earth2

#PriveștePământul! Planeta albastră, suspendată în inima Cărturești Carusel

Între 1 septembrie și 31 octombrie sunteți invitați să priviți Pământul, suspendat în spațiul central al librăriei Cărturești Carusel. Instalația spectaculoasă, creată de artistul britanic Luke Jerram, redă fidel globul pământesc, pe baza imaginilor incluse de NASA în catalogul Visible Earth.

Foto: Mihai Vasilescu

Lucrarea The Earth reușește să inducă privitorilor o experiență tip Overview Effect (efectul vederii de ansamblu), documentată de autorul Frank White în 1987. Efectul este inspirat de mărturiile astronauților care, văzând planeta din spațiul cosmic pentru întâia oară, au fost copleșiți de imaginea acestui glob albastru, mic și fragil, atârnând în gol. Este o experiență care invită la o înțelegere profundă a interconectării vieții pe Terra și la un simț renăscut al responsabilității noastre față de ea. Prin lucrarea expusă Luke Jerram își dorește să atragă atenția asupra fragilității planetei și a nevoii de a o proteja cât încă mai avem timp, idee care a inspirat și titlul campaniei din Carusel – The Final Countdown.

“Sper ca cei care văd instalația să vadă Pământul așa cum este văzut din spațiu: o sferă albastră a vieții, prețioasă și fragilă. Un ecosistem de care trebuie să avem grijă – singura noastră casă”, a declarat Luke Jerram. 

Foto: Mihai Vasilescu

Spre deosebire de Lună, pe care umanitatea o privește de milenii, Pământul a fost văzut pentru prima dată din spațiu, din afara orbitei sale joase, în 1968, odată cu misiunea NASA Apollo 8. Până pe 31 octombrie, vizitatorii Cărturești Carusel se pot bucura de o panoramă similară de la balcoanele librăriei din centrul vechi al capitalei. Globul expus în mijlocul Carusel are un diametru de 3,7 metri și este luminat din interior.

Luke Jerram este un artist multidisciplinar care trăiește în Marea Britanie, dar creează sculpturi, instalații și proiecte care ajung să facă înconjurul lumii. Pe lângă The Earth, Jerram a creat și Museum of the Moon, o sculptură sferică luminată din interior care redă cu fidelitate corpul selenar la o scară aproximativă de 1:500 000, instalație prezentată publicului din România în cadrul ediției de anul acesta a festivalului Summer Well.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.