75204438_1072808633050735_364922338686271488_o

Metal oriental, jazz, electronică, indie, hard rock

Cum ar putea arăta scena muzicală a următorilor ani

-Episodul 1 –

Dacă ești genul care nu de puține ori se aventurează fără colac de salvare prin platformele de streaming în căutare de muzică nouă și trupe mai puțin cunoscute de publicul larg, atunci seria asta îți este dedicată.

Între 17 și 19 martie,  începe Mastering the Music Business – Showcase Festival,  iar scena Clubului Expirat se va transforma într-un soi de Tinder al industriei muzicale. Swipe left. Swipe right. Poți degusta peste 15 trupe în ascensiune din România și din întreaga lume, din peste 500 înscrise, din toate genurile muzicale. Formații din România, Italia, Israel, Maroc, Croația, Suedia și multe altele, vor concerta în toate cele 3 seri în căutarea de noi fani în România.

Dar ca să nu fie chiar un blind date, am pregătit împreună cu organizatorii festivalului un playlist pe care-l poți asculta în Cărturești Verona (caută în camera cu CD-uri) și am trecut trupele prin aceleași trei întrebări. Măcar să știi cu cine ai de-a face :D. Așa că, devoratori de muzică, meet our first musicians:

Piqued Jacks (IT)

Înființată în 2006, Piqued Jacks este trupa unor frați care au crescut împreună în pitorescul Buggiano, lângă Florența, în Italia. „Piqued” înseamnă „interesat”, dar înseamnă și direct, spontan, visceral. Cel mai recent album al trupei a fost produs de Dan Weller (Enter Shikari, Young Guns) într-un conac din secolul al XVIII-lea, transformat în studio de înregistrări special pentru ei.

Piqued Jacks – Eternal Ride of a Heartful Mind (official video) – https://youtu.be/QIkAjHwkivg

  • Ce v-a făcut să vă apucați de muzică?  – Fiecare membru al trupei s-a îndrăgostit de muzică din motive total diferite, însă în cazul tuturor pasiunea a plecat de la un membru al familiei. Asta ne leagă.
  • Dacă ar fi să cântați un cântec pentru totdeauna, care ar fi acela? – Am alege Piangi Con Me – de la The Rokes. Este o piesă nemaipomenită, daaar ca să ne promovăm ca la carte, o să spunem că piesa pe care am cânta-o fără oprire este următorul nostru single. 🙂 
  • Cum ar arăta industria muzicală perfectă?  – Noi suntem norocoși pentru că suntem deja în acea industrie muzicală perfectă. Lucrăm alături de familiile noastre și asta ne este îndeajuns. 

Baba Dochia (RO)

Originari din Cluj-Napoca, Baba Dochia se caracterizează printr-o combinație de rock și muzică electronică. Stilul lor îmbină beat-uri sintetice și organice cu riff-uri puternice de chitară, pe fondul soundului profund și agresiv al tobelor live. Principalele lor influențe sunt Death in Vegas, Trentemøller, Apparat, Amon Tobin, Boards of Canada, și mai ales Team Sleep.

Baba Dochia – Pădurea Neagră (live)https://youtu.be/asqo6Dmiq28

  • Ce v-a făcut să vă apucați de muzică? Cristian “No Bijoux” Cânpean: După revoluția din ‘89, am văzut pe casetă VHS Jean Michel Jarre – Paris La Defense. Era un live de muzică electronică cu un show vizual și cu lasere, iar pe atunci era ceva impresionant. Show-ul ăla a fost pentru mine primul episod care m-a dus în direcția asta.
  • Dacă ar fi să cântați un cântec pentru totdeauna, care ar fi acela? Andrei Voicu: Dacă ar fi să alegem o piesă proprie ar fi Birdwatchers…bine, nu am cânta, mai mult am îngâna pentru că nu are versuri :D. Însă, dacă am alege o piesă cu versuri, cu siguranță am alege Karmacoma, de la Massive Attack. 
  • Cum ar arăta industria muzicală perfectă? Marc Spedalska: Visez la o industrie în care trupele tinere au parte de mai multă expunere la TV și la radio. O rețea de locații în orașe mici și mari pentru spectacole live și festivaluri mari mai ușor de accesat.

Lazywall (MA)

Lazywall este una din puținele trupe de Metal Oriental, alături de Myrath și Orphaned Land, combinând riff-uri puternice de chitară cu instrumente tradiționale marocane precum oudul, darbouka și guembri. S-au format în 2003 în Reading, Anglia, și și-au lansat primul EP „Primal Tapes” în 2006, înregistrat în Chicago cu Steve Albini, producătorul lui Nirvana.

Lazywall – Blod on Blood (live)https://youtu.be/qKguvma4_24

  • Ce v-a făcut să vă apucați de muzică? Songwriting-ul. Procesul ăsta magic de exteriorizare a celor mai profunde sentimente în note muzicale cu versuri provenite dintr-o mărturisire sinceră. Nimic nu te vindecă mai bine.
  • Dacă ar fi să cântați un cântec pentru totdeauna, care ar fi acela? Orice cântec care nu ne-ar plictisi, nici după sute de cântări. Unele piese sunt atât de speciale pentru noi încât ne este frică să le cântăm prea des.
  • Cum ar arăta industria muzicală perfectă? Industria muzicală perfectă ar fi lumea aia în care trupele ar fi la fel de pasionate de muzică așa cum sunt fanii. Când nimeni nu ar cânta pentru muzică și faimă.

 Marius Mihalache (RO)

Marius Mihalache este cel mai cunoscut interpret român de țambal. Născut în București într-o familie de muzicieni, a făcut cunoștință cu țambalul la 4 ani, încurajat de tatăl său. În 2017 a lansat cel mai recent proiect al său de muzică balcanică, „Săftiță”, în care își povestește viața și vorbește de rădăcinile sale țigănești, pe care și-a construit fundația culturală și muzicală. Ascultați-l live și veți înțelege de ce este supranumit „Îmblânzitorul de țambale”.

Marius Mihalache (live session) – https://youtu.be/PKSOQ5CE9rQ

  • Ce te-a făcut să te apuci de muzică? – Provin dintr-o familie de muzicieni și fac muzică de când mă știu :). Debutul meu a avut loc în anul 1998, la Sala Palatului, în deschiderea concertului lui Chick Corea.
  • Dacă ar fi să cântați un cântec pentru totdeauna, care ar fi acela? Sunt foarte multe cântece și foarte mulți artiști care m-au inspirat. Îmi este greu să aleg un cântec sau un artist, dar artiști ca Chick Corea, Bobby McFerrin, Sting, Coldplay, John Mayer, Lady Gaga.
  • Cum ar arăta industria muzicală perfectă?  – Nu știu dacă aș schimba ceva din industria muzicală, trăim într-o perioadă a social media, în care  fiecare artist se poate promova singur, fără să depindă neapărat de un label. Există sute de platforme online unde te poți promova și îți poți promova muzica, iar competiția aceasta acerbă din mediul online nu face nimic altceva decât să stimuleze orice artist. În acest sens, selecția artiștilor se face în mod natural, publicul fiind un factor de decizie extrem de important.

Poftă bună și revenim zilele viitoare cu următoarele trupe.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.