afis_11_10_b

Lansarea romanului „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, la București

Luni, la 18.30, va avea loc 📖lansarea romanului „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, în grădina Cărturești Modul, București. Alături de autoare, vor participa la discuție: cercetătătoarea și activista feministă Oana Băluță, dramaturga și co-fondatoarea centrului Replika Michaela Michailov și scriitoarea și publicista Alina Purcaru.
Romanul a apărut la Editura Cartier, colecția Rotonda, coordonată de Em.Galaicu-Păun, și a fost nominalizat la 🏆Premiile Sofia Nădejde, ediția 2021.
🔎„Se spune că în 1899 a fost o cotitură a vremurilor, că în bezna ca melasa au început să apară fulgere întretăiate, fără legătură și fără continuitate, intermitențe interioare ale unor noi impulsuri și vechi utopii. Socialiști utopici, bolșevici, narodnici, menșevici, acești purtători de noi-vechi impulsuri spre egalitate, fraternitate, libertate aveau să înainteze în anii premergători revoluției din 1917 printr-o lume care se schimba radical și definitiv. Cum răzbăteau aceste frânturi de trecut digerat și de viitor nesigur în conștiințele unor tinere femei de atunci, precum Alexandra Kollontai, prima femeie ministru (dar și comisar) în guvernul lui Lenin, sau feminista Inessa Armand, iubita aceluiași Lenin? Cum se despărțeau acestea de reflexele mic-burgheze ale unei discipole liberale, de vechile obișnuințe sentimentale ale iubirii conjugale, de deprinderile vieții domestice ale unei mame și soții? Cum vedeau viața frustă a muncitorimii (inclusiv a muncitoarelor sexuale) pe care n-o știau și câtă cunoaștere a naturii omenești, în genere, puteau avea ca tinere de familie bună, ținute sub obroc? Iată câteva întrebări complicate la care Paula Erizanu încearcă să răspundă, cu talent și curaj, în acest prim volum al docudramei Ard pădurile.” (Simona Sora)
✍️Paula Erizanu s-a născut în 1992 la Chișinău. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities din Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o (Cartier, 2011, ediție trilingvă). Cartea s-a bucurat de o mare atenție mediatică la Chișinău, fiindu-i decernate Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și Premiul pentru cea mai populară carte al Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, de asemenea, fiind nominalizată la Premiile Observator cultural, categoria debut. A fost tradusă în cehă și germană, și a primit premiul internațional UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la târgul de la Leipzig. A urmat debutul în poezie Ai grijă de tine (Charmides, 2016). Din 2019, Paula Erizanu a coordonat, împreună cu Alina Purcaru, antologia Un secol de poezie română scrisă de femei, apărută la Editura Cartier în două volume (un al treilea volum e în curs de apariție). În 2021, aceasta a publicat romanul istoric Ard pădurile, la Editura Cartier, scris cu ajutorul bursei Central European Initiative. Autoarea a participat la festivaluri literare în România, Ucraina, Slovenia și Cehia. A colaborat cu publicațiile internaționale BBC World Service, The Guardian, London Review of Books, CNN, Aeon, Dazed ș.a. și cu publicații din România și Republica Moldova, precum Libertatea, Observator cultural, Dilema veche, Scena9, Ziarul de gardă ș.a. În 2019, a fost nominalizată la premiul Jurnalista de cultură a anului în cadrul competiției britanice Words by Women, iar în 2021 — la premiul Russian Art Focus Prize, pentru un profil al co-fondatoarei Pussy Riot, Nadya Tolokonnikova. Tot în 2021 a fost laureata premiului Gheorghe Iova – textuare. În prezent este redactor de cultură al revistei online din Londra, The Calvert Journal.
👉Oana Băluță este conferențiar universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București și activistă feministă, are un doctorat în științe politice și este implicată în campanii și acțiuni de conștientizare a drepturilor femeilor și violenței de gen.
Mihaela Michailov este dramaturgă, co-fondatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika și profesoară de dramaturgie la UNATC „I.L.Caragiale”. A coordonat ateliere de teatru pentru copii și adolescenți în România și în străinătate. Piesele ei sunt traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, italiană, maghiară, spaniolă.
✒Alina Purcaru este scriitoare și publicistă. A lucrat în presa cotidiană și a publicat constant cronici de carte și articole în reviste culturale prestigioase: Observator cultural, Dilema veche, Dilemateca, Suplimentul de cultură și Noua literatură. A debutat cu volumul de poeme rezistență (Editura Cartea Românească, 2016), urmat de al doilea volum de versuri, Indigo (Editura Tracus Arte, 2018), este coautoare a romanului colectiv Rubik (Editura Polirom, 2008) și coordonatoare a trei volume colective: Poveşti cu scriitoare şi copii (Editura Polirom, 2014) și 10.000 de semne/Otros 10.000 caracteros (antologie bilingvă de proză românească, în ediție româno-spaniolă, apărută la Editura ICR în 2017) și Un secol de poezie română scrisă de femei (împreună cu Paula Erizanu, Editura Cartier, 2019, 2020, 2021). A scris și două cărţi pentru copii, Catrina şi marele Domn Somn și Un unicorn în muzeul de oase (ambele cu ilustrații de Mihaela Paraschivu, publicate la Editura Cartier, 2017). Este membră PEN și, în prezent, face parte din redacţia revistei Observator cultural.
📝Intrarea se va face în baza certificatului de vaccinare.


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.