paste-primavera

Paste Primavera cu zarzavat de primăvară

Rafturile magazinelor s-au golit și pastele au fost printre primele care s-au vândut. Recunosc, și eu mi-am pus în coș imediat 2 cutii cu spaghete integrale și o cutie de penne. Lăsând la o parte panica generată de o potențială criză a (re)aprovizionării, văd aici încă un semn de recunoaștere pentru un ingredient pe cât de umil, pe atât de versatil. Încă n-am întâlnit om căruia nu-i plac pastele, dacă stau să mă gândesc. (Cu gătitul lor e altă poveste…)

Pastele oferă posibilități nelimitate; sunt suportul perfect pentru aproape orice ingredient complementar. Căutând să mă surprind singur, în urmă cu mulți ani am încercat asta: spaghete cu leurdă, untișor, ceapă verde, tot ce aduce primăvara mai bun. Plec de la ideea că fiecare evită aglomerația, dar poate mai dă o fugă la pădure sau poate are o sursă sigură de aprovizionare. Cu mâinile curate, la treabă!

Ingrediente pentru 4 porții:

🍽️ 400 gr spaghetti albe sau integrale (ce număr aveți, nu contează așa mult)

🍽️ 1 legătură ceapă verde

🍽️ 1 legătură usturoi verde

🍽️ 200 ml sos de roșii

🍽️ 1 legătură leurdă, 1 mână de untișor (vezi notă!) sau spanac tânăr, fetică, lobodă

🍽️ ceva verdeață (pătrunjel, mărar)

🍽️ ulei de măsline

🍽️ sare, piper

🍽️ parmezan sau altă brânză tare (chiar și o telemea), optional

Sunt gata în nici 10 minute.

Fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, dar e musai să fie al dente. Apa trebuie să fie bine sărată. Între timp tocați o parte din ceapa și usturoiul verde, precum și părțile albe ale leurdei. Sotați-le în ulei, apoi adăugați sosul de roșii și asezonați. Când pastele sunt fierte, vărsați apa și adăugați-le în sos. Opriți focul, transferați totul într-un bol sau pe un platou mare și amestecați cu leurdă, untișor, restul de ceapă și usturoi, verdeață. Împrospătați totul cu ulei de măsline ultra virgin. Mie îmi place să presar piper negru proaspăt măcinat pe orice fel de paste. Dacă nu țineți post, transformați masa asta simplă într-un festin adăugând parmesan ras sau, o notă și mai locală decât zarzavatul de pădure, telemea veche. 

* Interesantul caz al domnului Untișor.

Bălăria asta pe care o știm nu doar ca fiind delicioasă, ci și foarte sănătoasă, este considerată o plantă toxică în alte părți ale lumii. Dacă veți căuta denumirea științifică pe google, Ficaria verna, veți găsi niște informații alarmante. Ce-i drept, în niciuna dintre cărțile mele despre plante sălbatice comestibile nu menționează untișorul, iar eu am mult mai multă încredere în ceea ce este tipărit, față de ceea ce găsești pe internet. Și acum e cazul să fim mai atenți ca oricând, așa că, pentru o masă fără emoții, vă sugerez să înlocuiți untișorul cu spanac, lobodă, fetică (salata mielului).

Rețetă sugerată de colegul nostru, Daniel Voinea. Pe pagina lui de facebook, găsiți mai multe idei care să vă inspire.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.