dona

Librar la Cărtureşti: Dona Teşcovschi

donaÎn Iaşi găsiţi două librării Cărtureşti: Iulius şi Palas, situate la distanţă de câteva zeci de pedale de bicicletă una de celălaltă. Dona lucrează acolo de trei ani. Este şef de librărie şi coordonator de PR. O puteţi saluta pe pagina de Facebook a Cărtureşti Iaşi, pe care o are în grijă. Începem cu ea seria de poveşti despre oamenii care fac Cărtureştiul ceea ce este.

Cărtureştii din Iaşi sunt de fapt doi fraţi: Iulius şi Palas. Diferenţe ? Asemănări?

Cărtureştiul din Palas e un copil simpatic, experimentează de când a deschis ochii, se joacă mult, iubeşte culoarea şi zâmbetul; e generator de emoţie, surprinde cu idei frumoase şi mult entuziasm; rareori e morocănos însă prezenţa cititorilor îl bucură mereu.

Cărtureştiul din Iulius e un tip cu un aer ceva mai serios; îl surprinzi în fiecare dimineaţă la aceeaşi masă răsfoind câte un vis cu Dl. Brumaru, îşi respectă ceaiul de la ora 5 indiferent de vreme şi nu îşi lasă niciodată cărţile neterminate. Uneori, îi dă lecţii  de viaţă tânărului Cărtureşti Palas din vasta lui experienţă.

Cum arată filmul unei zile obişnuite la Cărtureşti Iaşi în 20 de cuvinte cheie?

Cafeaua de dimineață – povești – ultimele lecturi – deschidem – ne împiedicăm până la 11 – recomandăm – inventăm – vindem – zâmbim – povestim – ștergem praf – aranjăm – recepționăm – mâncăm – lansăm – cântăm – rearanjăm – recomandăm iar – căutam – mai zâmbim un pic – închidem.

Care e cel mai bun loc de citit în librăriile Cărtureşti din Iaşi?

Imediat ce treci de secţiunea de Istorie, undeva într-un colţ este un scaun mic, mic de lemn – nu e deloc confortabil, ba chiar te întrebi cum să te aşezi pe el, însă te cheamă la lectură. Am surprins oameni în toată firea pe el, copii fără stare, tineri curioşi… Într-o seară l-am zărit pe Dan Lungu.

Cele mai potrivite animale de librărie: un top din partea echipei din Iaşi

a) Şoareci – dacă ar fi să ne luăm după Steinbeck

b) Girafe – dacă îl ascultăm pe Charlie Harper

c) Un crocodil imens – cum i-ar plăcea lui Roald Dahl

echipa

Care e cel mai nesuferit lucru dintr-o librărie?

Când ai sub nas 40 de titluri noi și librăria e plină și toată lumea are nevoie de tine și la finalul zilei realizezi că nu ai deschis nici măcar o carte – e de nesuferit.

Cea mai ciudată întrebare adresată de un client?

Aveți cărți?

Care sunt secretele unui PR de librărie?

Nu am înțeles niciodată rețetele; nu cred că există un drum pe care să-l parcurgi astfel încât să ai succes; din punctul meu de vedere este, totuși, un ingredient de nelipsit: entuziasmul.

Oricum fac parte din acel grup norocos de oameni care se poate lăuda cu afirmația: „Îmi place ceea ce fac” și rareori simt că muncesc.

Locul meu de muncă e ca o zi de vacanță – cunosc oameni, locuri, povești, idei și nu mă pot sătura de asta.

Cum face un şef de librărie să își implice colegii în proiectele noi?

Nu e chiar atât de greu; majoritatea colegilor mei aplică la Cărturești tocmai datorită proiectelor și evenimentelor din cadrul librăriei.

E foarte important să oferi șansă fiecărei idei în parte, toate au potențial dacă au o doză de entuziasm; așa s-au născut evenimente foarte frumoase din ideile colegilor mei.

echipa iasi


“Unde ai fost” “înainte să adorm” ?
La “cină cu Anna Karenina”.
“N-am mai visat de mult că zbor”,
Draga mea “Marina”.

De când lucrezi la Cărturești te gândești mai des la.…

… teancul imens de cărți neterminate de lângă piciorul patului.

Cum e să lucrezi într-un mall?

În Cărturești Palas are loc o fuziune tare interesantă între două publicuri total diferite din simplu fapt că avem două intrări, una prin mall și una pe la Teatrul Luceafărul. Se poate zice că librăria Cărturești e un punct de întâlnire și, de ce nu, un punct comun al celor două tabere.

Cam așa e și pentru noi – suntem oarecum la mijloc, dar ne bucurăm de oameni și asta e uneori de ajuns.

Cum faceți să aduceți oamenii în librărie?

Oamenii nu mai vin la noi cu scopul de a achiziționa ceva și de a pleca după aceea. Ei știu că aici găsesc niște librari cu care să povestească despre ultima carte citită sau despre gestul nepotrivit al personajului din cartea preferată, știu că au parte de lansări de carte, de concerte, de activități pentru pici, de liniștea necesară lecturii, de mici surprize plăcute care le umplu ziua.

Are nevoie Iașul de un Street Delivery?

Are nevoie! Iar atmosfera care s-a creat la Iași în cele trei zile a demonstrat acest lucru. Oamenii sunt în căutare de alternativă, își doresc să se cunoască între ei și odată ce se cunosc reușesc să transforme spațiul public într-un spațiu de joacă. Asta a făcut și Street Delivery la Iași și m-am bucurat nespus să văd că a fost generator de alte evenimente reușite și pline de energie.

street delivery iasi

Making of Street Delivery Iaşi 2013

Pe unde eşti când nu eşti în librărie?

Îmi place mult să merg cu bicicleta. Mă găseşti deseori pe Dealul Repedea sau la Ciric – sunt locurile mele preferate, acolo citesc şi scriu.

Îmi place mult muntele. Mă găseşti deseori pe Ceahlău sau Retezat – sunt munţii mei preferaţi, acolo rasar cele mai bune idei.

Îmi plac mult dimineţile. Mă găseşti deseori cu o cafea bună în faţă aşteptând să se trezească oraşul. E cel mai frumos moment al zilei.

Cel mai frumos titlu de carte?

Întâmplări în irealitatea imediată dar imi place şi Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt. Îmi aduc aminte foarte clar ziua în care am văzut cartea la raft – am zâmbit. Încă mai zâmbesc.

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.