315549127_127247633470070_8832121567210424865_n

“ENNIO”, filmul-tribut al lui Giussepe Tornatore, din 18 noiembrie pe marile ecrane din România

“ENNIO” este portretul cu drepturi depline al lui Ennio Morricone, cel mai popular și prolific muzician al secolului al XX-lea, de două ori câștigător al Premiului Oscar®, autor a peste 500 de coloane sonore de neuitat.

În cei cinci ani de filmări pentru filmul “ENNIO”, regizorul Giuseppe Tornatore a călătorit peste tot în lume pentru a vorbi cu peste șaptezeci de regizori și muzicieni renumiți despre viața și opera lui Ennio Morricone, de la Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, la Oliver Stone, John Williams, Hans Zimmer, Bruce Springsteen. Aceste discuții sunt intercalate cu momente filmate din viața privată a lui Morricone, înregistrări din concertele susținute în timpul turneelor mondiale, clipuri din filmele clasice la care a lucrat. Filmul este o colecție de povești spuse de prieteni și colegi celebri și imagini de arhivă nemaivăzute până acum, înfățișând locuri și întâmplări care au avut loc de-a lungul unei cariere care s-a întins peste 70 de ani.

“ENNIO” este, de asemenea, o investigație menită să dezvăluie puținele lucruri
despre Morricone. Precum pasiunea sa pentru șah, care poate are legături misterioase cu muzica pe care a creat-o. Dar și originea realistă a unora dintre temele sale muzicale, așa cum se întâmplă pentru țipătul coiotului care sugerează tema filmului “CEL BUN, CEL RĂU ȘI CEL URÂT/ THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY” sau bătăile ritmice ale mâinilor pe niște cutii de tablă de către participanții la un marș de protest pe străzile Romei, care l-au inspirat pentru frumoasa temă din “SOSTIENE PEREIRA”.

Am lucrat douăzeci și cinci de ani cu Ennio Morricone. Am făcut aproape toate filmele mele cu el, ca să nu mai vorbim de documentarele, reclamele și proiectele pe care am încercat să le punem la cale fără succes. În tot acest timp, prietenia noastră a devenit din ce în ce mai puternică. Așa că, pe măsură ce îl cunoșteam mai bine ca om și ca artist, mă întrebam ce fel de film aș putea face despre el. Astăzi visul mi s-a împlinit. Am vrut ca “ENNIO” să spună povestea Maestrului Morricone și să fie cunoscută publicului din întreaga lume, care iubește muzica lui. Nu era doar o chestiune de a-l pune să-mi povestească despre viața lui și relația magică cu muzica, ci și despre a căuta în toată lumea interviuri de colecție și alte imagini legate de nenumăratele colaborări realizate în trecut de Morricone. L-am structurat pe ENNIO ca pe un spectacol care poate lăsa privitorul să intre în formidabila pildă existențială și artistică a unuia dintre cei mai îndrăgiți muzicieni. Și apoi m-am concentrat pe Ennio Morricone “al meu”, povestind metoda specială cu care am abordat munca începând cu “CINEMA PARADISO” și terminând cu “LA CORRISPONDENZA”.

a declarat Giuseppe Tornatore, regizorul și scenaristul filmului.

Morricone s-a bucurat de un parteneriat cinematografic pe tot parcursul vieții cu
fostul său coleg de școală, Sergio Leone, care l-a angajat să realizeze coloana sonoră pentru primul dintre Spaghetti Western-urile sale, “A FISTFUL OF DOLLARS/ PENTRU UN PUMN DE DOLARI”, în 1964. Coloana sonoră pentru ultima parte din „Trilogia Dolarului”, “CEL BUN, CEL RĂU ȘI CEL URÂT/ THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY”, este considerată una dintre cele mai prolifice în istoria cinematografiei și a fost inclusă în Grammy Hall of Fame în 2009. Morricone a inspirat mulți muzicieni, de la muzica de film la trupe rock, inclusiv pe Hans Zimmer, John Williams, Dire Straits, Muse, Metallica și Radiohead. A compus peste 500 de partituri pentru film și televiziune, peste 100 de lucrări clasice și a vândut peste 70 de milioane de discuri de-a lungul carierei sale de 70 de ani. În 2007, a primit Premiul Academiei „pentru multiplele sale contribuții magnifice la arta muzicii de film.” Este unul dintre cei doi compozitori care au primit Oscarul® Onorific al Academiei.
În 2016, Morricone a primit primul său Premiu Oscar® pentru coloana sonoră a filmului “CEI OPT ODIOȘI/ THE HATEFUL EIGHT” al lui Quentin Tarantino.

Filmul “ENNIO” va fi difuzat din 18 noiembrie la Cineplexx Băneasa, Cineplexx
Titan, Cinema Elvire Popesco București, Cinema City Afi Cotroceni, Cinema City Park Lake, Cinema City Sun Plaza, Happy Cinema București, Cinema Victoria Cluj, Cinema Arta Cluj, Cinema Ateneu Iași, Cinema Victoria Timișoara și va avea avanpremiere începând cu 15 noiembrie la cinematografele selectate.
Biletele s-au pus în vânzare online si la casele de bilete din cinematografe.
Distribuitorul filmului este Pannonia Entertainment, prin Qrios Intearactive.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.