filme istorice feature image

Top 10 filme istorice vechi și noi care te fac să înțelegi mai bine poveștile celor care au schimbat lumea

Adesea, cel mai bun mod de a surprinde adevărata încărcătură emoțională și tragedia evenimentelor istorice este reprezentarea lor în cinematografie, prin intensitatea unor scene și conflicte, prin coloana sonoră care uneori face ca marile evenimente istorice să pară mai aproape de noi decât am crede și prin excelentele interpretări actoricești. Un test al echilibrului între acuratețea faptelor și interpretarea artistică, filmele istorice reușesc să ne aducă mai aproape eroi cunoscuți și necunoscuți și, de multe ori, să pună într-o lumină nouă fapte și evenimente care au influențat existența noastră de astăzi.

De la povești de război care au schimbat cursul istoriei, la fapte care au cutremurat întreaga lume și oameni extraordinari care au luptat pentru supraviețuire, descoperă selecția noastră de filme istorice vechi și noi care merită văzute.

Darkest Hour. Ziua decisivă (2017)

Regie: Joe Wright

Distribuție: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas

Poți comanda filmul aici.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în timp ce forțele naziste păreau de neoprit, iar armata Aliaților era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei de Vest rămâne pe mâinile noului prim-ministru britanic, Winston Churchill. Deși un om cu convingeri ferme, Churchill începe să pună la îndoială propriile credințe, confruntându-se cu o alegere dificilă: să negocieze cu Hitler și să salveze populația Marii Britanii sau să lupte până la capăt?

Darkest Hour. Ziua decisivă este un film istoric dramatic și inspirațional care aduce în prim plan un moment critic din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și rolul major pe care Churchill l-a jucat, schimbând cursul istoriei. Premiat cu un Oscar pentru această interpretare, Gary Oldman pune în scenă un Churchill puternic, dar și vulnerabil, un om simplu în conflict cu sine însuși.

Mary Regina Scoției (2018)

Regie: Josie Rourke

Distribuție: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden

Poți comanda filmul aici.

Regină a Franței la șaisprezece ani și văduvă la optsprezece ani, Maria Stuart se întoarce în Scoția, țara natală, pentru a revendica tronul care i se cuvenea de drept. Dar atât Scoția, cât și Anglia se aflau sub stăpânirea reginei Elisabeta I. Rivale în lupta pentru putere, dar și în dragoste, cele două se vor confrunta cu toate armele pentru tronul Angliei și păstrarea independenței.

Dacă ești în căutarea unui film istoric care pune accent pe latura psihologică, iar scenele intense de acțiune și secvențele de luptă elaborate sunt în plan secund, merită să vezi Mary Regina Scoției. Filmul excelează prin construirea unor personaje fascinante și dezvăluirea unor dramelor individuale. Chiar dacă nu este o relatare fidelă a întâmplărilor din istorie, filmul te transpune în acea atmosferă de epocă prin decoruri și costumele spectaculoase.

Lunetistul american (2014)

Regie: Clint Eastwood

Distribuție: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner

Poți comanda filmul aici.

Lunetistul american este inspirat din povestea reală a unui soldat, plecat într-o misiune de război în Irak după atentatul celor două turnuri gemene. Chris trebuie să-și protejeze camarazii pe câmpul de luptă, iar acuratețea țintei sale salvează nenumărate vieți. Pe măsură ce se duce vestea actelor sale de curaj, Chris primește porecla: „Legenda”. Dar reputația sa ajunge și la urechile inamicilor, devenind astfel cel mai căutat om din armata americană.

Dincolo de a fi un film istoric de război care te ține în suspans și îți arată ororile venite odată cu acesta, Lunetistul american este o poveste emoționantă despre drama interioară a soldaților plecați în misiune.

Exodus: Zei si Regi (2014)

Regie: Ridley Scott

Distribuție: Christian Bale, Joel Edgerton, Ben Kingsley

Poți comanda filmul aici.

Prinții egipteni Moise și Ramses cresc împreună ca frați, iar când Ramses devine faraon, Moise este consilierul lui cel mai de încredere. Cu toate acestea, în momentul în care Moise își descoperă rădăcinile evreiești, Ramses îl condamnă la moarte alungându-l în deșert.

Exodus spune povestea lui Moise, cel care a avut curajul să-l înfrunte pe faraonul Ramses și să elibereze sute de mii de sclavi evrei din Egipt. Filmul este o incursiune în istoria Egiptului Antic, iar povestea molimelor abătute asupra Egiptului şi cea a exodului din Vechiul Testament sunt ilustrate într-o manieră spectaculoasă care te vor face să-l urmărești cu sufletul la gură.

Dunkirk (2017)

Regie: Christopher Nolan

Distribuție: Fionn Whitehead, Mark Rylance,Tom Hardy, Kenneth Branagh, Cillian Murphy

Poți comanda filmul aici.

Dunkirk spune povestea unui moment esențial și decisiv în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial de pe toate fronturile: terestru, aerian și maritim. Sute de mii de soldați din trupele britanice și ale aliaților sunt blocați în Dunkirk, pe plaja din nordul Franței, înconjurați de trupele germane și forțați să facă față unui atac nemilos.

Dacă vrei să vezi un film istoric plin de acțiune, Dunkirk este alegerea potrivită. Cu un joc remarcabil de perspective și mai puține secvențe cu dialog, pelicula reușește să exploreze evenimentul istoric din toate unghiurile. Vei trece alături de personaje prin tensiune, teamă, oroare și, nu în ultimul rând, speranță.

Fără armă în linia întâi (2016)

Regie: Mel Gibson

Distribuție: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey

Poți comanda filmul aici.

Libertate cu orice preț prezintă povestea fermierului Newton Knight care, în timpul războiului civil american, a dezertat din armata Confederației pentru a-și forma propria forță armată. Împreună cu micii fermieri și sclavii din sud, acesta a reușit să elibereze regiunea Jones din statul Mississippi, formând astfel Statul Liber Jones.

Gary Ross reușește să redea un eveniment important din istoria SUA cu ajutorul unor scene spectaculoase și, totodată, brutale de luptă, dar și cu imaginile unor peisaje minunate care descriu frumusețea acelor locuri. Filmul te ajută să descoperi întâmplări mai puțin cunoscute, dar care au avut o importanță majoră în războiul civil american și viața unor figuri istorice extraordinare.

Ticăloși fără glorie (2009)

Regie: Quentin Tarantino

Distribuție: Brad Pitt, Christoph Waltz, Diane Kruger

Poți comanda filmul aici.

Ticăloși fără glorie te poartă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și propune o viziune utopică: ce s-ar fi întâmplat dacă în 1944, 1945 sau chiar mai devreme, Adolf Hitler ar fi fost ucis? Filmul îi are în prim-plan pe: Shosanna, o femeie care vrea să-şi răzbune familia ucisă de un ofiţer nazist, respectiv locotenentul Aldo Raine, liderul grupării “Ticăloșii”, al cărei scop era să ucidă cât mai mulți nazisti și să-i pedepsească pentru atrocitățile comise. Fiecare va plănui separat un complot împotriva liderilor naziști.

În stilul caracteristic lui Quentin Tarantino, pelicula prezintă o viziune macabră, dar plină de umor a unor părți din cel de-Al Doilea Război Mondial, cu accent pe ocupația nazistă din Franța. Chiar dacă nu relatează faptele reale din acea perioadă, Ticăloși fără glorie te va cuceri prin modul original în care sunt construite personajele și poveștile.

Spotlight (2015)

Regie: Tom McCarthy

Distribuție: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams

Poți comanda filmul aici.

La mijlocul anului 2001, ziarul Boston Globe începe o investigație cu un subiect pe cât de controversat și sensibil, pe atât de serios: abuzurile preoților catolici asupra copiilor. Filmul are în prim plan goana după adevăr a echipei Spotlight care se finalizează cu dezvăluirea unui scandal de proporții care a zguduit lumea catolică.

Spotlight te face martor la o poveste cutremurătoare și te introduce în culisele jurnalismului de investigație. Pelicula redă în mod obiectiv o intrigă plină de suspans care te face să-ți dorești să descoperi adevărul alături de acei jurnaliști de excepție.

De neînvins (2014)

Regie: Angelina Jolie

Distribuție: Jack O’Connell, Miyavi, Domhnall Gleeson

Poți comanda filmul aici.

Louis Zamperini, maratonist la Jocurile Olimpice de la Berlin și aviator în Al Doilea Război Mondial, supraviețuiește miraculos timp de patruzeci și șapte de zile fără apă și mâncare, după ce avionul i s-a prăbușit în Oceanul Pacific. Când, într-un final, reușește să ajungă pe uscat, la țărmul unei insule japoneze, este capturat și luat prizonier de război. Deportat dintr-un lagăr de concentrare japonez în altul, sportivul a fost înfometat, torturat și folosit pe post de cobai în diverse experimente medicale.

De Neînvins relatează o poveste adevărată emoționantă despre forța și rezistența spiritului uman. Evenimentele sunt descrise atât de intens și realist, încât nu vei îndrăzni să clipești și vei duce o luptă cu propriile emoții. Angelina Jolie a avut ca sursă de inspirație pentru regia filmului cartea cu același nume scrisă de Laura Hillenbrand.

Libertate cu orice preț (2016)

Regie: Gary Ross

Distribuție: Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali

Poți comada filmul aici.

Libertate cu orice preț prezintă povestea fermierului Newton Knight care, în timpul războiului civil american, a dezertat din armata Confederației pentru a-și forma propria forță armată. Împreună cu micii fermieri și sclavii din sud, acesta a reușit să elibereze regiunea Jones din statul Mississippi, formând astfel Statul Liber Jones.

Gary Ross reușește să redea un eveniment important din istoria SUA cu ajutorul unor scene spectaculoase și, totodată, brutale de luptă, dar și cu imaginile unor peisaje minunate care descriu frumusețea acelor locuri. Filmul te ajută să descoperi întâmplări mai puțin cunoscute, dar care au avut o importanță majoră în războiul civil american și viața unor figuri istorice extraordinare.

Dincolo de a fi o evadare în trecut, filmele istorice te fac să experimentezi o multitudine de emoții, te ajută să descoperi lucruri noi despre momentele marcante din istorie și să fii un erou pentru câteva minute bune. Descoperă și mai multe filme istorice pe rafturile Cărturești.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.