bookerlonglist

Man Booker Prize 2012: un an bun pentru debutanţi

Din cele douăsprezece cărţi nominalizate anul acesta la Man Booker Prize, patru sunt romane de debut, iar trei au fost publicate la edituri mici, independente. Nici Zadie Smith, nici Ian McEwan, nici Martin Amis nu au ajuns pe lista lungă a juriului condus de Peter Stothard, redactorul-şef al Times Literary Supplement: “Nu ne-am propus să respingem vechea gardă, dar după un an de argumente solide susţinute de un juriu exigent, noua gardă a ieşit în forţă la suprafaţă. (…) Editura sau chiar autorul cărţii nu au reprezentat criterii în alegerile juriului. Am luat în considerare romanele, nu romancierii, textele, nu reputaţia”

Printre favoriţii de anul acesta se numără Will Self, cu romanul Umbrella, despre un psihiatru care încearcă în pragul celui de-al doilea Război Mondial să trezească din comă o serie de pacienţi adormiţi în timpul primului Război Mondial, şi Hillary Mantel, care poate declanşa o premieră dacă va câştiga anul acesta cu romanul Bring Up the Bodies – continuarea romanului său premiat cu Man Booker Prize în 2009 (Wolf Hall)

Lista completă a titlurilor nominalizate:

Nicola Barker, The Yips (Fourth Estate)
Ned Beauman, The Teleportation Accident (Sceptre)
André Brink, Philida (Harvill Secker)
Tan Twan Eng, The Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
Michael Frayn, Skios (Faber & Faber)
Rachel Joyce, The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Doubleday)
Deborah Levy, Swimming Home (And Other Stories)
Hilary Mantel, Bring up the Bodies (Fourth Estate)
Alison Moore, The Lighthouse (Salt)
Will Self, Umbrella (Bloomsbury)
Jeet Thayil, Narcopolis (Faber & Faber)
Sam Thompson, Communion Town (Fourth Estate)

Lista scurtă va fi anunţată pe 11 septembrie 2012, iar premiul va fi acordat pe 16 octombrie, în cadrul unei ceremonii difuzate de BBC. Fiecare dintre cei şase scriitori incluşi pe lista scurtă va primi 2.500 de lire sterline şi o ediţie specială a cărţii sale, legată şi finisată manual. Câştigătorul primeşte în plus 50.000 de lire sterline.

Premiul Man Booker a ajuns anul acesta la cea de-a 44-a ediţie. Printre laureaţii săi se numără: Julian Barnes, Ian McEwan, Margaret Atwood, J. M. Coetzee sau Salman Rushdie.

Foto: themanbookerprize.com



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.