partener filit

Librari la FILIT

În perioada 2-6 octombrie, iubitorii de literatură se îndreaptă cu gândul sau cu valiza către Iași, pentru a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

Ca parteneri FILIT, încercăm an de an să aducem în librăriile noastre o bucățică din ce se petrece la Iași prin raftul dedicat autorilor invitați, venind în întâmpinarea cititorilor cu recomandări, încercând să surprindem și să dăm mai departe atmosfera unei săptămâni în care oamenii se bucură de literatură, își întâlnesc scriitorii preferați și participă la o mulțime de ateliere, dezbateri și lecturi.

Credem că librăria e locul unde putem împărtăși cele mai frumoase experiențe, că o parte din misiunea noastră e aceea de a fi prezenți acolo unde marile evenimente culturale au loc și că librarii sunt o parte foarte importantă din acest angrenaj. Pe parcursul celor cinci zile de festival, vom avea la FILIT șase corespondenți Cărturești care ne vor transmite impresii de la fața locului și vor aduce experiența FILIT și mai aproape de cititori.

Carmen Florea, Cărturești Carusel

„Sunt absolventă entuziastă a Facultății de Filosofie, UB și a Facultății de Marketing, ASE. Mare amatoare de călătorii, fotografie, sport, muzică, teatru, filme și cât mai multe cărți, încerc că trec în liga profesionistă. Caut ineditul în lucrurile mărunte și îmi place să descopăr mereu locuri și oameni noi. Visul meu a fost să am o librărie, însă pentru că am navigat cu sau fără voie către alte domenii, am adunat în schimb o biblioteca frumoasă acasă și am adoptat una la Cărturești.”

Mă bucur că dincolo de problemele pe care le întâmpină România de ani buni există și lucruri frumoase și constructive care se petrec aici, că sunt încă oameni care nu renunță și reușesc să-i mobilizeze și pe ceilalți și aș vrea să fiu parte din acest angrenaj.
Mă interesează dezbaterile pe teme actuale care privesc literatura contemporană și limitele ei în prag de 2020, modul în care reușește să se impună uneori în fața altor tipuri de artă, precum cinematograful de pildă, și să păstreze  nu numai interesul cititorilor adulți, ci să coopteze și copiii și tinerii într-o eră a tehnologizării accelerate.

Isabella Crețan, Cărturești Timișoara

„Acum 3 ani am început cursurile Facultății de Filosofie și tot atunci m-am angajat ca librar. Facultatea am terminat-o în această vară, dar tot printre rafturile librăriei mă găsesc zi de zi, seară de seară. Uneori, ziua, mă gândesc că munca într-o librărie cere ceva din înțelepciunea și dragostea sugerată de filosofie, iar filosofia, ceva din organizarea cerută în spațiul librăriei.”

Pentru mine un festival de literatură înseamnă interdisciplinaritate și actualitate. În acest sens mă gândesc și la portretul unui librar: un om conectat la lumea cultural-artistică, dornic să facă tot ce poate pentru a fi librarul pe care și-l dorește atunci când cineva îl întreabă „Ce mai e nou?” sau „Ce mai citesc oamenii?” Altfel spus, cred că e de datoria noastră să ne hrănim dorința de cunoaștere și să menținem vie pasiunea odată ce am descoperit-o.
Îmi doresc să-l cunosc pe Richard Ford și să-l revăd pe Mikhail Șișkin (l-am mai
întâlnit în 2018 în cadrul Festivalului de Zmeie din Timișoara) pentru că apropierea de oamenii pe care-i apreciem e benefică și ne poate ajuta să ne raportăm la aceștia într-un mod autentic.

Adriana Vasile, Cărturești Brașov

„Absolventă a facultății de Litere, sunt o persoană care adoră cărțile, muzica, filmele și, mai nou, fotografia. Îmi place să împărtășesc celor din jur impresii despre ce citesc, despre muzica pe care o ascult și filmele pe care le văd și să surprind pe cameră toate momentele care mă fac fericită.”

Participarea la ediția FILIT de anul acesta înseamnă pentru mine o sursă de cunoaștere – inspirație și idei de lectură, plus ocazia de a întâlni oameni de la care cu siguranță o să învăț o mulțime de lucruri. Mă gândesc cu bucurie la întâlnirea cu cei care se joacă cu ideile și cuvintele (scriitorii), cu cei care ajută la răspândirea lor oferind aceeași esență, dar într-o altă limbă decât cea originală (traducătorii), cu cei fără de care rafturile bibliotecilor și librăriilor ar fi goale (editorii), cu cei care ne spun părerile lor obiective și bine întemeiate (criticii literari) și bineînțeles cu cei (ca mine) care oferă un sfat și o sugestie când este nevoie, librarii. 
Cel mai mult mă bucur de întâlnirea cu Șișkin, scriitorul care m-a făcut să mă îndrăgostesc din nou de literatura rusă.

Sami Bulzan, Cărturești Oradea

„Sunt un om cu multă imaginație, curios, dornic să învăț și să experimentez lucruri noi. Sunt pasionat de literatură, psihologie, antropologie și studii culturale, filosofie, istoria ideilor și a religiilor și, mai nou, business și psihologie organizaționale.”

Îmi doresc sa particip la ediția FILIT de anul acesta pentru că sunt un cititor care nu a citit prea multă literatură contemporană. Îmi propun să mă îndrăgostesc iremediabil de literatura contemporană și consider că FILIT poate intermedia cu succes această relație.

Denisia Gabriela Domide, Cărturești Sibiu


„Când sunt înconjurată de cărți, sunt mereu cu zâmbetul pe buze. Pentru că nu îmi place să trăiesc în realitatea imediată, îmi petrec timpul în săli întunecate de cinema sau cu o carte în mână. Cu binemeritata doză de cofeină, în toate formele și cantitățile posibile.”

FILIT înseamnă o săptămână întreagă în care mă pot concentra doar pe bucuria lecturii, pe lumea cărților, a ideilor și a creațiilor, săptămână pe care pot să o împart cu sute de alți oameni cu care sunt, îmi doresc să cred, pe aceeași lungime de undă. 
Unul dintre cele mai atractive evenimente va fi întâlnirea cu Mihail Șișkin, eu fiind îndrăgostită de literatura rusă, însă cel mai mare răsfăț pentru mine ar fi  s-o cunosc pe Asli Erdogan, o persoană versatilă, cu o biografie extrem de interesantă. Un alt deliciu ar fi prezența lui Herman Koch și șansa de a lua un autograf pe exemplarul meu din „The dinner”.

Diana Ciocotișan, Cărturești Baia Mare

,,Sunt pasionată de muzică, îmi place să cânt la chitară, să fac poze, să pictez, să călătoresc și, bineînțeles, să citesc. Deseori mă pun în pielea personajelor din cărți și simt că pot vedea lucrurile dintr-o mulțime de perspective și pot face lucruri pe care nu știam că le pot face.”

Mereu am vrut să întâlnesc scriitorii ale căror cărţi m-au fascinat, să-i aud vorbind, să aflu cum gândesc, cum au ajuns să scrie şi să văd cum sunt ei ca oameni. Dar asemenea celor care îşi venerează zeii, nici nu m-am gândit că o astfel de întâlnire ar fi posibilă, aşa că m-am bucurat mereu că aceşti scriitori există şi că i-am descoperit şi eu.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.