Marius-Chivu_copyright Ema Cojocaru copy 3 (1)

Ramona Miza: Cele mai dragi 10 cărți pentru copii din 2022

Noul an ne-a găsit, pe mulți dintre noi, cu gândul tot la 2022. A fost anul în care am testat cele mai multe cărți pentru copii. Multe dintre ele n-au scăpat de pagini îndoite, cu nume de personaje ușor pocite, finaluri repovestite.

Atât în cazul cărților ilustrate pentru copii, cât și a celor pentru adolecenți, anul trecut a adus noutăți demne de menționat: 
– traducerea unor serii bestseller internațional;
– primele manga în limba română apărute în traducere la Editura Nemira, în colecția Nezumi;
– (mai multe) cărți de dezvoltare personală și emoțională pentru copii – și anul acesta s-a pus accentul pe cărțile anti-bullying, poate mai mult decât în alți ani;
– spre bucuria micuților din categoria 3-5 ani, au crescut simțitor numărul volumelor cu personaje cunoscute din desene animate, cum ar fi: Bluey (Bookzone), Purcelușa Peppa (Vlad și cartea cu genius).

Iată mai jos o retrospectivă (pe alocuri subiectivă) a celor mai îndrăgite povești ale anului trecut – din perspectiva unui book tester de 5 ani și a altuia de nu-se-spune-câți. Retrospectiva noastră include povești clasice, cu tâlc în funcție de etapa de dezvoltare – însă nu le excludem din listă nici pe cele amuzante, care aduc cheful de joacă.

O mică plimbare cu Mary Poppins, de Hélène Druvert, apărută la Vlad și cartea cu genius

O carte-bijuterie, deosebit de elegantă, perfectă pentru părinții nostalgici și copiii curioși. Cine n-a auzit de Marry Poppins, misterioasa guvernantă cu puteri magice? Cartea e prezentată sub forma unei plimbări pe străduțele din Londra și conține decupaje cu laser. Folosind această tehnică a decupajului, paginile cărții se animează cu lumini și umbre, care îi dau copilului impresia unei călătorii în poveste. Magie curată!
Îndrăznesc să spun că ne-am aventurat de destule ori pe Aleea Cireșilor. 

Pisoiul care se temea de orice, de Éric-Emmanuel Schmitt, apărută la Humanitas Junior

Încă din titlul cărții, aflăm că pisoiul Fortunio nu era tocmai curajos. Spre deosebire de fratele lui, Charly, el nu îndrăznea să facă mai nimic dintre lucrurile pe care le fac pisoii de obicei. Blănița lui neagră, presărată cu steluțe albe, tremura de spaimă la simplul gând că ar putea face ceva nou. 
Fortunio cel fricos își găsește sprijin în bufnița Minerva, ale cărei întrebări îl pun pe gânduri și îl fac să capete încredere în sine. 
Mesajul subtil al volumului este perfect de discutat cu cei mici în perioadele în care intervin lucruri noi în viața lor: nu ne putem pricepe cu toții la aceleași lucruri, dar nu putem afla la ce suntem buni, dacă nu avem curaj să încercăm. Personajele se aventurează prin Piccadilly Circus, Buckingham Palace, Big Ben, dar și la o petrece subacvatică.

Dar motan greșește, de Cristina Andone, apărută la Nemi

Dar Motan nu este un motan obișnuit, ci unul de-a dreptul sofisticat: un motan de librărie. În fiecare volum, motanul simpatic învață o lecție prețioasă. De data aceasta, Dar motan primește drept cadou o baghetă magică, ce-l ajută să-și repare greșelile. Personajul învață (alături de cititor) că greșelile au rostul lor și că „cine nu greșește nu crește”, că e important să înveți din greșelile tale și, atunci când se poate, să le repari. O poveste numai bună de citit în preajma Crăciunului.

Ce a uitat călătorul, de Brad Florescu, apărută la Frontiera

Deși se spune că nu e bine să judeci o carte după copertă, acest lucru nu se prea aplică în cazul cărților pentru copii. Am venit pentru ilustrații, am rămas pentru textul clasic, dar plin de umor. Volumul cuprinde 19 povești din diferite țări, care abordează o sumedenie de teme. Preferata noastră este „Cum a apărut ploaia”, însă fiecare poveste are farmecul ei. Nici n-ar avea cum altfel, la un povestitor atât de talentat cum e Brad Florescu. Cartea face parte din seria „Poveștile lumii”, alături de alte două volume, pe care le-am pus pe lista de citit în 2023.

Cartea curajului (ediția a II-a), de Adina Rosetti, apărută la Curtea Veche

O carte din care am aflat cât de puțin contează mărimea și cât de mult contează ce ai în minte și în suflet. Să fii mic și diferit nu-i un lucru tocmai ușor, însă curajul te învață că nu mai e altcineva ca tine, iar acesta e un lucru extraordinar! Din curaj se nasc lucruri grozave, dar ce este, de fapt, curajul? Ei bine, uneori curajul înseamnă, pur și simplu, să mergi înainte când nimeni nu crede în tine. Ce dacă ești șoricel, șopârlă, fluture sau buburuză? 
Iubim nu doar textul, ci și ilustrațiile Alexiei Udriște, ale cărei plante și animăluțe sunt, credem noi, de neegalat.

Coliba Zânei Furtună, de Ramona Miza, apărută la Editura Nomina

Am adormit în multe seri citind despre Zâna Furtună – un personaj de care te temi la început, dar pe care ajungi să-l iubești cu timpul. Am învățat de ce unii oameni ridică ziduri și se tem să se arate așa cum sunt. Morala poveștii este să privim și dincolo de aparențele fizice și să nu ne temem să cunoaștem pe cineva cu adevărat. Ilustrațiile Cristinei Mureșan-Toth întregesc povestea. De altfel, Cristina a semnat și ilustrațiile celoralte volume din seria de cărți cu zâne, apărute la Editura Nomina.

Când afară-i vijelie, de Debi Gliori, apărută la Pandora M

Ce te faci când afară e întuneric, vântul șuieră, iar tu te temi de orice zgomot? Te cuibărești în păturica preferată, în brațele mamei! Un pui de vulpe nu e cu nimic diferit de un pui de om, nu-i așa? 
O poveste duioasă, în versuri, pe care noi am transformat-o în cântecel pentru serile când afară tună, fulgeră, iar somnul vine cam greu.

Familia Șoricel merge la culcare, de Kazuo Iwamura, apărută la Cartea copiilor

O carte hazlie, numai bună de citit înainte de culcare, care rememorează rutina de dinainte de somn – cina, baia, povestitul, cântatul, dar și… lupta cu somnul. Deși textul e scurt, ilustrațiile lasă loc de imaginat și povestit, făcând din această carte o bucurie înainte de culcare.

Când Moșul era mititel, de Linda Bailey, apărută la Paralela 45

Încă de la primele gângureli, părinții lui Moș Crăciun au știut că băiețelul lor are ceva special. Iubea să le facă tuturor cadouri, își antrena hamsterii să tragă o cutie și avea o obsesie pentru șeminee. Deși îți dai seama de la început cine e personajul, descrierea hazlie te faci să-ți dorești să descoperi mai mult din copilul Moș Crăciun, cel despre care nu vorbește nimeni.

De unde vin poveștile, de Alec Blenche, apărută la Univers

O poveste duioasă, care îi va impresiona cu siguranță pe copiii ai căror bunici locuiesc departe. Maria e o fetiță care iubește cărțile, iar în fiecare seară, mama îi citește o poveste. Povestea din seara aceasta, însă, este una specială, pentru că o va ajuta pe Maria să afle răspunsul unei vechi curiozități: de unde vin, oare, poveștile?

🪀🪁🎂🍫🍬🍭

Ramona Miza este autoare și traducătoare de cărți pentru copii. A debutat cu volumul „Povestea Zânei Papiotă”, căreia i-a adus, rând pe rând, alte surate zâne ce-i țin de urât. Ramona iubește basmele vechi, ale căror beneficii le menționează de câte ori are ocazia. În 2022, a pus bazele proiectului „Povestitorie”, prin care încurajează cadrele didactice să se folosească de trucuri de voce și atmosferă, pentru a le insufla copiilor dragul de lectură.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.