nici măcar puţin că voi avea o astfel de surpriză plăcută.

Ioana Bârdu lucrează în prezent ca junior traffic manager şi nu şi-a propus un deadline pentru acest proiect, dar aproape în fiecare zi apare o nouă fotografie în albumul Oameni şi cărţi. Până în acest moment sunt 66 la număr.

[fancygallery id=’oameni-si-carti’]


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.