59df723d64ca2_izilit-aplicatie-mobile-android-si-IOS

iZiLIT – prima aplicație românească gratuită care îți aduce, în fiecare zi, recomandări de lectură din literatura română contemporană

 
iZiLIT este prima aplicație românească ce le recomandă zilnic utilizatorilor câte o carte din literatura română contemporană. Era și vremea pentru concretizarea unei astfel de idei.
 
Această veste vine dinspre Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, promotoarea acestui proiect binevenit realizat în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) si Uniunea Editorilor din România (UER), cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
 
Noi ne-am descărcat aplicația imediat după lansare și ne bucurăm zi de zi de recomandările iZiLIT.
 
Titlul aplicației a venit ca răspuns la întrebarea, cărui scop ar putea servi? Răspunsul este simplu, aplicația va fi „O întâlnire zilnică cu literatura”, venită foarte oportun, spunem noi, în contextul datelor comparative ale Barometrului de Consum Cultural pe anii 2015 și 2014, care relevă scăderea interesului pentru lectură în România și a diferențelor însemnate dintre mediul de rezidență al tinerilor – în mediul rural 49% dintre subiecți au spus că nu au citit nicio carte în ultimele 12 luni, în timp ce procentul din mediul urban este de 31%.
 
De ce literatură română contemporană?„Alegerea literaturii române contemporane a fost determinată de rezultatele unui studiu realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională București, pe un eșantion de 2300 de elevi. Ele arătau că tinerii asociază cititul cărților cu activitatea școlară. 44,7% dintre cei chestionați nu citeau romane ceilalți au amintit doar titluri din bibliografia obligatorie pentru examenul de bacalaureat. Tinerii intervievați au menționat ca scriitori români preferați doar autori canonici, studiați la școală, între primii zece pe lista preferințelor neregăsindu-se niciun scriitor contemporan”, spune  Claudia Popescu, Șef serviciu Informare și Formare Continuă la Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov.  
 
IziLit este și un instrument de accesare și pentru bibliotecari, fiind o sursă de informare profesională și un canal inspirațional în achizițiile de carte pentru bibliotecile mici, mijlocii, mari, publice sau școlare.
 
Strategia de promovare a proiectului a luat în calcul acea categorie de tineri care poate nu frecventează bibliotecile sau târgurile de carte din țară, iar pentru ei s-a identificat o acțiune specifică, numită „Caravana iZiLIT ”, adică echipa inimoasă de proiect se va deplasa în licee și în universități din țară pentru a face cunosctută aplicația.
 
Promotorii proiectului sunt atât bibliotecile cât și autorii de literatură română contemporană.
 
Aplicația vă va trimite o notificare zilnic. Conținutul? Coperta cărții, titlul, autorul, data curentă, o descriere succintă a volumului și câteva date biografice despre autor. Mai sunt, momentan, și trei butoane: cel pentru share, like și FB (care este activ numai pentru cărțile ale căror autori au cont FB).
 
Vă puteți descărca aplicația din google play, dar și din app store.


There are 3 comments

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.