Afis GraphicFront

Lansare GRAPHICFRONT – Cea mai mare arhivă virtuală dedicată graficii româneşti

Atelierul de Grafică vă invită duminică, 11 noiembrie 2012, începând cu orele 18.00 la evenimentul GRAPHICFRONT, ce cuprinde prezentarea proiectului, lansarea noii versiuni, a noilor secţiuni ale site-ului Graphicfront.ro şi vernisajul expoziţiei de afişe Literografii. Evenimentul va avea loc la cinematograful Dalles din incinta Universităţii Populare Dalles, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18.

Această prezentare şi expoziţia sunt parte a proiectului cultural Analiză şi digitalizare a patrimoniului de comunicare vizuală din România. Perioada 1945-1989 – Arhivare şi restituire, derulat cu sprijinul  financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Graphicfront este un proiect declanşat în 2009 prin descoperirea graficii româneşti utilitare, din perioada 1940 şi până spre 1989. Observaţia principală a fost calitatea vizuală a materialelor realizate înainte de utlizarea computerului, spre deosebire de ce oferă grafica anilor recenţi.

Câteva piese extrem de interesante vizual şi complet necunoscute/pe cale de dispariţie, din foste spaţii industriale în principal, au stat la baza mai multor ani de căutari şi cercetare în diverse spaţii, arhive, colecţii.

Proiectul a fost dezvoltat de la început pe 2 direcţii principale: editorială, prin publicarea volumelor Grafica fără computer (în 2010 şi respectiv 2011) şi site-ul graphicfront.ro, gândit ca o arhivă online.

Faza proiectului derulată în acest an s-a concentrat pe cercetare şi pe organizarea şi digitalizarea materialului strâns pe de o parte, şi pe dezvoltarea şi optimizarea platformei online aşa încât să permită o mai bună arhivare, dar şi afişare a materialului digitalizat.

Dintre zonele de cercetare amintim: patrimoniul industrial, aparatul de propagandă, arhivele artelor scenice (teatru, operă, film), publicistică (reviste, ziare), coperta de carte (carte tehnică, beletristică), ilustraţia de carte, publicitate, însemne, logo-uri.

Pe lângă partea de arhivă, în paralel, s-a lucrat şi la secţiunea Media+ a site-ului, dedicată în special ştirii Graphicfront care se doreşte un spaţiu liber de informare, comunicare şi interacţiune pe subiecte legate de grafică/design, dar şi pe subiecte conexe, de dinainte şi de după ’89.

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.