DrumBun-AfisWeb2-02-mic

Lansarea hărții „Drum bun”

Centrul Ceh lansează harta Drum Bun! După mai mulți ani în care contul de Instagram Protect Public Space a devenit o adevărată colecție de fotografii cu simboluri ale arhitecturii socialist-moderniste, a venit momentul ca acest proiect să ia o formă fizică – o hartă ce va fi lansată pe 27 mai, între orele 17:00-20:00, la Modul Cărturești.

Protect Public Space este o colecție de fotografii ce prezintă arhitectura socialist-modernistă din România și nu numai, care a luat naștere în 2017 și la care au contribuit mai mulți pasionați de acest curent arhitectural. De atunci, Centrul Ceh a strâns peste 1000 de imagini cu simboluri ale arhitecturii perioadei 1960-1990 – o perioadă în care, deși nu în completă autonomie față de regimul politic, arhitectura locală s-a putut manifesta în afara preocupărilor ideologice.

Harta Drum Bun prezintă două perspective asupra arhitecturii socialist-moderniste – clădiri și elemente reprezentative ale acestui stil, dar și construcțiile ce se regăsesc la intrarea în localitățile și județele din România. Cele din urmă nu sunt specifice doar țării noastre, ci pot fi descoperite și în alte țări ce au făcut parte din blocul de Est.

Drum Bun estei un ghid turistic alternativ, ce oferă un mod nou de a privi spațiul public și moștenirea arhitecturii socialiste care ne înconjoară. De asemenea, este un proiect care își propune să arate o serie de construcții relevante pentru cultura locală, și astfel să tragă un semnal de alarmă asupra stării continue de degradare în care multe dintre acestea se află, deoarece pe lângă conținutul fotografic, fiecare construcție prezentată vine cu o locație exactă și, practic, o invitație de a fi descoperită și apreciată.

În cadrul lansării, participanții vor putea să ia acasă un exemplar al hărții (și o bere Budweiser Budvar, ca la majoritatea evenimentelor Centrului Ceh) și să-i cunoască pe creatorii proiectului, Roberta Curcă și Jakub Charousek.

În incinta locației va avea acces simultan un număr limitat de persoane, așa că sunteți rugați să vă rezervați locul în intervalul orar dorit aici. În cazul în care nu aveți rezervare, există posibilitatea de a participa la eveniment atunci când locurile rezervate nu se ocupă, însă acest lucru nu poate fi garantat.
Evenimentul este organizat de Centrul Ceh, în parteneriat cu Revista Zeppelin și Cărturești, cu sprijinul Peterka and Partners și Budweiser Budvar. Eveniment Facebook aici.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.