600p4006

Scriitorul francez David Foenkinos vine la Cărtureşti

600p4006
Joi, 29 octombrie, de la ora 19:00, la Librăria Cărtureşti Verona autorul se întâlneşte cu cititorii români pentru lansarea romanului Charlotte, câştigător al premiului Renadout şi care apare la editura Nemira, în colecţia Babel.

Participă alături de autor Adina Diniţoiu, jurnalist cultural, Dana Ionescu, redactor-şef al editurii Nemira şi scriitorul Bedros Horasangian. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Portret al unei femei excepţionale şi evocare a unui destin tragic, Charlotte, adevărat succes de librărie, este povestea unei căutări. Un scriitor a pornit în căutarea lui Charlotte Salomon, artista care şi-a găsit sfârşitul la Auschwitz. Copilăria tragică şi-o petrece la Berlin. Naziştii o exclud treptat din societatea germană. Dragostea arzătoare o trăieşte înainte de a lăsa tot şi de a se refugia în Franţa. Acolo îşi transpune spaimele, visele şi dorinţele în desene fascinante, pe care i le încredinţează medicului personal.

Din cioburile sparte ale istoriei şi din obsesia lui David Foenkinos s-a născut un roman al emoţiilor tari.

Premiul Renaudot (numit şi “Théophraste Renaudot”) este o distincţie literară creată în 1926 de zece critici de artă care aşteptau deliberările juriului premiului Goncourt. Premiul Renaudot, deşi nu este oficial legat de premiul Goncourt, este o completare a acestuia, laureaţii fiind anunţaţi în aceeaşi zi şi în acelaşi loc, în prima săptămână din luna noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris.

DAVID FOENKINOS s-a născut pe 28 octombrie 1974 la Paris. A studiat literatura la Sorbona. Pasionat de jazz, a fost o vreme profesor de chitară. Romanul său de debut, intitulat Inversion de l’idiotie: de l’influence de deux Polonais, a fost publicat în 2001 la Editura Gallimard şi a câştigat Premiul François Mauriac. Au urmat apoi alte romane, tipărite la edituri prestigioase, recompensate cu numeroase premii şi traduse în treizeci şi cinci de limbi. Printre ele, Le potentiel érotique de ma femme (2004), En cas de bonheur (2005), Nos séparations (2010), Le petit garçon qui disait toujours non (2011), Je vais mieux (2013) şi Delicateţe (Nemira, 2013). Cărţile sale se bucură de un real succes de vânzări în Franţa. şi, prin traducerile româneşti şi-au câştigat numeroşi fani şi printre cititorii din România. Împreuna cu fratele sau Stéphane, David Foekinos a realizat adaptarea cinematografica a romanului sau La délicatesse, în care rolurile principale le revin actorilor Audrey Tautou şi François Damiens.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.