Poster concerte Suflet, 17-21 martie

Folclorul românesc întâlnește muzica Indiei în seria de concerte „Suflet. Peisaje muzicale din Carpați și Himalaya”

În perioada 17-21 martie 2023, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, cu susținerea Ambasadei Indiei la București și a Ministerului Culturii din India, organizează o serie de patru recitaluri inedite de nai, bansuri și tabla, ce aduc împreună muzica tradițională din România și India. Evenimentele vor avea loc la Oradea (17 martie, ora 19:00, la Filarmonica de Stat), Timișoara (18 martie, ora 19:00, la Sala Capitol), Cluj-Napoca (19 martie, ora 19:30, la Casa de Cultură a Studenților) și București (21 martie, ora 19:00, la Sala Dalles).


Prin confluența instrumentelor de suflat din cele două spații culturale, artiștii vor încânta publicul cu interpretări surprinzătoare ale unor îndrăgite piese din folclorul românesc, alături de un repertoriu inspirat din anotimpurile și festivalurile indiene. Concertul va ilustra diversitatea și bogăția muzicală a celor două țări, de la doină la dhun, de la horă la hori, de la sârbă la raga.

Narcisa Băleanu, la nai și voce, mesager al cântecului popular din Mehedinți și un artist cu implicare deosebită în conservarea muzicii tradiționale, va da glas celor mai reprezentative expresii muzicale ale sufletului românesc. Bhaskar Das, unul din tinerii maeștri ai muzicii clasice indiene la bansuri, va reda prin flautul său din bambus spiritul ancestral al civilizației indiene iar Amit Mishra, la tabla, va adăuga, prin instrumentul său de percuție, dinamism și forță întregii prezentări muzicale.

Se anunță o fascinantă călătorie sonoră pe două continente, prin care ascultătorii vor trăi emoția redescoperirii valorilor culturale românești în dialog cu o altă cultură a lumii.

Biletele de intrare pot fi cumpărate de pe EVENTBOOK (http://bit.ly/3ZfDZiX), BILETE.ro (https://bit.ly/3xQ7Fra), MYTICKET.ro (https://bit.ly/3ZhE1qY), din librăriile Humanitas, Cărturești și de la casele de bilete ale Filarmonicii de Stat Oradea și Filarmonicii „Banatul” Timișoara.

NARCISA BĂLEANU (nai și voce)

Narcisa și-a realizat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea NAI, la clasa profesorului Dalila Cernătescu. Este, de asemenea, absolventă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală, Specializarea Arta Interpretării Caracterelor Dramatice, la clasa profesorului Marian Râlea.  Debutul muzical său muzical a avut loc la vârsta de 7 ani, când a cântat la concursul „Floarea din Grădină”, la Sala Radio, București, acompaniată de Orchestra Populară Radio.

În prezent este profesor de Nai la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” București și profesor de canto la Școala de Muzică Populară Românească din București, realizează Topul „10 Voci de 10″ la Radio România Antena Satelor și susține spectacole la Teatrul Național București, cu piesa de teatru „Eu nu Contez!”. Cu vocea, naiul și cântecul său a cucerit auditoriul sălilor de spectacol atât din România, cât și din străinătate, prin numeroase turnee realizate în țări precum Serbia, Franța, Austria, Ungaria, Grecia, Ucraina, Marea Britanie, Rusia, Italia, SUA.

BHASKAR DAS (bansuri)

Bhaskar s-a născut în orașul Prayagraj, fiind inițiat în muzică de tatăl său, Pandit Gopal Das, unul dintre pionierii muzicii clasice indiene la clarinet. A primit prima lecție de flaut la vârsta de trei ani de la Pandit Bholanath Prasanna, profesorul celebrului muzician Pandit Hariprasad Chaurasia. Talentul lui Bhaskar a fost onorat cu premii la numeroase competiții muzicale și de asemenea cu o bursă națională oferită de Guvernul Indian ce i-a permis să-și finalizeze masterul de la Universitatea Hindusă din Banaras, Magna Cum Laude.

Bhaskar este recunoscut de Consiliul Indian pentru Relații Culturale și a avut șansa de a-și prezenta muzica în concerte naționale și internaționale, în țări precum Elveția, Franța, Italia, Olanda, Germania, România, Marea Britanie, Spania, Slovenia, Dubai, Thailanda și Africa de Sud. A avut marele privilegiu de a susține o reprezentație în fața Primului Ministru Narendra Modi și a Regelui Filip al Belgiei. În prezent trăiește în orașul cinematografiei, Mumbai, unde aplică esența sistemului tradițional al muzicii clasice în proiecte moderne și colaborări cu diverse genuri muzicale.

AMIT MISHRA (tabla)

Amit Mishra reprezintă renumita tradiție de muzică clasică indiană numită Banaras Gharana. S-a născut în Varanasi, unul dintre cele mai vechi orașe din lume și un important centru spiritual și muzical al Indiei. După formarea inițială în muzica clasică vocală, a dezvoltat un interes sincer pentru percuția tablei și a început să învețe sub ghidarea tatălui său, Pandit Kishor Kumar Mishra. După ce s-a concentrat integral pe studierea acestui instrument, a primit inspirație din partea bunicului din partea mamei, Padmabhushan Pandit Samta Prasad Mishra, un maestru de tabla foarte respectat.

Amit a învățat, de asemenea, sub îndrumarea muzicianului de renume internațional Pandit Sharda Sahai, un descendent direct al fondatorului stilului muzical Banaras Gharana. I-a însoțit pe scenă pe unii dintre cei mai buni cântăreți și dansatori clasici precum: Girija Devi, Birju Maharaj, Sitara Devi, Sonal Mansingh, Ajay Pohankar, Channu Lal Mishra, Sunaina Hajarilal. Amit a susținut concerte și ateliere în India și în numeroase țări din lume, precum Franța, Japonia, Belgia, SUA, Columbia, Singapore, Tailanda, Malaezia, Germania, Italia, Ungaria, Elveția, Spania, Marea Britanie, Sri Lanka, Peru, Argentina, Olanda, Nepal, Hong Kong.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.