Afis

Lista scurtă a creatoarelor de bijuterii literare

În martie, celebrăm scriitoarele care ne înfrumusețează viața cu poveștile lor ingenios lucrate, în a căror țesătură strălucitoare sau misterios-întunecată au brodat personaje, scene, idei și fraze memorabile. Din caseta cu metale nobile și pietre prețioase a Editurii Art, scoatem una câte una poveștile cu sclipiri de rubin, ametist sau onix pentru a le privi în lumină, de la străfulgerarea sângerie a universului distopic imaginat de Atwood la reflexiile argintii și enigmatice din romanul lui Eleanor Catton. Avem culori pentru toate gusturile și dispozițiile sufletești, nu mai rămâne decât ca voi să alegeți bijuteria literară care vi se potrivește.

Margaret AtwoodPovestea Slujitoarei

O mână de rubine colorează în roșu lumea sumbră, guvernată de teroare și precepte religioase, dintr-un viitor în care femeile și-au pierdut libertatea și drepturile. Ficțiunea speculativă a lui Atwood tulbură și incită, aducând în discuție o mulțime de subiecte incomode și actuale.

Lucia BerlinManual pentru femei de serviciu

Povestirile senzoriale și pline de vervă ale Luciei Berlin, multe inspirate de propria-i viață, au ceva din bogăția de culori a opalului. Privită prin ochii ei, lumea se înveșmântează în nuanțe vesele, iar tragicul pierde teren în fața abilității sale de a observa latura comică, ridicolă sau inedită a vieții.

Toni MorrisonJazz

Dragostea și obsesia, pasiunea și crima învăluie personajele lui Toni Morrison în mantii prețioase de nuanța ametistului. Evoluând în ritmul imprevizibil al jazzului, narațiunea complexă dezvăluie speranțele și realitățile dure ale comunităților de culoare din New York-ul anilor ’20.

Patricia McCormickEu sunt Malala și Vândută la 13 ani

În cărțile sale cu reflexii imaculate de perlă, jurnalista și scriitoarea Patricia McCormick dă glas unor tinere cu povești de viață impresionante: Malala Yousafzai, tânăra musulmană care și-a riscat viața pentru a apăra dreptul la educație al fetelor pakistaneze, respectiv Lakshmi, o adolescentă nepaleză care e vândută de tatăl vitreg și ajunge într-un bordel din India, unde realitatea crudă e îmblânzită de gesturi neașteptate de solidaritate și prietenie.

Mariana EnriquezCe-am pierdut în foc

Prinse ca într-o salbă de chihlimbar, povestirile dure și intense din acest volum surprind în miezul lor dramele și experiențele inexplicabile cu care se confruntă personajele Marianei Enriquez, în contextul unei țări marcate de sărăcie, violență, superstiții și umbrele unui trecut înfiorător.

Kate AtkinsonUn zeu năruit

În Un zeu năruit, Kate Atkinson cristalizează suferința și cenușa războiului, dar și dramele personale, în diamante cu sclipiri tăioase și enigmatice. Un roman cu o cronologie amestecată, pasaje dramatice despre atrocitățile războiului și destine dezvăluite în scăpărări care întrețin suspansul.

Eleanor CattonLuminătorii

La numai 27 de ani, Eleanor Catton a creat un roman complex, provocator și misterios, pentru care a fost recompensată cu premiul Man Booker. O piatră a lunii cu o structură ingenioasă, în care se împletesc personaje exotice, secrete, crime și goana după aur, pe fundalul Noii Zeelande de la mijlocul secolului 19.

Han KangDisecție

Întunecatul onix domină realitatea crudă din romanul lui Han Kang, având în centru sângeroasa revoltă de la Gwangju și ecourile devastatoare din viața supraviețuitorilor. Tonul detașat și nuanțele lirice îmblânzesc duritatea unor teme precum frica de moarte, instinctul cruzimii, purificarea eului.

Caroline GrahamMoartea unei marionete

Sclipirea rece, de cuarț, a unui brici și o viață se curmă în văzul spectatorilor, pe scena unde o trupă de actori amatori joacă în piesa Amadeus. Inspectorul Tom Barnaby se află în sală și trebuie să descâlcească ghemul de intrigi și animozități din culise, unde toată lumea pare să aibă un motiv pentru crimă.

Jacqueline DaviesProcesul limonadei

Pentru a descoperi adevărul despre banii furați de la standul cu limonadă, isteața Jessie pune la cale un proces în care presupusul hoț este judecat, iar colegii din clasa a patra primesc roluri de jurați, martori și avocați. O poveste cu nuanțe de olivină, când serioasă, când amuzantă, despre dreptate, compasiune și sentimente.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.