sentiment

Lansare de carte: Sentimentul metafizic al tristeţii, de Horia Pătraşcu.

8 aprilie, ora 18.00, Librăria Cărtureşti Verona, Bucuresti

Librăria Cărtureşti Verona şi editura TREI vă invită vineri, 8 aprilie, ora 18.00, la evenimentul de lansare a cărţii: Sentimentul metafizic al tristeţii de Horia Pătraşcu.

Vor vorbi: Vintilă Mihăilescu, Vasile Dem. Zamfirescu şi Horia Pătraşcu.

Trăim într-o cultură a zâmbetului, a divertismentului, a tratatelor şi manualelor de fericire. O epocă prin excelenţa anti-melancolică, o epocă ce discreditează orice formă de melancolizare. Cu toate acestea, oamenii sunt din ce în ce mai nefericiţi. Depresia proliferează chiar alături de miile de cărţi care te învaţă cum să te vindeci de tristeţe. Pare chiar că în absenţa tristeţii oamenii devin tot mai depresivi. Omul zilelor noastre ţine într-o mână Reţeta fericirii şi în cealaltă Prozac: mod de administrare.

Dar dacă, în ciuda a ceea ce ne învaţă psihologii, tristeţea este bună şi sănătoasă? Dacă există un tip de tristeţe care nu doar că nu trebuie suprimat, ci dimpotriva, cultivat şi dezvoltat? Dacă tocmai lipsa acestei tristeţi produce atâta nefericire azi, o nefericire zâmbitoare, euforică, sprinţară?

Cartea de faţă repune tristeţea în drepturi, o reabilitează aducând argumente serioase pentru care ea nu mai poate fi considerată un semn de slăbiciune, ci, dimpotriva, o calitate a spiritelor înalte şi puternice, a oamenilor aleşi. Aristotel însuşi, ne reaminteşte cartea aceasta, consideră melancolia un semn al genialităţii. Tristeţea nu este, ne spune cartea de faţă, nici opusul fericirii, aşa cum se crede în cultura noastră patronată de idolii relaxării şi ai dezinvolturii. Dimpotrivă, tristeţea se conjugă cu fericirea, la limită este o fericită întristare. Tristeţea nu este nici doar un sentiment al nimicului – sentimentul că nu există nimic, că viaţa este nimic – ci este deopotrivă un sentiment al fiinţei. Ducând până la capăt experienţa nimicului prilejuită de sentimentul tristeţii, afli în toată splendoarea ei lumina fiinţei. Tristeţea este un sentiment metafizic.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.