Afis Program BUCURESTI 50×70 F3

Psihoterapia pe înțelesul tuturor: 30 de ani de psihoterapie europeană și românească | București

🧠Ce fel de psihoterapie ți s-ar potrivi mai bine? În ce fel de cadru ți-ar fi mai ușor să te exprimi și să găsești soluții pentru problemele tale – în întâlniri individuale sau în format de grup sau de cuplu? În cabinetul fizic sau pe platforme online? Ce fel de abordare te-ar ajuta mai mult – una bazată pe dramatizări și jocuri de rol sau una axată pe înțelegerea aprofundată a strategiilor tale inconștiente? Una centrată pe empatie și acceptare sau o discuție mai degrabă rațională și pragmatică?
🥁Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la punerea bazelor Federației Române de Psihoterapie și a Asociației Europene de Psihoterapie, poți afla răspunsuri la aceste întrebări printr-o serie de întâlniri, în afara cabinetului, cu terapeuți din diverse orientări – de la psihanaliză, psihodramă, terapie sistemică de familie și terapie adleriană la terapia cognitiv-comportamentală, analiza tranzacțională, terapia integrativă, psihoterapia pozitivă și terapia centrată pe persoană.
📍Întâlnirile au loc de la ora 19.00 în librăria Cărturești Verona și vor fi moderate de Victor Popescu, redactor la editura Trei, iar intrarea va fi liberă.
✂Pe parcursul lunii octombrie, cărțile publicate de editura Trei sunt incluse în promoția 2+1 în întreaga rețea a librăriilor Cărturești.
PROGRAM:
🟥Luni, 3 octombrie 2022, ora 19.00
Viața de cuplu, între ideal și realizabil
Psihoterapeuți: Ramona Covrig (IPPA), Mara Priceputu (IRPI), Georgeta Niculescu (ARPCP)
Asociații: Institutul de Psihologie și Psihoterapie Adleriană – IPPA, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă – IRPI, Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană – ARPCP
📚Cărți recomandate: Cooperarea între sexe – Alfred Adler, Înțelegerea vieții – Alfred Adler, Cazul domnișoarei R- Alfred Adler, Cum să ne dezvoltăm și să fim fericiți în cuplu – Felicitas Römer, Iubirea în opt capitole – John Gottman, Julie Schwartz Gottman
🖋Asigurarea dragostei și intimității reprezintă o sarcină pentru doi. Pentru a avea succes într-o relație de cuplu, este nevoie de cooperare, egalitate, compasiune, respect și grijă față de celălalt. Cei doi vin cu percepții diferite despre sine, ceilalți și viață. ,,Antrenarea” pentru relația de cuplu începe încă din copilărie, când copilul învață să coopereze, să se simtă responsabil și să-i valorizeze pe ceilalți. Relația de cuplu presupune comunicare și muncă… înainte de a ajunge în patul conjugal. ,,Și au trăit fericiți (satisfăcuți) până la adânci bătrâneți” nu este un mit, ci este o artă!
🟦Marți, 4 octombrie, ora 19.00
Scenariul de viață – cum se rescrie o poveste
Psihoterapeut: Cezara Dașu (ARAT)
Asociația: Asociația Română de Analiză Tranzacțională – ARAT
📚Cărți recomandate: Ce spui după Bună ziua? – Eric Berne, Analiza tranzacțională în psihoterapie – Eric Berne
✒Scenariul de viață a fost descris de Eric Berne, părintele analizei tranzacționale, ca un plan de viață complex, inconștient, care determină identitatea și destinul unei persoane. Scenariul își are originea în primii ani de viață și are la bază deciziile luate de copilul hotărât să supraviețuiască, dând un sens experiențelor trăite. Când stresul este experimentat ca venind din partea figurilor de atașament, copilul conchide că anumite modalități de a fi sunt periculoase și decide să suprime exprimarea lor directă. Scenariul este modalitatea pe care o găsește copilul pentru rezolvarea unei dileme: pe de o parte, el simte nevoia ,,Vreau să fiu eu, eu de-a întregul”, pe de altă parte, el simte că ,,A fi eu este periculos și s-ar putea să nu iasă bine”. Copilul rezolvă dilema aceasta cu o decizie: ,,Pentru că scopul meu este supraviețuirea, nu voi deveni tot ceea ce sunt capabil să fiu”. În cadrul acestei întâlniri, vom discuta despre mesajele negative care conduc la formarea scenariului de viață, ce opțiuni are un adult care conștientizează că suportă consecințele dezadaptative ale unui scenariu de viață și ce opțiuni are un părinte pentru a preveni dezvoltarea scenariilor de viață ale copiilor.
🟪Miercuri, 5 octombrie, ora 19.00
Ce alegi – terapie individuală sau de grup?
Psihoterapeuți: Nicoleta Căpraru (ARPCP), Florentina Palada (ARPCP)
Asociație: Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană – ARPCP.
📖Carte recomandată: Profesorul eficient – Thomas Gordon, Noel Burch
🖋Decizia de a începe un proces terapeutic vine adesea cu întrebări de tipul: ce să alegem, ce ni se potrivește? Vom descoperi împreună diferențele și asemănările dintre psihoterapia individuală și cea de grup. Vorbim despre cum se completează cele două tipuri de relații și despre experiențele de creștere pe care le putem avea alegând o variantă sau alta. În psihoterapia centrată pe persoană rolul psihoterapeutului este acela de facilitator, de a oferi o relație care să asigure un mediu sigur și susținător prin empatie, congruență și acceptare pozitivă necondiționată. Vom afla cum, într-un astfel de mediu, persoana își poate accesa resursele și forța interioară pentru a se dezvolta.
🟨Joi, 6 octombrie, ora 19.00
Psihodrama – recâștigarea spontaneității și creativității
Psihoterapeuți: Angela Ionescu (ARPsiC), Grațiela Sion (SPJLM)
Asociații: Asociația Română de Psihodramă Clasică – ARPsiC, Societatea de Psihodramă JL Moreno – SPJLM
📖Carte recomandată: Încă 101 tehnici ale terapiei prin joc – Heidi Kaduson, Charles Schaefer
🖋Psihodrama este abordare umanistă (o colaborare între doi experți: terapeutul e expert în metodă, clientul e expert în problematica personală), experiențială (cu accent pus pe experiența trăirii, într-un cadru controlat și sigur) și axată pe acțiune: în loc să vorbim despre o problemă, o arătăm, prin tehnici specifice inspirate din teatru: joc de rol, inversare de rol, concretizare etc. Grupul de psihodramă are de obicei 8-15 membri, care se întâlnesc constant pentru o perioadă de câteva luni, sub îndrumarea unui psihoterapeut sau conducător de psihodramă. Acești membri se cunosc între ei și sunt antrenați pentru a susține intervenția psihoterapeutică și a participa ca plasă de siguranță pentru protagonist. Deseori încălzirea presupune activități de joc cu elemente de noutate și surpriză, care permit treptat redobândirea spontaneității și exprimarea creativității personale.
🟩Vineri, 5 octombrie, ora 19.00
Sursele suferinței si bucuriei
Psihoterapeuți: Andreea Chițu (ARPP), Viorel Nedelcu (ARPP)
Asociația: Asociația Română de Psihoterapie Psihanalitică – ARPP
📚Cărți recomandate: Sursele bucuriei. Curajul, reziliența, recunoștința, generozitatea, iertarea și sacrificiul – Salman Akhtar, Sursele suferinței. Frica, lăcomia, vinovăția, înșelarea, trădarea și răzbunarea – Salman Akhtar
🖋Bucuria și suferința sunt părți inseparabile ale condiției umane. Până la un punct, suferința se circumscrie ca parte a procesului de maturizare psihică, dar dincolo de o anumită limită devine patologică. Înțelegerea suferinței, poate căpăta un sens mai amplu și mai profund dacă am arunca o privire asupra surselor ei: frica, lăcomia, vinovăția, înșelăciunea, trădarea și răzbunarea. Reversul fericit și antidotul suferinței îl reprezintă bucuria, cu valențele ei – curajul, reziliența, recunoștința, generozitatea, iertarea și sacrificiul – acestea ne asigura optimismul necesar pentru a crede în forța transformativă a umanității. Viața fără curiozitate, fără un proces continuu și susținut de a învăța lucruri noi despre sine și lume, fără libido și erotism, fără validări interne sau externe a unor reușite, fără speranță și libertate de exprimare ar fi searbădă și ne-ar arunca în turbulențele tristeții.


There are 2 comments

Add yours
  1. udrescu Ioana

    Buna ziua! Sunt Ioana Udrescu consilier vocational si magic art terapeut As dori sa aflu daca pot participa la eveniment si persoane fara o pregatire in acest domeniu ( public larg) si cum se procedeaza ? Este cu inscriere pentru o anumita conferinta dintr-o anumita zi? Este un numar limitat de locuri? As dori sa particip in functie de programul meu in zilele de luni, joi si vineri.
    Multumesc mult O zi speciala!


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.