Facebook Post (28)

Librari la FILIT – Ediția 2022

Între 19-23 octombrie a avut loc cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Iași. Timp de 5 zile, în cadrul FILIT au avut loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu personalități ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente.

7 librari din Cărturești au participat la întâlnirile FILIT și ne-au împărtășit impresiile și experiențele lor.

Karmen Florea, Cărturești Carusel

Cred că FILIT este despre entuziasm, profesionalism, despre comunitatea iubitorilor și creatorilor de cărți și mă bucur că am putut să fac parte din ea pe durata celor cinci zile de festival!

Anul acesta am participat la FILIT a doua oară cu echipa Cărturești. După un drum destul de lung de la București, primul gând a fost să trec pe la cort, cu tot cu bagaje. Am întîlnit imediat câțiva scriitori și prieteni, nerăbdători să ne adunăm din toate colțurile țării pentru cea mai frumoasă sărbătoare a cărții din România. Odată ce am dus bagajele în cameră, a început tăvălugul evenimentelor. 

Dincolo de întâlnirile pe care le am de fiecare dată la FILIT, fie cu oameni pe care îi știu deja, fie cu cei pe care nu îi cunosc deloc sau ne știm doar din mediul online, una dintre cele mai interesante părți este cea în care descopăr scriitori de care până atunci nu știam.

Dacă data trecută a fost Faruk Šehić, anul acesta a fost Goran Vojnovic (Smochinul, 2022, și Iugoslavia, lumea mea, 2018). M-a cucerit prin stilul natural, dar pertinent, prin natura subiectelor abordate, pe care le-a avut la întâlnirea scriitorilor în centru, moderată de Silviu Romaniuc, la care au mai fost invitați Lavinica Mitu și Matteo Strukul. Un discurs extrem de interesant despre maturizare, apartenență, filme (este și producător) și desigur, despre scris. 

Fiecare zi a venit cu noi provocări, evenimente și întâlniri cu scriitori, oameni care scriu despre cărți, realizatori de emisiuni sau traducători. Fie că am stat la o șuetă lângă cort sau târziu după ce ultimul eveniment s-a încheiat, am ascultat și am spus multe povești despre oameni și cărți și despre comunitatea care se adună în fiecare an la FILIT. Am fost impresionată de discursul lui Boualem Sansal, pe care îmi doream tare mult să îl văd și să îl ascult, mai ales că i-am citit toate cărțile traduse la noi, deși dialogul s-a îndepărtat puțin de cărți în seara în care a fost invitat la teatru; am râs și m-am simțit extraordinar la discuția cu Manuel Vilas și Marin Mălaicu-Hondrari, am văzut o cu totul altă parte a scriitorului, care nu transpare din volumul În toate a fost frumusețe și l-am descoperit într-o cu totul altă lumină pe John Boyne, un adevărat virtuoz al scrisului. Întâlnirea a fost moderată de Robert Șerban, care consider că a reușit să acopere aproape toate aspectele de care publicul ar fi fost interesat. 

Nu puteam rata Muzeul Poeziei din Iași, plin de surprize inedite, unde l-am regăsit pe cerșetorul de cafea (Emil Brumaru). Apoi a urmat Noaptea albă a Poeziei, care a fost, ca de obicei, regina festivalului; am ascultat și aplaudat cu plăcere poeți români cu stiluri foarte diverse de scris și de recitat, iar partea cea mai frumoasă a fost că în afară de evenimentul principal din cort, în backstage a mai avut loc unul, la care poeți nedebutați s-au încumetat să citească pentru prima dată în fața unui public străin. Au fost momente emoționante de ambele părți.

M-am bucurat că am reușit să mă întâlnesc și cu alți colegi din Cărturești, cu care împart aceeași pasiune, și chiar dacă nu am reușit să petrecem prea mult timp împreună, faptul că am fost acolo împreună a contat. Cred că FILIT este despre entuziasm, profesionalism, despre comunitatea iubitorilor și creatorilor de cărți și mă bucur că am putut să fac parte din ea pe durata celor cinci zile de festival! Pe anul viitor!

Marina Îngustu, Cărturești Veranda

La FILIT am avut ocazia să particip la dezbateri cu mize importante, cu subiecte circumscrise nu doar artei literare sau proceselor editoriale (teme, de altfel, convenționale pentru un astfel de festival), ci și realităților sociopolitice ori problematicilor filosofiei și ale artei în vreme de război. Două evenimente consider că au radiografiat cu succes aceste teme: seara „Focus Ucraina”, moderată de Radu Vancu, și întâlnirile cu Beata Umubyeyi Mairesse, supraviețuitoare a genocidului din Rwanda (1994), și Samar Yazbek, activistă și autoare din Siria, care a atras atenția asupra condiției femeii din Orientul Mijlociu, o problemă încă stringentă. 

Din seria Întâlnirilor Alecart, notabil a fost dialogul cu Manuel Vilas – care a vorbit despre rememorarea trecutului familial prin intermediul literaturii – și cu Narine Abgarian. Autoare a bestseller-ului Din cer au căzut trei mere, în care este prezentată povestea Maranului, un sat armean decimat de război, foamete și cutremur, Narine Abgarian a vorbit despre depășirea traumelor generaționale, despre rolul memoriei și al poveștilor despre bine. De aceea, pentru mine, dincolo de toată bucuria experienței ori exuberanța și divertismentul pe care astfel de evenimente culturale le produc, participarea la FILIT a fost, în primul rând, o oportunitate de a înțelege ipostaze esențiale ale literaturii: ca instrument de reziliență, ca manifest și ca depozitar al memoriei. 

Sergiu Ardelean, Cărturești Timișoara Iulius Mall

Manuel Vilas susținea că literatura merge dincolo de frontiere, depășind atât granițele de ordin fizic, cât și pe cele ce țin de imaginație. La fel a fost și FILIT. Dincolo de micile stângăcii care ne-au reamintit că suntem oameni, de la FILIT am plecat cu sentimentul că prin intermediul literaturii se poate comunica la orice nivel și că toată lumea, indiferent de teritoriul formator de identitate căruia îi aparține, are o poveste de spus. 

Dacă am învățat ceva în urma experienței mele la FILIT, e faptul că se poate face literatură din orice. Poți la fel de bine să vorbești despre istorii personale, microcosmosuri construite în fața blocului sau în cartier (Remus Boldea, Goran Vojnović), precum poți să vorbești despre macrocosmuri care cuprind istoria unei întregi culturi (Boualem Sansal) sau, de ce nu, despre realități alternative, despre Lorin Fortuna, combatanți ezoterici și extratereștri (Lucian Bălan). 

Manuel Vilas susținea că literatura merge dincolo de frontiere, depășind atât granițele de ordin fizic, cât și pe cele ce țin de imaginație. La fel a fost și FILIT. Dincolo de micile stângăcii care ne-au reamintit că suntem oameni, de la FILIT am plecat cu sentimentul că prin intermediul literaturii se poate comunica la orice nivel și că toată lumea, indiferent de teritoriul formator de identitate căruia îi aparține, are o poveste de spus. 

Cu certitudine FILIT e un festival care atrage prin diversitate și prin faptul că amestecă viața cu literatura, că reușește să aducă mai aproape de cititor oamenii din spatele cărților. E o experiență care merită simțită pe viu, în stare crudă, pentru că are puterea să îți stârnească o miriadă de emoții și sentimente. Același Manuel Vilas era de părere că dacă vrei să fii scriitor, trebuie să trăiești. Eu aș mai adăuga ceva pe lângă: dacă vrei să trăiești, (FI LIT)ERATURĂ!

Paul Florescu, Cărturești Veranda

Pentru mine, highlight-ul festivalului a fost Noaptea albă a poeziei, unde am reușit să îi aud pentru prima oară pe poeții dragi mie, dar și să întâlnesc voci noi. Politicul nu a lipsit nici în această seară: s-au citit texte feministe, anti-homofobie și anti-patriarhat, texte care explorează identități marginale și care stau mărturie pentru răni, vindecări & noi drumuri.

Nu știu cum a fost FILIT-ul în alți ani, dar acum a fost puternic politizat, iar asta dovedește cât de mult au evoluat evenimentele culturale în spațiul românesc.

Dacă Manuel Vilas a vorbit despre felul în care identitățile părinților pierduți se sedimentează în constelațiile afective ale copiilor, despre puterea comuniunii  care transgresează despărțirea instituită de moarte, Beata Mairesse, Samar Yazbek și Miruna Vlada au problematizat relația traumă-memorie-istorie și au discutat despre capacitatea reparatorie a rostirii  în cadrul unor unei istorii vitrege.

Lectura „intimă” a Katiei Pascariu s-a înscris în același discurs despre mărturisire, prezentând o parte din memoriile bunicului său, martor al Pogromului de la Iași. S-a vorbit despre responsabilitatea civică, necesitatea rememorării, trasându-se un pod peste generații și descoperindu-se o afinitate politică, ce o leagă pe nepoată de bunic: lupta împotriva oprimării sociale.

Pentru mine, highlight-ul festivalului a fost Noaptea albă a poeziei, unde am reușit să îi aud pentru prima oară pe poeții dragi mie, dar și să întâlnesc voci noi. Politicul nu a lipsit nici în această seară: s-au citit texte feministe, anti-homofobie și anti-patriarhat, texte care explorează identități marginale și care stau mărturie pentru răni, vindecări & noi drumuri.

La toate acestea, s-a adăugat „Focus Ucraina”, un dialog despre puterea literaturii în vreme de război, articularea unui discurs îndreptat împotriva opresiunii și despre lupta oamenilor de cultură în vremea unei crize care militează împotriva a ceea ce definește literatura: libertatea.

Prin intermediul FILIT-ului, am descoperit și Iașiul, cu istoria, muzeele, clădirile sale cele mai de seamă, cu locuitorii și vizitatorii săi, cu anticariate stradale și librării faine.

Diana Mihuță, Cărturești Chișinău Mall

FILIT e untold-ul meu: e atât de imens și vreau să reușesc atât de multe că-mi rămân până la urmă doar câteva întâlniri cu scriitori, Noaptea Poeziei și acele discuții pe fugă cu prieteni sau colegi, cu care ne putem vedea doar cu ocazii speciale.

Reușesc să ajung al doilea an la rând la festival și-mi depășește așteptările: ascult și văd atât de mulți oameni ai cărții și poeziei cât n-aș reuși nici într-un an de librărit. N-am alergat după autografe dar mi-am făcut notițe pentru tot ce-am reușit să ascult la Noaptea Poeziei. Și mi-am umplut bateriile cu discuții despre cărți.

Las aici și un link la articolul pe care l-am scris pentru moldova.org, tot despre FILIT. https://www.moldova.org/filit-ul-meu-5-motive-sa-mergi-la-un-festival-de-literatura/

Catinca Bădulescu, Cărturești Cluj Polus

După ce participi la FILIT, devine mult mai ușor să înțelegi titlul În toate a fost frumusețe și să crezi că frumusețea va salva lumea. De aceea, închei cu îndemnul lui Manuel Vilas din prima seară FILIT „Să bem, să mâncăm, să iubim și să citim”.

Fiind din Iași, FILIT este un festival cu care am crescut și pe care îl îndrăgesc foarte mult datorită modului în care celebrează literatura și pe toți oamenii implicați în crearea ei. Este un eveniment care transformă autorii și traducătorii în adevărate staruri și este extraordinar să vezi Teatrul Național din Iași plin ochi de oameni care vin să asculte un scriitor.

Ediția de anul acesta ne-a reamintit prin participarea unor scriitoare ca Samar Yazbek și Beata Umubyeyi Mairesse, dar și prin focusul pe războiul din Ucraina, că într-o lume din ce în ce mai fracturată, cărțile sunt cele care ne vindecă. Fie ea escapistă sau de un realism dur, literatura este o oglindă care ne ajută să înțelegem mai bine atât problemele noastre cât și ale societății în general. Ne ajută să ne redescoperim identitatea și ne eliberează de constrângeri prin imaginație și creativitate. 

După ce participi la FILIT, devine mult mai ușor să înțelegi titlul În toate a fost frumusețe și să crezi că frumusețea va salva lumea. De aceea, închei cu îndemnul lui Manuel Vilas din prima seară FILIT „Să bem, să mâncăm, să iubim și să citim”.

Mădălina Vaida, Cărturești Sibiu Promenada

Momentul în care am simțit că sunt în locul potrivit a fost în prima seară FILIT, unde scriitorul Manuel Vilas a cucerit publicul prin naturalețea sa și prin modul în care a împletit elemente din propria carte, dar și din experiențele sale de viață, cu umor autentic și cu multă emoție. Ne-a dat tuturor o temă de gândire, întrebându-ne: „Cine are dreptate în viață? Un idealist sau un realist?”.

Momentul în care am simțit că sunt în locul potrivit a fost în prima seară FILIT, unde scriitorul Manuel Vilas a cucerit publicul prin naturalețea sa și prin modul în care a împletit elemente din propria carte, dar și din experiențele sale de viață, cu umor autentic și cu multă emoție. Ne-a dat tuturor o temă de gândire, întrebându-ne: „Cine are dreptate în viață? Un idealist sau un realist?”. Nu știu dacă am reușit să găsim răspunsul, însă știu sigur că m-a făcut curioasă să-i citesc cartea În toate a fost frumusețe, titlu care rezumă atât de simplu felul său de a povesti.

Ulterior, în Casa FILIT am avut oportunitatea de a o cunoaște pe scriitoarea siriană Samar Yazbek, a cărei forță m-a fascinat. Atât prin romanul Fata care nu se putea opri din mers, cât și prin discursul ei, a demonstrat că lupta pentru libertate nu este niciodată pierdută, oricât de dificil este drumul.

Un alt eveniment memorabil a fost „Noaptea albă a poeziei”, unde am avut ocazia să iau parte la un maraton de lecturi din partea unora dintre cele mai puternice voci ale scriitorilor de poezie de la noi din țară, dar și să descopăr voci noi, tinere, care au multe de spus. Închei cu evenimentul cel mai drag mie, care a fost „Teleleu la Medicină”, unde am avut oportunitatea să-i întâlnesc pe Elena Stancu și pe Cosmin Bumbuț, dincolo de cartea lor – acasă, pe drum, pe care am citit-o pe nerăsuflate cu ceva timp în urmă. Elena ne-a vorbit despre unele dintre cele mai pregnante dureri ale României: românii plecați peste hotare. În urma acestei întâlniri am rămas cu o dorință puternică de a oferi o mână de ajutor celor mai puțini norocoși ori de câte ori am ocazia.

Totodată, Elena mi-a reamintit de ce le sunt recunoscătoare jurnaliștilor independenți, care reușesc să mobilizeze societatea noastră înspre bine, prin dăruirea pe care o au de a ne oferi frânturi ale realității într-o formă accesibilă. Vă invit să le urmăriți proiectul „Plecat” care va fi conturat într-o carte după ce se va încheia.
FILIT a fost pentru mine o experiență de ținut minte, un loc ideal pentru iubitorii de carte, pornind de la cei care dau viață lecturii, până la cei care se pierd în ea.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.