femeia la carte FB Cover

Femeia la carte. Sărbătorim puterea poveștilor scrise de femei

“O femeie trebuie să dispună de bani şi de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficţiune” – nota în 1929 Virginia Woolf. În martie sărbătorim poveștile create în camerele separate ale scriitoarelor. Știm că drumul acestor povești până în marile săli ale bibliotecilor și librăriilor n-a fost unul ușor. Și ne bucurăm că acum multe dintre ele umplu rafturile noastre și ajung cu ușurință pe marile ecrane. Campania Femeia la carte le aduce împreună la raft pe Margaret Atwood, Han Kang, Ludmila Ulițkaia sau Ioana Pârvulescu și te inivită să (re)descoperi lumile create de ele. Vestea și mai bună e că cititorii cu #BuletinDeCărturești au 20% reducere la titlurile incluse în promoție.

Și anul acesta grafica campaniei este semnată de o ilustratoare care pune poveștile în imagini de neuitat. După Maria SurducanGeorgiana Chițac și Kadna, Livia Fălcaru a desenat pentru noi #FemeiaLaCarte.

#TRIVIA #FEMEIALACARTE

 Cine este cel mai bine vândut autor al tuturor timpurilor?

Cel mai bine vândut autor al tuturor timpurilor, conform celor de la Guinness World Records, este Agatha Christie. Aceștia estimează că scriitoarea de romane polițiste, renumită pentru protagoniștii cărților sale, Miss Marple și Hercule Poirot, a vândut între două si patru miliarde de exemplare din cărțile sale.

Ce autoare a înregistrat cele mai mari vânzări în cel mai scurt timp?

Recordul pentru cele mai mari vânzări înregistrate în cel mai scurt timp este deținut de J. K. Rowling, autoarea fenomen a seriei de cărţi pentru copii, Harry Potter. Cartea acesteia, a şaptea din serie, Harry Potter şi Talismanele Morțiis-a vândut in 8,3 milioane de exemplare în primele 24 de ore de la lansarea pe piaţă.

Câte autoare au fost laureate cu Premiului Nobel pentru Literatură?

De la începutul decernării Premiului Nobel pentru Literatură, în 1909, când acesta i-a fost acordat autoarei de cărţi pentru copii Selma Lagerlöf, paisprezece scriitoare au fost răsplătite cu acest premiu: Selma Lagerlof, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Tonni Morrison, Wislawa Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Muller, Alice Munro, Svetlana Alexievich.

Cine este cea mai prolifică scriitoare din toate timpurile?

Scriitoarea britanică Enyd Mary Blyton s-a remarcat ca fiind cea mai prolifică autoare de cărţi. Aceasta a publicat un număr impresionant de 762 de volume în decursul a 59 de ani de activitate.

Cine este cea mai tânără  laureată a Premiului Man Booker?

Cea mai tânără laureată a premiului Man Booker este Eleanor Catton. La vârsta de 28 de ani, aceasta a câștigat premiul Man Booker pentru romanul istoric Luminătorii.

Cine este cea mai tânără scriitoare laureată a premiului Nobel pentru Pace?

Când a câștigat în 2014 Premiul Nobel pentru Pace, Malala Yousafzay, autoarea cărtii autobiografice Eu sunt Malala, a devenit la vârsta de doar 17 ani, cea mai tânără laureată a acestui premiu. Aceasta a fost recompensată cu Nobelul pentru Pace pentru eforturile depuse de aceasta în promovarea drepturilor femeilor la educație.

Cine este prima autoare care a câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune?

Edith Wharton este prima femeie care a câștigat Premiul Pulitzer pentru Literatură în anul 1921 cu romanul Vârsta Inocenței.

Cine este cea mai tânără autoare a  tuturor timpurilor?

Cea mai tânără persoană care a publicat o carte, Dorothy Straight, a scris în 1962, la vârsta de doar patru ani cartea How the world began. Părinților acesteia i-au plăcut atât de mult cartea încât au trimis-o către către Pantheon Books, care au publicat-o în 1964, făcând-o pe aceasta cea mai tânără scriitoare din toate timpurile.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.