sdr

Despre șantiere și librării cu Pandomur Proiect

Cei de la Pandomur Proiect lucrează cu şi alături de Librăriile Cărtureşti din 2011. Ar fi mai precis să spunem că lucrează la interiorul şi la exteriorul librăriilor astfel încât spaţiile care le adăpostesc să se ridice la înălţimea proiectelor de arhitect după care sunt realizate fiecare în parte. De-a lungul timpului, echipa a crescut pe măsură ce numărul de librării şi proiecte au căpătat amploare. În 2019, de exemplu, anul de dinainte de criza corona, nu mai puţin de 11 spaţii noi au devenit librării Cărtureşti. Cei de la Pandomur au lucrat în totalitate sau parţial la implementarea majorităţii acestor proiecte, alături de colaboratorii lor din toată ţara. Uneori, atunci când  timpul i-a presat, au lucrat chiar la câteva librării în acelaşi timp. 

Mihai Meluţă, coordonatorul echipei de mentenanţă şi implementare, alături de membrii echipei sale, sunt personaje deja celebre printre echipele de librari care se ocupă de deschideri. Mihai e un tip simpatic, foarte experimentat, orientat pe găsirea soluţiilor şi rezolvarea impasurilor. De data asta, a fost desemnat să răspundă la câteva întrebări despre cum arată viaţa şi munca în echipa Pandomur.

Care este povestea Pandomur Proiect, cu ce se ocupă

Povestea Pandomur Proiect a început cel mai probabil la un pahar de bere sau vin, prin 2011. Noi ne-am alăturat prin vara lui 2013, „noi” însemnând cei mai vechi membri ai echipei: subsemnatul Mihai Meluţă şi Marian Luca, om de bază în echipa Pandomur.

Am pornit de la activităţi de mentenanţă, ce presupun diverse reparaţii necesare în mod constant în spaţiile Librăriilor Cărtureşti din Bucureşti şi din ţară. De-a lungul timpului, am ajuns să ne ocupăm de amenajarea unor spaţii comerciale, dar şi casnice, iar pe măsură ce echipa a crescut ca număr de oameni și arii de competență, și de recondiţionarea anumitor tipuri de mobilier.

Câţi oameni sunteţi în echipă şi ce stil de lucru aveți?

Echipa a crescut de la doi membri în 2011 la 12 spre finele lui 2018, împărțiți pe echipe în funcție de specializări și disponibilități: o echipă de 5 persoane care asigură mentenanța și recondiționarea de mobilier în spațiile din București şi o echipă de 6 membri pe partea de dezvoltare a amenajărilor în țară. La aceste două echipe se adaugă un şofer.

La drept vorbind, în echipa noastră de amenajări se lucrează cot la cot. Cum suntem plecați destul de mult timp de pe la casele noastre, încercăm să ne facem treaba cât se poate de bine și de repede posibil. Deviza noastră este să lucrăm în așa fel încât să nu fim nevoiți să ne întoarcem să reparăm (ar fi o pierdere de timp) și în așa fel încât clientul să fie mulțumit și să te recomande mai departe pentru că îți faci treaba bine.

Cu cine colaboraţi pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor voastre?

În ultimii ani, proiectele Cărturești ne-au ocupat cea mai mare parte din timp, așa că ne place să credem ca am avut un aport considerabil în aducerea unor spații goale (așa cum sunt ele preluate de obicei – la nivel de betoane) la stadiul final de librării, conform proiectelor. Bineînțeles că nu reușim să facem noi totul cap-coadă. De altfel, nu cred că există vreo firmă în domeniu care să lucreze la nivelul acesta fără colaboratori externi în diverse domenii (fie iluminat, fie instalații ş.a.m.d.).   

Încercăm să menținem colaborarea cu acele firme care pe parcursul anilor s-au dovedit a fi serioase și care și-au făcut treaba cum trebuie. Am încetat colaborarea, de exemplu, cu cele care nu s-au ridicat la nivelul solicitat. Sunt firme din diverse domenii adiacente din toată țara: firme de construcții, firme de amenajări, de instalaţii electrice sau de ventilații, de producție publicitară sau de mobilier. 

Care sunt cele mai mari provocări de până acum, dincolo de criza COVID-19? Povesteşte-ne despre viaţa pe şantier.

Fiecare proiect este sau vine cu o provocare, fiecare proiect are particularitățile lui. La fiecare librărie a trebuit să găsim diverse soluții în privinţa sistemelor de prindere a pieselor de mobilier. Peste tot au fost dificultăți în ceea ce privește montajul, fie că vorbim de mobilier, de tavane casetate din lemn sau aluminiu, de corpuri de iluminat. Una dintre marile provocări a fost realizarea unei anumite scafe de iluminat: am fost anunțați cu doar o zi înainte de deschiderea librăriei că un anumit producător de corpuri de iluminat nu mai poate realiza scafa cu pricina și a trebuit să inventăm noi extrem de rapid un sistem. Aşa că ne-am făcut un atelier mobil printre cărțile din Cărtureștiul care trebuia să se deschidă, iar rezultatul a fost peste așteptări. 

Dar cea mai mare provocare a venit de la cel mai recent proiect Cărturești din sezonul foarte plin 2019-2020: Cărturești Operei din Timișoara. Aici a trebuit să punem umărul să montăm toată partea de mobilier, realizând chiar noi la faţa locului anumite elemente: placările şi scafele din lemn. Termenul de livrare se apropia foarte repede, a fost o perioadă destul de stresantă și de obositoare. Au fost multe zile la rând cand am lucrat mai bine de 12 ore în fiecare zi, timp de aproape 18 zile fără pauze de weekend. Cu toate acestea, am realizat doar jumătate din proiect, însă după o lună de muncă suplimentară am reușit să dovedim și acel proiect.

Nu de puține ori am reușit să ne mobilizăm foarte bine ca echipă și să lucrăm înaintea unei deschideri de librării mai bine de 24 ore încontinuu ca să punem totul la punct și să fie totul în regulă în momentul deschiderii.

Teambuilding sau viaţa de dincolo de șantier. Cum arată?

În funcție de tipul de proiect, de etapa la care ne aflăm în proiect și de zona geografică în care suntem plecați, dacă prindem vreo zi în care nu putem lucra pentru că se lăcuiește parchetul, de exemplu, și nu putem intra în spațiu, căutăm să ne petrecem timpul împreună: dăm o fugă la plimbare sau vizităm ceva interesant. 

Acum vreo 3 ani, pe vremea când lucram la deschiderea librăriei din Cluj – Cărturești Platinia –, am prins o zi de pauză și am reușit să dăm o raită în echipă pe la Cheile Turzii. Sau anul trecut, de pildă,  când ni s-au alăturat şi soţiile şi copiii la Sibiu: cele 3 zile de petrecut în Sibiu s-au transformat în 12 zile de turneu, cum i-am spus noi. Am făcut un tur Sibiu-Cluj-Deva și am reușit să ne facem puțin timp să ne și plimbăm cu toții, să mâncăm parizer pe capota mașinii după o oprire la Scărişoara, care se afla în drumul nostru.

Cum v-a afectat criza de acum? Cum aţi reacţionat și ce planuri de viitor aveţi?

Criza provocată de pandemia de COVID-19 ne-a afectat destul de mult deoarece majoritatea proiectelor aflate în plan se desfășurau în spații comerciale din malluri. Au fost afectate și proiectelele noastre rezidențiale; aici proprietarii nu au mai avut cum să se deplaseze la locul faptei să putem discuta şi pune la punct detaliile. Aşadar, în mod practic, proiectele au fost fie amânate, fie anulate. Ca număr de oameni în echipă, am rămas în aceeaşi formulă până în acest moment, și, în funcție de cum vor decurge proiectele în viitorul apropiat, vom decide ce se va întâmpla din acest punct de vedere. Încercăm să fim pozitivi și deschiși la noi provocări.

Ca planuri de viitor, vom încerca să revenim la nivelul la care eram înainte de criza corona şi poate să acoperim, prin mărirea echipei, şi mai multe nişe din domeniu. 

Pe cei de la Pandomur Proiect îi puteţi contacta chiar prin intermediul lui Mihai, la mihai.meluta@pandomur.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.