Jurnalul unui adolescent timid

Jurnalul unui adolescent timid

Jurnalul unui adolescent timidSă spui că Charlie este doar timid e ca și când ai zice că e un inconvenient să nu-ți poți trăi viața. Pentru că pe Charlie problemele emoționale îl copleșesc. E un singuratic, un pasiv, un adolescent de 15 ani inadaptat până și la inadaptarea adolescenței. Se simte vinovat de moartea accidentală a mătușii sale, este bulversat de faptul că prietenul său s-a sinucis, iar toate reținerile lui au o cauză ascunsă. Reușește cu greu să își țină emoțiile în frâu, dacă reușește. Dar încearcă să se adapteze, să participe, să iasă din carapacea sa, folosindu-se de ceea ce îi stă în putere. Soluția sa o reprezintă scrisorile – o serie de confesiuni anonime către un alt adolescent, care l-ar putea înțelege.  În ele, Charlie își descrie primul an de liceu: un an în care își va găsi prieteni și va trăi alături de ei problemele unei vârste de trecere. Acesta este Jurnalul unui adolescent timid.

Stephen Chbosky a publicat The Perks Of Being A Wallflower în 1999. Cartea a avut nevoie de 14 ani să fie tradusă în română și nu s-ar fi întâmplat nici acum dacă – între timp – nu ar fi apărut și filmul. De unde trag concluzia că cinematografia nu sabotează biblioteca, ci o ajută. În plus, filmul e fidel romanului. Scenariul este scris chiar de Chbosky, tot el a fost și regizor, iar actorii (Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller, Joan Cusack, Dylan McDermott, Kate Walsh, Paul Rudd) au lucrat cu drag și pe bani puțini. Un proiect de suflet pentru toată lumea – spune autorul.

Revenind la carte, Stephen Chbosky a scris The Perks… când avea aproape 30 de ani. Recunoaște că – deși a trăit multe din experiențele descrise în carte – nu i-a fost simplu să redea ce simțea la 15 ani în așa fel încât să rămână autentic și să nu afișeze atitudinea superioară tipică adultului. A reușit, amintindu-și cât mai multe detalii: ce îi plăcea la vârsta respectivă, ce muzică asculta, ce cărți citea, la ce spectacole își petrecea timpul. Ce îl uimea, de ce se simțea izolat de restul lumii și cum percepea viața. Stephen Chbosky spune că, daca reușești detaliile, legăturile se fac de la sine.

Jurnalul unui adolescent timid nu este o carte ușor de digerat. Nu se numără printre cele la care se referă un părinte atunci când spune “Mai citește și tu ceva!”. Romanul descrie o realitate americană de început de ani ‘90, încețoșată în fum de țigară și consum de droguri. Personajele sale au diverse probleme de adaptare, din tot felul de motive. Abuz sexual, homosexualitate, depresie, sinucidere, alcool si droguri – subiecte la care nu ești dispus să îți expui propriul copil, indiferent cât de adult-în-devenire este. O căutare pe Google m-a făcut să-mi dau seama că, în fața unor astfel de cărți, adulții sunt fără speranță: mi se sugera “the perks of being a wallflower book review for parents”.

Dar e un roman pe care îl citești pe nerăsuflate dacă ești adolescent sau dacă îți mai aduci aminte ce gândeai pe vremea aia. Pentru că – așa cum explica și Stephen Chbosky – nu este o carte pentru timizi sau pentru gay, ci pentru cei care înțeleg tabloul general. Cei care se simt ori s-au simțit vreodată proscrisi, în afara lucrurilor, doar spectatori. “Incredibil cât de mulți se regăsesc în această situație. De fapt, nu știu cine se simte altfel” – spune scriitorul, adaugând că în liceul lui erau, probabil, 30 de tipi cu adevărat populari și 1500 de neadaptați. Concluzia lui Chbosky? “Our group is bigger, sorry!”



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.