dsc04685-1

Idei de cadouri pentru pasionații de natură & ecologie

🌿 Știm cu toții că în natură se petrec lucruri uimitoare, iar anul acesta special ne-a adus în fața unora dintre cele mai spectaculoase peisaje și bogății naturale și ne-a arătat cât de important este să avem un loc de refugiu. Însă, ca urmare a intervențiilor tot mai mari ale omului asupra mediului natural de-a lungul timpului, acesta a devenit tot mai fragil, astfel că acum problemele de mediu sunt printre cele mai urgente priorități.

Preocupările pentru mediu și ecologie au început să capete un spațiu tot mai vast de explorare și numai în ultimul an am asistat la câteva apariții editoriale fascinante despre potențialul mediului natural, despre cum să ne schimbăm comportamentul astfel încât să prevenim intervențiile distructive, despre onestitatea acțiunilor noastre și cum să devenim mai atenți la nevoile naturii.

🎄 Crăciunul ne îngăduie o perioadă de reflecție asupra limitărilor noastre, și în același timp ne oferă răgazul speranței și al încrederii că încă putem aduce o schimbare, cu resursele pe care le avem la îndemână.

Vă propunem câteva dintre cele mai interesante cărți din domeniul ecologiei apărute în ultimul an, numai bune de pus sub brad (unul environmentally friendly), lângă șemineu sau pur și simplu pentru a fi dăruite pasionaților și curioșilor.

Credit foto: Diana Cosma

Noi suntem vremea. Salvarea planetei începe cu micul dejun,
de Jonathan Safran Foer

Prima dintre recomandări este cea mai nouă carte a scriitorului american Jonathan Safran Foer, care scrie cu intuiție și sensibilitate despre criza climatică, „singura amenințare cu adevărat mare la adresa supraviețuirii umanității”. Totul începe de la ce mâncăm și ce nu mâncăm la micul dejun, ne spune el într-o cheie cumva umoristică, însă cu pe un ton cât se poate de serios.

Jonathan Safran Foer prezintă dezbaterea esențială a vremurilor noastre așa cum nimeni altcineva nu ar putea să o facă, aducând-o la viață într-un mod cât se poate de real și de urgent și oferindu-ne tuturor o modalitate de a participa la salvarea planetei, prin schimbarea ritualului cu care ne începem fiecare zi. Da, ați ghicit, micul dejun responsabil poate avea un efect asupra salvării planetei. Simplu și drastic, deopotrivă!

Terra Insecta,
de Anne Sverdrup-Thygeson

Terra Insecta, semnată de Anne Sverdrup-Thygeson, profesoară la Universitatea Norvegiană de Științe ale Naturii, este un adevărat cabinet de curiozități despre cele mai mărunte viețuitoare ale planetei. Deși ne-am obișnuit să fim într-o luptă permanentă cu insectele – fie cu țânțarii care ne vânează cu perseverență vara, cu gândacii de bucătărie sau cu mini-viețuitoarele care ne atacă fără milă recoltele – autoarea ne atrage atenția asupra istoriei noastre comune și a faptului că, ei bine, noi avem mai multă nevoie de insecte decât au ele de noi. O carte fascinantă, care ne poartă prin diversele aspecte ale vieții insectelor despre care nu știm mai nimic, însă care sunt cum nu se poate mai complexe (insectele pe care le știm azi sunt varianta evoluată a strămoșilor lor din vechime). Dedicată curioșilor și exploratorilor, dar și celor care vor să se apropie cu delicatețe și responsabilitate de lumea pe care o împart cu atât de multe viețuitoare, Terra Insecta este mobilul perfect de evadare din cotidian Crăciunul ăsta.

Eco, bio și organic,
de Alexander von Schonburg

O apariție deosebită la Editura Baroque Books&Arts, recognoscibilă în lumea editorială de la noi prin profilul ei haute-couture, Eco, bio și organic este o carte frumoasă ca un obiect de artă. Semnată de jurnalistul și scriitorul german Alexander von Schonburg, aceasta ne îndeamnă să începem o schimbare în viața noastră, luându-și ca motto un citat lui Aleksandr Soljenițîn: „Fiecare om este capabil să împingă lumea, câte puțin, spre direcția bună sau spre cea rea”.

Natura s-a arătat mereu generoasă fără margini, primindu-ne în sânul ei, însă noi am nesocotit-o și am năvălit peste ea, schimbându-i legile. Acum e momentul să facem o schimbare, în toate aspectele vieții noastre: de la ce și cum cumpărăm, ce consumăm și cum integrăm natura, cu sensibilitate și respect, în viețile noastre.

Ce-ar fi să nu ne mai prefacem?. Să recunoaștem că nu putem opri catastrofa climatică,
de Jonathan Franzen

Într-un volum de eseuri dedicat crizei climatice, scriitorul și eseistul american Jonathan Franzen ne obligă să fim sinceri cu consecințele acțiunilor noastre asupra planetei. Deși folosește un ton sobru, care ne îndeamnă la recunoașterea dezastrului ecologic iminent, Franzen ne ghidează înspre acceptarea realității, pentru ca mai apoi să identificăm pozițiile de pe care putem acționa. Ce e de făcut este de fapt marea întrebare la care Franzen încearcă să dea un răspuns în eseurile lui. El ne recomandă, apelând la limbajul analiștilor financiari, „un portofoliu mai echilibrat de speranţe”. Lupta începe la o scară redusă, locală; acesta e nivelul la care speranțele de victorie sunt deopotrivă realiste și necesare.

Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță,
de Cristian Lascu și Helmut Ignat

O apariție fenomen la Editura Humanitas de anul acesta, Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță, cartea reprezintă un omagiu adus marelui savant și explorator de către o echipă de români, care reface traseul parcurs de Racoviță cu corabia Belgica spre Antarctica, la 15 august 1897.

Reportajul lui Cristian Lascu și Helmut Ignat ne poartă în lumea fascinantă a biologului român și a pionierilor de pe Belgica. Fiecare pagină din lucrarea lor este o călătorie în sine. „Răsfoind filele acestui volum veți vedea imagini strălucitoare, cu zăpezi imaculate și ghețuri de cristal, alături de fotografii în care personajul principal este întunericul ce învăluie fantomele minerale ale lumii subterane. Orizontul antarctic nemărginit alternează cu cotloanele cioplite de ape în calcar. Între aceste coordonate s-a împlinit destinul lui Emil Racoviță.“ — Cristian Lascu

Cărțile cuprinse în această selecție sunt un bun prilej de evadare din haosul care ne-a acaparat tot mai mult în ultimele luni, purtându-ne prin minunățiile mediului natural, dar forțându-ne totodată la asumare și curaj de schimbare, pentru viitorul care ni se așterne. Pentru pasionații de ecologie, dar nu numai, ele sunt cadouri ideale, care hrănesc totodată speranța într-o lume mai bună.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.