348362035_773693504399160_6714089145739207637_n

Lansarea bibliotecii Centrului de studii vizuale | © Fundația Cărturești

ÎN CÂTEVA CUVINTE | Lansarea bibliotecii CSV | Expoziţie de sound art bazată pe explorarea bibliotecii CSV

Joi, 25 mai, la Centrul de studii vizuale (CSV), Fundaţia Cărturești lansează biblioteca CSV, cu profil ecologic, de ştiinţe naturale şi filosofia naturii. Aproximativ 300 de titluri sunt oferite publicului vizitator spre consultare, în spaţiul expoziţional şi de lucru, din Măcelari 1.

În acelaşi timp, un proiect expoziţional care se deschide tot joi, 18.00, în spaţiul din Măcelari 1 (Sector 2) propune, ca inspiraţie pentru 10 artişti, cărţile bibliotecii CSV. Este o expoziţie de sound art cu veleităţi de popularizare a ştiinţei şi culturii scrise.

„Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” – „La umbra marilor copaci nu crește nimic.” Ce este un citat, o scoatere din context? O carte este de fapt același lucru? O subiectivare a unei realități obiective, o deformare a unor date științifice? Un citat este probabil exact ca o lucrare de artă, este o sugestie, o instigare la imaginație și interpretare, un citat este o afirmație dincolo de cuvinte și totuşi, dacă ar fi să rezumi o carte la câteva cuvinte, ca exercițiu de generare a lucrării de artă, care ar fi acelea? La umbra marilor copaci cresc foarte multe lucruri, probabil că am putea descrie o microfaună. Citatul mai circulă și sub forma „Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă” dar, toamna, când încep ploile, ciupercile răsar de peste tot, în special la umbra marilor copaci. (Cătălin Rulea – fondator CSV)

ÎN CÂTEVA CUVINTE 

este un proiect propus de Fundația Cărturești împreună cu Centrul de studii vizuale (CSV). Cele două entități își propun să genereze o bibliotecă publică de ecologie și abordări ecologice contemporane în cadrul CSV, care să trezească interesul opiniei publice în cadrul unei expoziții interdisciplinare ce îmbină sound-art-ul cu informația scrisă și chiar cu intervenții vizuale. Fiecare artist va aborda o carte și o va reduce la câteva cuvinte esențiale într-o lucrare de sound-art sau instalație multimedia expusă la CSV. Vizitatorul va consuma astfel creație artistică, carte și va avea ocazia să mediteze la felul în care cuvintele pot genera idei, ajutate de sugestii vizuale și auditive.

David Attenborough ne-a descris viața lui pe această planetă, Arne Naess ne-a vorbit despre mișcarea deep ecology, Jean Baudrillard ne-a spus că harta precede și modelează chiar teritoriul în contemporaneitate, la fel cum Marshall McLuhan ne-a spus destul de criptic cum că „mediul este mesajul”. Ce înseamnă aceste exprimări condensate și cât de departe ne pot duce cu gândul? Cât de amplu poate fi un extras de text pentru a-și păstra puterea unui refren? Cei 10 artiști invitați (Diana Miron, Simina Oprescu, Maria Balabaș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea, Sillyconductor, Gili Mocanu, Mihai Iordache, Chlorys, Mitoș Micleușanu), vor răspunde unor întrebări legate de mediu în toată complexitatea lui, vor citi și ne vor da răspunsurile lor sintetice sau analitice. Unde ne va duce această experiență vom vedea în cadrul expoziției din 25 mai 2023 de la Centrul de studii vizuale. Artiștii vor fi ghidați în drumul lor de Cristian Neagoe, curator și membru al Greenpeace România şi Fundaţia Cărturești.

Fundaţia Cărtureşti 

are ca scop promovarea valorilor culturale româneşti prin susţinerea lecturii şi a liberei exprimări artistice prin muzică, teatru, film, prin organizarea de evenimente, programe comune şi stabilirea de relaţii de cooperare cu organizaţii şi personalităţi din România şi din străinătate. Fundaţia Cărtureşti a fost înfiinţată în 2006 pentru a susţine implicarea librăriilor Cărtureşti în diverse proiecte culturale, care țintesc în primul rând să contribuie la construirea unor comunități și la lărgirea orizonturilor culturale. Librăria constituie astfel un punct de pornire către diferite arte și teme de interes public, o referință pentru direcții de dezvoltare personală și culturală. Principalul proiect datează din 2006, când Fundația a pornit, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, unul dintre cele mai mari evenimente de cultură civică desfăşurate în spaţiul public din Bucureşti, Street Delivery, proiect premiat în mai multe rânduri (Gala Societății Civile, AFCN, Societal etc). În această calitate, are ocazia să colaboreze an de an cu instituții din sfera publică și privată, românești și străine (Fundaţia Calea Victoriei, Muzeul Național al Ţăranului Român, Teatrul Masca, British Council, etc.), atrage noi fonduri şi sponsorizări (AFCN, ARCUB, fonduri MCPN), asigurând creşterea constantă a evenimentului, și să se intersecteze cu varii domenii culturale: muzică, arte vizuale, teatru etc. Fundația Cărturești oferă încă de la înființare idei, programe, consultanță și sprijin în organizarea de evenimente culturale, în crearea de awareness privind potențialul patrimoniului urban al Bucureștiului și în facilitarea manifestării creatorilor de opere de artă în România. 

Centrul de studii vizuale 

cu focus pe analiza naturii și culturii ca forme de cunoaștere, CSV (Centrul de studii vizuale) este un artist-run space care își propune să treacă dincolo de aparențe și de simpla reprezentare estetică, adâncindu-se în biologie, istorie naturală, etologie și etică, ecologie și evoluție, pentru a sintetiza informația relevantă despre viu prin artă.

CSV și-a deschis porțile pe 4 iulie 2022, în București, pe strada Măcelari 1, cu rezidența unui grup de masteranzi de la Universitatea Națională de Arte, care au avut acces la microscoape, aparatură foto-video, cărți și resurse științifice, precum și la însoțirea oferită de artiști, cercetători și specialiști în mediu: Eliza Căuia (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură), Ana-Maria Prelipcean (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice), Dan Vezentan (artist interesat de limbajul agriculturii în relație cu omul), Dragoș Neagoe (artist-apicultor), Valentin Sălăgean (Greenpeace România), Ruben Iosif (Conservation Carpathia).

CSV este un proiect inițiat de Cătălin Rulea (artist și muzician interesat de morfologia pădurilor) și curatoriat în 2022-2023 de Cristian Neagoe (specialist în comunicare la Greenpeace și povestaș care a migrat din cultură spre natură).

Centrul de studii vizuale își ține porțile deschise pentru cei interesați de intersecțiile dintre arte și științele vieții, dintre ecologie și etică, dintre ecosofie și estetică. Pentru a programa o vizită, vă invităm să trimiteți un mesaj.

CSV este susținut de Greenpeace România, Universitatea Națională de Arte București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și Administrația Fondului Cultural Național.

* Proiectul nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil pentru conținutul proiectului și nici pentru modul în care ar putea fi utilizate rezultatele proiectului. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului subvenției.

Cătălin Rulea – STATS 003 – Blue Marlin (desen)

Chlorys – studiu (fotografie)



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.